26 March 2009

yakin itu penting *juga kena gigih*

Cukup-cukup lah bermuram durja, kalau dah memang gaji tu tak masuk, tunggu je lah lagi. Tingkatkan sikit je lagi kesabaran. Orang kewangan kata tunggu sampai 31hb, ye lah, saya tunggu lah. Kalau takde, tggu sebulan lagi.
Kalau takde jugak, aku bakar opis korang!!! *ko ingat aku boleh sabar lagi???*

Habis cerita pasal gaji, nak citer pasal keterujaan dan keghairahan dayu 2,3 hari ni pulak. Penat dah nak bersedih pasal takde gaji.

Previous entry kan ada cakap pasal bunga pahar. Yang kononnya akan menjadi salah satu item hantaran, tp akhirnya ia adalah item yang akan dibawa ke Pahang masa majlis bertandang.
Dan sebab majlis bertandang itu kononnya adalah lambat lagi, iaitu sebulan selepas majlis di JB, Dayu dengan berbesar hati telah berhajat nak DIY je bunga pahar tu *dayu buat-buat yakin dirinya berbakat nak meng'DIY bunga pahar*

Maka terus minta panduan dan tunjuk ajar dari sifu bunga dip. Sape lagi kan kalau bukan 'Puan Aziyana will be' Minta no hp siap2, senang nak tanya pape. Siap copy paste dia nyer entry lagi nak buat rujukan *yana, tolong bagi hak kebenaran men'copy ye*
Dan seperti biasa, member2 di blog adalah sangat bermurah hati, akan share everything, tunjuk ajar semua benda. Knowledge is for sharing, bak kata yana.

Petang tu jugak Dayu terus membeli bahan-bahan untuk buat bunga dip tu. Bersungguh-sunguh. Kagum mak kalau tahu anak dia semangat sampai macam ni. Balik terus pintal-pintal dawai *gigihnya saya* Dan rasa excited punya pasal, terus celup tu. Habis selongkar kotak beli oven dulu carik polisterin.

best pulak main celup-celup dawai tu *sejuk je jari kalau terkena dip tu*

Petang ni boleh gi beli lidi nak cantum kan kelopak2 bunga tu. part ni yang seram ni. berbakat ke ko dayu?? tapi yana kata 'part tu senang je dayu' *pembakar semangat ni beb*

Kad kahwin majlis kat Johor dah siap potong. Penat ko, ingat senang. Dah lah 500 keping. Tapi saya kan gigih. Dan, kini dalam proses nak tampal riben. Ikut kata mak saya 'tak yah nak riben2 lah, buat semak je'
Huhuh..ibu saya itu. Adakalanya akan menjadi so perfectionist, adakalanya sangat 'lantak lah' Bulan 4 ni kena bawak balik kad, mak ayah dah nak buat edaran ke sedara mara di Muar. Adik-adik pun nak menjemput sama. Maka, kena gigih menampal riben.
*sila la bagi alamat ye kawan-kawan sekalian*

Bila masa pulak nak gam manik ni?? Huhu, tu lah, rajin sangat. Semua nak buat sendiri. Pepandai lah ko carik masa ye dayu.

25 comments:

  1. ~ sangat gigih okeyh.... rajin plak tuh. mesti bila on the day akan rasa puas sepuas puasnya.

    btw, pasal gaji tuh tak tahu nak ckp cemana. 3 bulan tanpa gaji memang sengsara la buat amy even tak pernah merasainya. ~

    ReplyDelete
  2. wah...bagus tu dayu ni..sumer buat sendiri,..teruja maria tengok..nak kad2 kamu..

    ReplyDelete
  3. hu...jeles2 tgk dayu dapat buat bunga dip ni...bile pulakla kite nak buat..huhu

    ReplyDelete
  4. dayu,saya penah xdapat gaji 5bulan...sangat sengsara...kene ikat perut giler2...sedih je time tu kene pinjam2 duit dr member...

