23 November 2012

Pengarang jantung ibu.

Eisya berumur 2 tahun 7 bulan kini. Anak aku dah jadik seorang yang garang. Tak kena je, dia akan buat muka, kerut kan dahi dan cekak pinggang sambil kata 'eh!! jangan lah' Ini semua pasti dia serap kat nursery tak pun aku yang selalu jangan 'jangan lah ... Eisya' Iye, aku kerap sangat guna perkataan jangan kat dia. Aku tahu tak elok, kena guna ayat lain yang membawa maksud yang sama. Tapi tak mampu nak positif setiap masa, tak terkejar dengan akal dia. Banyak bebenor kerenah dia.

Dan 2,3 minggu ni, keluar lagi satu perangai yang sangat-sangat menguji kesabaran aku. Ok, bukan aku sorang je. Abah dia yang selalunya boleh bertahan dan bersabar dengan perangai dia pun dah hilang sabar dibuatnya. Kami tak boleh terima bila dia mengamuk-ngamuk, seboleh-bolehnya tak nak masuk bilik air kalau dah membuang. Pampers dah penuh, bau dah semerbak. Tapi dia buat rileks je duduk depan tv. Bila kita ajak masuk bilik air, selamba jawab 'tak nak' Tak kan nak biarkan, tak pasal-pasal bontot merah kan.. Terpaksalah paksa. Dan mulalah drama yang tak sanggup nak dihadapi. Mak aku tengok aritu masa kat kampung pun pening kepala. Meraung-raung kalau diangkut masuk bilik air, pastu tak bagi kita buang pampers kotor dia. Pernah sekali tu, berlari dia gi kutip balik pampers yang penuh dengan t*** yang aku dah buang dalam tong sampah, pastu peluk. Perrghhh!! Menyirap betul aku.

Dan situasi ini berulang setiap kali dia membuang. Aku adakalnya hilang sabar.

Merasalah dia kena denda. Rasa macam 'alahai kesiannya, tak patut aku buat macam ni kat dia' Tapi apakan daya, rasa geram menyelubungi diri. Rasa macam selama ni terlebih manjakan dia. Ikut je apa kehendak dia, sampai dia jadik tak dengar kata. Selalu bila dia dah menangis-nangis, seboleh-bolehnya nak jugak simpan hasil buangan dia, tak benarkan aku basuh, aku akan biarkan dia sorang-sorang dalam bilik. Tutup pintu. Degil sangat kan, hah duduk situ sorang-sorang. Tak nak dengar cakap ibu, jangan kawan dengan ibu. Itulah yang selalu aku buat. Adakalanya nanti dia yang akan datang sendiri kat aku. Pastu aku pujuklah dia, peluk, cium. Lepas tu dengarlah kata, elok je ikut aku masuk bilik air. Tapi kadang-kadang failed jugak. Stress.

Anak korang ada buat perangai macam ni??

Keletihan. Bila dia dah tidur, sayu lak rasa hati tadi marah-marah dia. 

Ketaksuban Eisya terhadap TV adalah kronik. Aku sampai tak merasa nak tengok TV. Sampai je rumah, TV on je terus bukak channel kartun dia. Sampai lah dia tidur, hadaplah channel Cbeebies, Nick Jr tu. Jangan harap dapat tukar channel. Kalau tukar gak, silalah saksikan dia mengamuk. Geram. Penat bergaduh dengan anak. Dah lah selalu kalah. Paling tambah geram bila dia kartun yang dia nak tu takde. Mengamuk-ngamuk balik remote control. Ingat aku yang saja tak kasik dia tengok kartun tu, sedangkan memang takde. Arrgghh!! Tolong..tolong, ibu stress.

Aku dah tahap nak beli TV lain je dah ni. Kritikal kan..

Adakalanya memang ringan je tangan ni. Sebaik boleh aku berusaha, sabarkan diri. Ingatkan diri, dia budak lagi. Tak paham apa lagi, memang macam tu lah perangai budak-budak. Jadik mak memang perlukan kesabaran tahap tertinggi. Dan rasanya bila takde kesabaran, tu yang muncul kes budak kena dera dengan mak bapak sendiri. Maka Eisya, tolognlah beri kerjasama, tolong jangan asyik nak mengamuk je. Tolonglah dengar kata ibu ngan abah ye sayang.

Ke ibu ngan abah patut bagi awak adik sorang, baru awak tak overdose manja??

Anak ibu yang adakalanya akan jadik sangat adorable. Dan adakalanya akan jadik sangat menguji kesabaran. Walai bagaimanapun, awak tetap kesayangan ibu. Sepenuh hati. Sebab lepas mengamuk, selalunya awak pandai amik hati. 


