01 March 2009

tunang saya dan kisah kad kahwin

Hari ini dengan gigihnya *sebab dah ramai yg marah* telah membuat kunjungan ke LH Creative. Dengan niat nak survey kad kahwin. En Ekwan sangat tak setuju membuat tempahan online tanpa melihat hasil kerja di depan mata. Tiba-tiba dia menjadi sangat particular lak pasal hal ni. Layankan je lah..

Dan bila dah sampai, sangat lah ramai bakal-bakal pengantin sedang menyelongkar kad-kad yang melambak kat sana. Kami pun join lah sama, mcm best lak sepah-sepahkan kad-kad tu semua.

Huhu..hari ni rasa macam tak percaya dengan tunang saya tu. Dia tiba-tiba bercitarasa tinggi. Tunjuk kad yang berstatus ekonomi semua dia reject. Yang dipegang semua yang ber'emboss, yang bila tanya kat uncle tu 'uncle, ni kalau 500 bape sekeping??' pastu uncle tu jawab 'ni 500 RM 1 lah kasik sama you'

Kita ni punyalah sibuk survey yang murah-murah, sehabis simple. Dia pulak sibuk nak yang lawa-lawa. Design modern katanya. Aduhaaii tunang saya. Dah lah lapar time tu, makin berkeroncong perut jadiknya. Terus tarik dia keluar kedai. Tak boleh dibiarkan. Pergi makan lagi bagus.
Dan disebabkan rasa tak mampu, dan cuba menginsafkan tunang kesayangan tu. Balik je rumah, terus open Adobe Illustartor dan mula membuat kad jemputan sendiri. Ssebelum ni memang dah terfikir nak buat dan print sendiri, tapi sebab malas ingat nak tempah je. Tapi bila dah macam ni. Nak tak nak, buat sendiri lah jawabnya.

Esok boleh pass kat Abang Am, mintak dia adjust mana patut. Lepas ni boleh buat peta lak. Pastu try print. It will be simple wedding invitation card but exclusive *nak gak taraf exclusive tu* mesti lah. Kata design pengantin sendiri kan. Ekslusif lah namanya...

Mana nak carik kertas keras murah erk?? Nak plain je..

27 comments:

  1. semoga dapat kad yang diidamkan ye dayu...jgn lupe tayang kat sini:D

    ReplyDelete
  2. waaaa...da nak wat kad ek....nnt pos kat me ek...hikss...;p

    ReplyDelete
  3. nice..pandai yek design kad sendiri..mahal tu..sbb hasil tgn pengantin...=)

    ReplyDelete
  4. kedai kad kawin kontena klang. kalau yg emboss 1000+ bole dpt 55sen.

    ReplyDelete
  5. cheryna:
    kalau dilayankan idaman hati
    poket lah rabak..so muhasabah diri je lah..tp dh siap nanti, kita tayang dan edarkan ye

    mistaken identity:
    insya allah akan diedarkan kepada semua nanti..

    maria:
    takde la pandai sgt..sikit2 tu boleh la, nak buat jimat..
    simple2 je lah..
    smua nak hasil tgn pengantin kan

    tulip:
    klang?? insya allah akan cuba disurvey..

    ReplyDelete
  6. ~ amy pun ada plan nak design kak kawin sendiri. and tempat printing pun dah survey. hehehe... ~

    ReplyDelete
  7. dayu...kl nk ketas...try cr kr bricfield...sane de byk pemborong ketas..try masuk every kedai..n tgk ketas2 dorg..ai bli ketas tuk paper bag pn kt saNE..sgt murah! hehehe...

    anyway...LH creative ktne ye? jln brunei eh? *thinking of designing our own card* encik tunang punye tugas...tp dh stat esau..tkt x siap..huhu..

    ReplyDelete
  8. bila awak pergi?kita pun pergi......:) memang LH terlalu ramai orang...kita pun dah tempah kad,mcm tak caya jek:)

    ReplyDelete
  9. same la kiter
    :p
    map dah siap
    skrg nk create corak2 tuk muka depan..
    huhu..