    ReplyDelete
  5. amy:
    sengsara tu mmg lah perit..dah lah mmg nak pakai byk duit kan..
    tapi sabar je lah amy

    maria:
    nanti bagi lah alamat..mmg nak buat edaran untuk semua nanti

    fashya:
    alah fashya,nanti peluang sya lak
    smua org boleh..
    what??? 5 bulan?? apa kah??
    sgt kejam...

    ReplyDelete
  6. warghh bersungguh2 dayu.. akgum sayu..

    ReplyDelete
  7. usaha tangga kejayaan..go go chaiyukk cikdayu

    ReplyDelete
  8. usaha tangga kejayaaan cik dayu.. hu hu mesti sempat punye ;)

    good luck !

    ReplyDelete
  9. hehe ade sorg lg geng,
    meh la ngedip sama2,
    huhuhu :p

    p/: na dpt patern bru da..
    simple gler,
    tp bl da siap cm boring lak tgn patern tu..
    huwaaaaa bosan da asik tukar2 patern bunga..
    maunye bercmpur aduk bunga na nanti,
    huhuhu belasah je laa

    ReplyDelete
  10. dayu..hani rase bunge kekecik tu daye kene kemaskan laa...jgn bagi dawai tu bertindih2..

    ReplyDelete
  11. ihik...kad kite sama ada keribenan...dayu...baik jgn edar awal2 sgt..nnti kan ...org luper..awal bln 5 pun dayu boleh antr..saya ade trbaca kt mane tah...org yg die bg kad awal x dtg...yg lmbt bg..dtg...

    saya bg cadangan je tau...terpulang pd dayu...(sebok kan saya ni)...uhuk..

    ReplyDelete
  12. dayu!! selamat mgedip yek ;D
    kite pon blum start mgedip lagi..
    sme² kite blja dr cik aziyana!

    ReplyDelete
  13. btul kater honey tu dayu..kene kemaskan ckit..kalu die xbertindan lg cantik..aper pun slmt berusaha yer..hehhe ader paper tnyer jer

    ReplyDelete
  14. rajinnya..teruskan usaha...chaiyok2

    ReplyDelete
  15. hallamak, lupa aku nak emailkan alamat.hehe nanti aku kasi

    ReplyDelete
  16. rajinnya dayu buat sume sendiri
    that's good
    sementara ada masa apa salahnya
    some more mmg jimat cost
    ;)

    ReplyDelete
  17. waaa.. selamat mengedip kak dayu ku.. hehe.. su nyer projek dip2 xjln lg.. pintal2 dawai jer keje skrg..sbb sue xde polistrin nak cucuk2 bile da dip nnt..hehe

    ReplyDelete
  18. dayu..teruskan usaha meng DIY bunge pahar anda..puas hati nnt bile tgk sume dah siap..caiyok!!

    ReplyDelete
  19. Dayu..lawa bunga ko itu..sgt kagum..ko buat sirik..kalo beli bunga dip tu ade smpi rm10 sekuntum dayu oii...ni buat sirik jimat n puas ati kn??sila buat extra 1 utk aku..eceh..aku nk gosiplaa ngan am ko buat bunga sirik..hahahha..

    ReplyDelete
  20. gigih! heheh...truskan usaha...hehehe...kate nk kawen kn..harusla penant..hehhe.. =)) gambate!

    *kad kawen masih x nmpk bayang..sobsob..*

    ReplyDelete
  21. dayu.. aku kat jb.. boleh la kasi satu kad kat aku...hehehe

    ReplyDelete
  22. kalau ko tatau alamat aku, siap kau!

    haip!!

    ReplyDelete
  23. dayu..bln 5..lambat agi..sempat kau buat tu...tapi tang kad jemputan..kna bagi awal gak kat ahli keluarga..tu penting tu...klu x..panas telinga beb..hehhee..

    ReplyDelete
  24. jgn lupa jemput anaz..alamat anaz akan e mail kan..ok...baik2..darah manis tuu..hhehee..

    ReplyDelete
  25. wahhhh !!!
    bagusss... bagusss..!!!
    gigihnye dan rajin dayu ini.
    kalu ai, dah lame g anto kedai soh diorang potong.

    heheh.
    semuga ok semuanye.

    ReplyDelete