**Aku ternanti-nanti bilalah dia nak panggil aku 'IBU' Takkan nak panggil aku 'ABU' selama-lamanya.

11 comments:

  1. husna pun suke ngamuk weh...huhuhuh aku sabau je la dgn perangai die tu..kalo nk somthing tu xdan2 naknye..xsabau2...huhuuh kalo xnk main baling2..kalu aku sorg mmg sngt2 la menguji

    ReplyDelete
  2. mya sukakan air.so mmg xde masalah part basuh berak/mandi.dia dulu yg berlari masok toilet. pasal konker tv plak so far dia tak melampau sgt. mula2 on tv je dia sebok suruh bukak cartoon channel.pastu dia tak heran kt tv dah sbb dia akan sebok dan leka main ngan adek dia. so kesimpulan apa ye dayu? nyeh nyeh nyeh. cepatlah kasi kwn kt cha tuhh

    ReplyDelete
  3. aarggghhh
    ramai kata solution terbaik mengatasi kemanjaan Eisya adalah dengan menaikkan pangkat dia sebahai kak long..
    ok.ok..insya allah
    usaha akan dilaksanakan tahun hadapan

    ReplyDelete
  4. agk dh pengaruh tv pd bdk2 mmg kronik...
    klu tak takkan ada dlm tajuk asgmnt/thesis +_+

    mmg dr dlu kitorg x subscribe kartun..
    ceria tu pn nk x nk je dia tgk...
    kecuali pipin ngn boboi kt tv..
    tp byk tgk dvd..modal awl bli portable dvd player...
    bwk dlm kete bgai..
    skng modal tab murah...
    tgk utube...

    ishhhh bukan xde dia mengamok nk tgk kt tv sgala dvd kartun dia.....adaaaaaaaaaaaaa!! *_*
    adab msa layankan sbb kita x tgk tv buat kerja lain...
    tp time kita tgk tv dia nk gak tgk dvd dia...
    kitorg klu bleh x bg...suh tgk dvd player/tab. ..
    klu tak kitorg bg org lain gadget dia tuh (ada unsur ugut kan..ikutkan x elok tp kene gak bertegas dan ckp lah elok2)
    tantrum mmg sah dah....ati kene keras weh....
    at last back to normal...
    ank layan gadget-makpak tgk tv.... lalalala
    yg penting dia layan gadget kita ada sma jgn biar sorg nt dia rsa mcm alone...baring seblah ke apa ke....

    *wei pnjg lak komen..sori tun tanah erkkkk

    ReplyDelete
  5. Sdh lak baca entry mcm ni...mmg berdepan dgn kerenah anak ni masyaallah..dr suara lembut bleh jd suara petir marah anak..

    sofiya ni giler sama buku..tak kisah buku apa pun..nnt abis disepahnya..pastu ckp..'sepah'..Padahal dia buat sempah..

    Hari tu lagi la...skrg pantang tingkap bilik dibuka, mst dicampak brgnya..huhu..hari tu hp nurul dicampak..jatuh kat awning umah tingkat 2...mmg nk marah sgt la. kan..nsb ada kesabaran..fuih..br sorg anak...tp as ibu ni, mmg kena train sabar ni...sentiasa fikir nk jadi ibu yg baik..tp kalau benda kecil buat kita stress, mmg fail la status kita as ibu...

    ReplyDelete
  6. bab tgk kartun kat tv tu same macam qaseh...mmg aku layan kan je klu die nak ngk katun...bak kate ko mmg akan kalah lah klu nak rebut ngan die...tp yg makin stress bile die igt kite saje tak mo bukak katun yg die nak...padahal mmg takde pon katun tu kat tb time tu....hahaha...ble pk2 aku boleh gelak sorg2 igt balik pangai qaseh yg semkin membeso ni....

    ReplyDelete
  7. Misha pun same, nk mandi nk cebok.. Kejap, kejap... Agaknye sbb mak dia pun slalu guna ajat kejap.. :(

    Tv pun, smpi nenek dia dr 8 pg smpi 8 mlm ngk cartoon, kat umah, i pod dia main, tab dia ngk ultramen, tv ngk doc mc stuffin, disney sume tu... Mmg stressssss.... Takmtau nk wat ape dah...

    ReplyDelete
  8. Sama pesen dgn balqis...biarpun da ada adik ttp bgitu juga...si adik pulak yg lebih berdikari.slalu mengalah...kena dahulukn kakak...kalu x ngamuk ler jwbnya...cian adik...

    ReplyDelete
  9. Menghadap kerenah anak-anak ni memang mencabar sungguh
    kalau marah lebih2 kang menyesal
    tak marah kang manja melebih lak

    ReplyDelete
  10. Dayu, aku tak pernah hadapi masalah berebut TV sebab Nashriq ni dalam hati ada taman. Kalau aku tengok Adam dan Hawa, dia pon akan duduk sama tengok macam paham!

    Memang pelik. Sampai ada orang kata, anak aku matang sebelum usia. Kalau bukak Oasis tu, bukan main baring goyang kaki. Tengok cerita Tanah Kubur, dia yang meleleh airmata. Camno?

    Kalau bukak kartun, dia akan blah kebosanan masuk playroom dia. Melainkan cerita Upin Ipin, Oh My English dan lain-lain cerita budak-budak 9-12 tahun. Aku yang risau sebab nampak cam tak normal kan?

    Lama-lama baru aku perasan. Ni sebab Emak aku kan yang jaga dia. So kat rumah Emak aku pon bukak TV cerita-cerita dewasa. Jarang no nak bukak kartun. Ada anak-anak sedara aku pon, diorang tengok cerita Geng Bas Sekolah lah, Klik lah, semua cerita bebudak 9-12 tahun. Itu yang dia terikut kot.

    Paling tidak, perangai dia memang ganas Nauzubillah suka wrestling wrestling sebab mengikut sepupu sepapat yang duk sama kat rumah Nenek dia tu.

    P/S : Najah pon boleh tercongok depan TV kalau tengok Adam dan Hawa. Adakah anak-anak aku semuanya jiwa dewasa? Arghh!

    ReplyDelete
  11. ".. to love is to care, to care we must share..."
    get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

    ReplyDelete