    ReplyDelete
  10. saya pegi LH hari ahad pagi. sabtu petang masuk kedai tu penuh. then datang la ahd pagi sesudah pintu kedai dibukak. dayu ada kat sana ke? saya tempah kad 80sen. ada emboss, kad panjang melintang dan kurus. tapi if nak jimat, kertas yg print alamat kat dalam tu pilih kertas biasa dan jangan pakai kad keras. kad keras ada powder metalik, kertas kat dalam biar kertas lembut. saya even dapat sampul bercetak lagi. maybe dayu nak kad saiz besar yg square tu ya?

    ReplyDelete
  11. waaa bagus2 menDIY card pulak..hehhe nnt jgn lupe tunjuk ek..dayu..nk share something...kalu nk tmbah hiasan ker or nk jadian backgdn utk kad blh amik kt web ni http://dryicons.com/..sy amik kt cni trus try tukar design kad..haha..pastukan kan skang ni tetiba rase idea lain plk..nk wt home made card bile tgk blog ni http://azlina-lin.blogspot.com/ xtetap pendirian btol la..ni la jadiknyer slg xsiap..kwang2..tp dh bli kertas2 nk menDIY

    ReplyDelete
  12. kite pun buat sendiri.. lebih jimat rasenye.. mari kite berjimat...

    ReplyDelete
  13. amy:
    amy mesti lagi berbakat bab2 mendesign ni..mesti kad amy nanti masuk kategori limited edition

    amy wan:
    brickfield?? akan ku terjah nanti..
    dah print sendiri ni
    boleh la buat ikut selera hati kan
    ye LH di jalan brunei..byk kedai lain kat sana..tp wiken smua tutup

    evyn:
    gi semalam..waktu lain tak sempat
    kita tak tempah pun..
    buat sendiri je rasa ni

    ReplyDelete
  14. hai dayu...say nie jadi minat membaca blog kamu. saya jugak tempah kat di LH tp design semua minta tukar sikit yg baru.

    ReplyDelete
  15. mmg super duper puashati..same like me dulu..buat sendiri..apepun yg penting ada kad utk invite org ;)

    ReplyDelete
  16. yg penting org dtg jugak kenduri tu...

    jgn risau

    ReplyDelete
  17. ahak...saya juga adalh tergolong insan2 membuat kad kawen sndirik..boleh bukak group kt fb ni..hehehe...kertas murah? ade yg kate dkt brickfield murah..ade yg kt jln brunei... tah la erk...sasape penah pi kedua2nya? saye pon mahu tahu...

    ReplyDelete
  18. hihi. xpelah kak dayu, bg chance dia pilih kad. hehe

    ReplyDelete
  19. sure cantik nye la kad kawen kalo design sendiri..tgk ajer la tq tag aritu..kelass u

    ReplyDelete
  20. Aku pon mndptkan khidmat Am dulu..kuikuikui..windu pada itu orang sbb dh lama x kene buli dgn die

    ReplyDelete
  21. dayu, nasihat saya sebagai seorang yang dah lalu majlis perkahwinan ni, jangan buat kerja last minit..biar awal, asalkan kita tak kelam kabut nanti..


    good luck! ;)

    ReplyDelete
  22. wooppsss...ke LH juge? jeng2...org yg lmbt nak kawen ni pun dah tergedik nak tempah kad..hehe design la sendri..janji puas hai kan?

    ReplyDelete
  23. ekh tgk kad kawen 31 Mei tp daisypath tu BIG DAY bukan 31 mei..cam sama ngan saya jek..nikah s.a.t.u . m.e.i ek..huhuhu

    ReplyDelete
  24. dayu..

    ada kawan elly kat opis kan...dia tolong adik dia watkan kad kawen..pakai word je..amek satu rim kertas nipis kaler ijau opis punya..print kat opis 500 keping...siap juga akhirnya..hahahaha lagi jimat...

    ReplyDelete
  25. kau ayat laa uncle tue... kasi discount ke, apa ke...

    haish dia nie.

    ReplyDelete
  26. ok la tuh. bestnye buat kad sendiri.
    (;

    ReplyDelete