18 August 2013

Raya-Raya Kami

Membelek-belek album di Facebook, dan nenatap koleksi-koleksi gambar dalam album kat gallery Facebook. Macam melihat transformasi diri dan keluarga. Dan bersesuaian dengan mood raya, terasa macam nak abadikan koleksi gambar raya kami sekeluarga.

Aidilfitri 2010 -laki bini muka lesu-

Pertama kali beraya dengan Eisya. Bagaikan tak beraya je tahun ni sebab seminggu sebelum raya Eisya kena tahan hospital sebab bronkitis. 4 hari kami bermalam di Hospital Serdang. Baju raya pun kami tiada. Tak sempat nak prepare apa pun. Bila keluar hospital doktor tak bagi aku bawak Eisya ke tempat-tempat yang ramai orang. Maka redha je lah pakai koleksi baju yang ada dalam almari. Raya kali ni Eisya baru berusia 5 bulan. Takde baju kurung untuk dia. Kalau ibu takde baju raya, apakan lagi dia. Maka sarungkan aje gaun-gaun yang ada dalam bakul baju. 

Tapi meriah tetap meriah. Gembira rasa jadik wakil anak terima duit raya. Murah rezeki Eisya, banyak duit raya dia dapat lagi-lagi dari side aku. Biasalah cucu pertama. Kesayangan semua.

Apa yang tersirat disebalik gambar: Kami laki bini masih maintain 'kecil' Hanya Eisya yang menembam seorang diri.

Aidilfitri 2011

Kami beraya di Pahang. Tahun ni memang aku balas dendam beraya. Baju raya berpasang-pasang. Yang sedondon dengan Eisya je 3 pasang. Belum lagi yang tak sedondon. Hantar kain kat tailot berbulan-bulan awalnya. Semua kata aku balas dendam sebab tahun lepas tak dapat beraya sakan. Iye, memang pun.  Lagipun raya kali ni Eisya dah setahun lebih. Dah besar sikit, seronok melayan keletah dia beraya.

Kali ni beraya di rumah baru, rumah sendiri pulak tu. Terus langsir pun aku tukar baru. Dan alhamdullilah, ada rezeki lebih sikit, aku buatlah sedikit jamuan. Open house merangkap house warming. 

Tersirat disebalik gambar: Ekwan masih berjaya kekal slim, Eisya pun sama. Aku je dah kehilangan dagu runcing. 

Aidilfitri 2012

Beraya di Johor pula. Macam tak perasan yang warna baju raya aku seakan sama dengan warna baju raya tahun lepasnya. Nak kata pengemar pink/red tone, tidaklah juga. Secara tidak sengaja mungkin. Baju Ekwan pun macam tak bape match sebab bila suruh dia pakai baju melayu in pink tone dia tak nak. Hahaha.. Puasa kali ni aku macam berjaya hilangkan sedikit lemak di badan, lepas tu.. hancur.

Tahun ni takde open house sebab dah buat birthday party untuk Eisya. Nak buat makan-makan sempena raya, macam takde tenaga dah. Letih buat birthday anak pun masih terasa. Hahaha, alasan macam tak logik je. Hakikatnya malas.

Ailifitri 2013

Meriah raya kami kali ni. Meriah sebab keriuhan Eisya menyambut raya. Menyanyi -nyanyi dia dalam kereta masa balik raya. ' Oh..balik ampung' Tu je dia ulang-ulang. Nampak gambar ketupat atau lampu ketupat kat tiang lampu 'abu.. selamat ari raya!!' Nampak orang pakai baju kurung je ' abu, baju raya' Nampak kedai display baju kurung lip lap ' abu..baju raya ahhh' Seronok beraya bila dia dah paham apa tu Hari Raya. 

Dah 5 tahun aku beraya dengan Ekwan, 4 tahun bersama Eisya. Raya semakin meriah, makin bermakna. Semoga masih diberi peluang bertemu Ramadhan dan Syawal tahun hadapan. Dan semoga tahun depan ada pertambahan ahli dalam gambar raya kami. Insya Allah.

*kalau dah rezeki menyambut raya berempat tahun hadapan, aku plan nak sedondon dengan Ekwan, anak-anak sedondon. aku ngan Ekwan grey, anak-anak pink..


5 comments:

  1. gmbr last tu comel ...bju raye pun comel

    ReplyDelete
  2. Aku pon baru plan camtu insyaallah next year. Aku farid sama warna, fahrin luqman satu warna. Gituww. haha

    Aku rase raya tahun 2011 la ko paling kurus sekali kan? Body pon curve lagi. :D

    ReplyDelete
  3. yeayy taun depan cha beraya dgn adek ;) hihi. Selamat hari raya Dayu :)

    ReplyDelete
  4. aku suka colour baju raya 2013 ko dayu..tiru utk baju raya kami next year boleh?hehe..

    ReplyDelete