12 September 2017

Ketagihan Masa kini

Wow... Ini benar-benar lama punya tak update. Last update masa balik dari Bali. Tu pun teaser je. Konon nak update next part, hahaha..sampai ke sudah, gitu je. Dah bulan 9 hah.. Takde pun entry baru. Aduhh, sayang tu sayang blog ni. Tapi tu lah, kekangan masa sungguh. Passion tu macam dah takde. Tapi bukan lah xde langsung, tinggal 20% je kot untuk blogging ni. Sebab sekarang akak tengah kemaruk menjahit. Minat lama yang muncul kembali. Lagi-lagi sejak dah mula jahit cotton knit ni, lagi lah kemaruk.

Sape yang ada dalam geng akak kat facebook ngan instagram tau lah kot. Siap akak dah buat IG Khas untuk aktiviti menjahit tu. Dulu share je kat IG personal. Pastu rasa overshadow melampau sangat #SewnByDayu ni. Tu terus create lain tu. Benda free guna je lah. Lagi pun boleh ada banyak akaun bawah 1 user kan.. Manfaat kan lah. Hah.. Sape tak follow lagi. Sila lah follow.

INSTAGRAM: SewnByDayu

Aku ni memang jenis kalau dah suka 1 benda tu, memang beiya. Semangat terlebih dan kegigihan tu melampau. Sampai orang sekeliling pun naik seram tengok. Apa taknya, asal ada masa je aku mesti hadap mesin. Balik keje hadap kain/mesin, pastu sanggup korbankan masa tidur untuk menjahit. Dari pagi sampai ke malam, menjahit je pun aku sanggup. Seronok. Betul lah orang kata, bila buat benda yang kita suka... Semangat dia lain macam.

Lagi-lagi sejak komuniti menjahit ni makin berevolusi kat Malaysia ni. Banyak support group yang muncul. Bila berada di keliling orang-orang yang minatnya sama, memang makin menjadi-jadi lah. Bila tengok orang menjahit, orang tayang hasil. Ko pun terbakar. Pastu orang share tutorial macam-macam, teringin nak cuba. Bila dah cuba menjadi, lagilah seronok.

Dulu akak takut-takut nak jahit kain Knit Cotton. Tak berani. Asyik jahit cotton biasa je. Tapi bila sekali dah cuba, perrrghhh lagi senang rupanya. Tak payah nak pikir zip, butang segala sebab kain ni stretchable. Pastu terus beli Coverstitch lak. Kebetulan ada member nak jual CV2300 Brother dia. Terus sambar. Dapat half murah dari harga pasaran, apa lagi. Terus confirmkan order.


Mesin-mesin kesayangan. Semua brand Brother. Mesin jahit lurus aku guna GS2700, jahit tepi 3034D. Coverstitch lak guna model 2300CV

Kiranya menjahit ni hobi aku yang sebenar kot sebab lama aku bertahan dengan keje-keje menjahit ni. Dulu pernah satu ketika aku kemaruk mem'baking. Siap upgrade oven gak. Tapi takde lah sampai upgrade mixer bagai. Tapi bab menjahit ni sampai 2 mesin hah aku tambah demi memuaskan hati. Seronok menjahit ni lagi0lagi bila tengok baju yang kita jahit orang pakai. Dari kain lebar-lebar jadik baju. Dan macam aku, semua baju-baju tu anak-anak lah tukang gayakan. Tak tergambar perasan happy bila baju tu siap.


EILY TOP.

Baju ni antara yang terawal aku jahit sejak berkecimpung dengan knit. Saja try sebab boring dengan pattern yang sama je. Guna kain t-shirt untuk baju budak-budak memang best. Budak pun selesa. Design pun lawa-lawa. Pilihan memang sangat banyak, sampai kemaruk. Asal tengok je berkenan, seller upload je, semua rasa nak beli.

Dan disebabkan asyik membeli kain, dan koleksi baju budak 2 ketul ni pun dah makin melambak. Tu yang aku open order tu. Sesambil susutkan stok kain, boleh lah asah skill. Aktiviti-aktiviti yang guna otak kanan ni dia kena buat selalu, kalau tak memang hilang ingatan. Even baju-baju ni pun, kalau macam lama skit tak buat jenis tu, nak buat semula memang kena bukak nota semula. Lagi-lagi novice macam akak ni.

Okay. Cukup sampai sini. Doakan akak rajin nak update untuk entry seterusnya.