26 September 2012

Yummy!! Memang gemuk kalau makan selalu.

Sejak raya, aku tak mem'baking langsung. Oven pun dah naik berhabuk. Puas dah kot puasa aritu membakar bsikut raya. Punyalah banyak membakar sampai raya dah habis pun biskut raya aku menimbun lagi. Dah lah tak buat open house, memang tak luak lah kuih raya tu kan. Harap sendiri makan?? Hhmm, seminggu 2 ketul pun belum tentu. Nak bagi kat orang, nampak sangat 'dah tak habis baru nak bagi' Maka, bawak lah gi opis. Sambil menaip sambil mengunyah. Memang hancur lebur lah diet.

Tapi bila Mekna sorang ni asyik temepk gambar kek je kat blog dia ingat aku tak tergoda?? Dah lah kek dia semua lawa-lawa, comel-comel. Nampak sedap sungguh. Dan aku memang percaya sedap sebab semua kek yang dia share sebelum ni memang betul-betul sedap. Disebabkan aku perlu pulang pinggan dan dulang jiran aku, terus rasa 'buat Devil's Food Chocolate Cake lah' Ganas kan nama kek ni. Ganas tapi super moist okay.

Giler kentang nak bagi orang kek yang first time buat. Aku memang biasa buat gini. Yakin terlebih.

Puas aku studi resipi ni. Pastu whatsapp tanya macam-macam. Tak cukup kat whatsapp, tanya lak kat twitter. Nasib baik Mekna baik hati, rajin layan songeh kawan dia yang sorang ni. Bila dapat call dari aku pun macam dah siap sedia je nak menjawab pertanyaan yang pelbagai. Heart u lah Mekna. Semoga dengana keikhlsan kau menunjuk ajar kawan-kawan buat kek ni, rezeki kau dalam bisnes bakery ni akan makin melimpah ruah. Orang tak kedekut ilmu, besar ganjarannya. Amin.

But as usual, kek aku sentiasa comot. Orang tak berbakat tapi ada hati nak buat kek. Nasib baik rasa sedap. Yummy!!!

Comot tapi lazat. 

Resipi dia senang tapi tak simple. Sebab amik masa yang sangat banyak. Dah bakar kek, nak kena tunggu sejuk baru boleh sapu cream cheese tu. Pastu nak kena kasik cheese tu sejuk dalam fridge lak baru leh curah coklat ganache tu. Pastu kena tunggu sejuk lagi. Buat malam, esok pagi lah baru dapat makan. Tapi berbaloi untuk dicuba lah. Sebab sedap!! 

Seperti biasa juga, ini resipi Devil's Food Chocolate Cake. (Credit to Mekna)

Resepi Kek
1/2 cawan serbuk koko.
1/2 cawan air mendidih.
125g butter.

1 cawan gula halus (boleh kurangkan lg jika xsuka manis)
2 biji telur.
1 tsp esen vanilla.
1 1/2 cawan tepung kek*

1 tsp baking soda *
1/2 tsp baking powder * (semua yg bertanda * ayakkan)
1/2 cawan fresh yogurt/yogurt asli


Bancuh serbuk koko bersama air panas, ketepikan
Pukul butter dgn gula sampai ringan
Masukkan telur 1persatu, esen vanila, yogurt, dan tepung yang dh diayak td.
Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko tadi.

Alas loyang petak ukuran 9' dgn baking paper, tuang adunan dan bakar suhu 140-150c dalam 40minit/sehingga masak. Biarkan sejuk untuk disapu cream cheese frosting.

Resepi Cream Cheese Frosting 
125g cream cheese
1/2 cawan gula ising (boleh kurangkan jika suka)
100g butter
sedikit perahan lemon *tapi aku suke gantikan dgn sunquick :)

Pukul semua bagi sebati, then sapukan pada lapisan atas kek, simpan peti utk keraskan skit cream cheese frosting anggaran dlm 2jam.

Resepi Coklat Ganache
250g coklat masakan
200ml whipping cream (fresh cream) 
Didihkan fresh cream menggunakan kaedah double boil, masukkan choc,cairkan bg sebati, tutup api, tggu sejuk skit then boleh la dicurahkan ke atas kek, sejukkan, done! hiass~

Bahan ada banyak lebih. Whipping cream je dah habis. Rasa nak buat lagi lah. Tapi nak buat jadik cupcake. Senang sikit nak bentuk. Kalau buat kek mesti comot. Nyampah.

4 comments:

  1. Salam Dayu,

    dah pernah try buat kek ini. sedap juga, mcm kek SR je.. hehe..

    ReplyDelete
  2. mcm nak try :)
    terpikat dgn gambo tu!
    hi hi...

    ReplyDelete
  3. ni lg sorg..xshuke..mencik..
    smlm nano tayang dfcc dia..
    saje je bg mak yong ni telan ayaq liur tau..huhuh

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap gila Dayu! Teringin gila aku nak buat. Tp kan aku tak pernah langsung wat cake. Taktau la de bakat ke tak. Haha! Aku reti wat dessert yg simple2 je wat dea. Kau punya ni tak simple langsung. Tp sedapnya Dayuuuu! Gulp gulp gulp~

    ReplyDelete