27 February 2013

Impian Suatu Hari Nanti

Aku memang kagum dengan keberanian dan cita-cita kebanyakan usahawan-usahawan di luar sana yang berani mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan jadik usahawan sepenuh masa walaupun pada mulanya bermula separuh masa. Sungguh, aku memang tabik dengan keputusan nekad mereka. Lagi-lagi yang kerja dengan kerajaan. Sebab kalau aku belum tentu sanggup. Kalau business aku dah stabil, dah maju pun aku tak rasa aku sanggup nak lepaskan jawatan aku sekarang ni. Kalau aku keje kat sektor swasta, kemungkinan tu ada. 

Sebab aku sayang dengan segala benefit yang aku boleh peroleh kalau aku terus memegang jawatan sekarang. Sayang nak lepas peluang yang dah dimiliki. Orang lain berebut nak dapat semua ni.

Namun hasrat nak menjadi usahawan tu sentiasa ada. Sebab darah meniaga tu memang ada dalam diri ni sebenarnya walaupun aku ni luarannya kelihatan seperti lebih suka makan gaji, kerja dengan orang. Tapi dalam lubuk sanubari paling dalam *chewah..* aku lagi suka kalau boleh bekerja sendiri. Tak terikat dengan sesiapa. Atur jadual harian sendiri. Tak payah nak berlari-lari kejar punch card. Siapa tak suka?? Lagi-lagi bila ada Eisya dalam hidup ni, mak manalah tak teringin nak mengurus anak sendiri. Memang kalau boleh aku nak ada perniagaan sendiri, tak dapat uruskan sendiri sepenuhnya takpe. Tapi business tu aku yang punya.

Mungkin korang tak pernah tahu, aku pernah berniaga online dulu. Dulu itu adalah ketika mengandungkan Eisya. Dari seronok dan asyik membeli barju-baju Eisya kat butik-butik alam maya, sudahnya aku sendiri jadik seller. Sebab nak kan sangat harga murah kalau beli secara borong. Alhamdullilah, boleh tahan. Masyuklah juga. Stok habis dengan segera, sampai aku kena dulukan customer. Walau aku dah berkenan kat mana-mana baju, tapi kalau customer nak terpaksalah jual. Setiap hari ada sales. Seminggu 3,4 kali berkunjung ke pejabat pos kat Tesco Puchong tu. 

Masa aku dalam pantang, Ekwan run business. Tapi tak serancak masa aku uruskanlah. Dia manalah ada masa nak buat marketing kan. Bila promosi kurang, sales pun kuranglah. Stok pun tak sempat nak tambah. Dan kesibukan mengurus Eisya juga membuatkan aku tak boleh nak fokus business. Dan akhirnya terkuburlah 'My favorite Babyshop' kami. Sedih jugak, Ekwan frust sebab potensi tu ada. Ada juga terfikir nak start semula, tapi bila langkah pertama tak dimulakan.. sampai bila tak menjadi. 

Tapi cita-cita tu tetap ada.

Keinginan nak memiliki perniagaan makin menjadi-jadi bila merasakan keperluan dan keinginan merubah taraf hidup tak kan menjadi realiti bila hanya 'makan gaji' Makin berkobar-kobar hasrat nak menjayakan segala apa yang diimpikan. Insya Allah. 

*kalau Ekwan yang kena berhenti kerja, uruskan business takpe. Dia memang sentiasa menanti ke arah itu. Aku teruskan di sini, berjasa kepada rakyat. 


3 comments:

 1. Aku pun teringin beb..
  Tapi bak kata ko la..
  Kalau langkah pertama pon x mula lagi, bila la agaknya kan

  ReplyDelete
 2. good luck beb. aku ni biz online jalan2 jugak tp tak rancak macam dulu sebab mcm ko cakap masalah masa. Dengan kerja, balik kerja nak urus family. tp satu je aku tetap teruskan walupun untung tu tak banyak yang penting kepuasan kita kendalikan biz tu

  ReplyDelete
 3. Rasa sayang tu memang. Tapi bila fikirkan banyak perkara, aku lebih ke aras berhenti kot. Tapi takdelah dalam masa terdekat ni. Paling tidak, sebelum Nashriq masuk sekolah kot? Wallahualam. Setiap hari aku pergi kerja dengan keterpaksaan. HAHAHAHA nampak benar tak ikhlas.

  Eh, kau bukak lah balik online shop kau tu. Nanti aku shopping sakan.

  ReplyDelete