16 July 2012

Mak stress nak

Kenapa kalau berdepan dengan situasi anak yang asyik keje meragam, buat perangai sampai stress mak bapak dia, orang akan kata 'kena bagi adik anak kau ni' Kenapa?? Memang berkesan ke kalau dia adik? Takdelah nanti tiba-tiba dia duduk kat tengah-tengah mall, bukak kasut, campak kasut sesuka hati pastu pandang ibu sambil menjeling baik punya. 


Kalau dia ada adik, perkara ni tak kan jadik lagi ke??

Kalau memang ye, sepantas kilat aku proses adik dia. Tapi kalau belum ada kajian yang mengesahkan kenyataan/fakta kat atas. Sudah-sudah lah dok bagi kata azimat 'bagi adik..bagi adik' Lebih baik kata je kat aku 'duduk je lah rumah diam-diam dayu, kemas rumah tu lagi bagus'

Hakikatnya aku makin fobia nak jadik mak beranak 2. Tak boleh nak membayangkan nanti menghadapi seorang toddler yang buas dan lasak tahap maksima yang tak boleh duduk diam dalam kereta. Panjat sana, melompat-lompat kat seat belakang sampai kepala terhantuk 7,8 kali pun dia bantai gelak. Tapi bila terjatuh, dia pergi lepuk abah dia sambil kata 'abah wat cha atuh!!'  Kalau ada baby, mana nak pegang baby, nak capai dia lagi.

Kalau ada seorang infant dan seorang toddler, memang confirm takde lah lagi nak makan kat luar. Dengan seorang toddler pun dah hilang separuh nafas. Budak tu tak reti duduk diam. Dia duduk atas kerusi 5 minit je kot. Ke lagi sekejap hah?? Pastu dia turun meneroka serata alam. Tinggal tak masuk dapur orang je lagi. Mak nak makan pun tak tenang okay. Tu belum masuk drama nak bagi dia makan.

Macamana korang yang ada infant dan toddler uruskan smua benda ni hah??? Tolong jangan kata 'alah dayu, nanti bila tiba masanya kau akan reti tiba-tiba' Tak nak.. tak nak dengar jawapan yang macam ni. Bukan tak percaya, tapi aku perlukan sesuatu untuk membuatkan aku yakin aku boleh pegang status 'Ibu beranak 2' tu. Dengan anak sorang ni pun aku rasa aku dah jadik mak yang garang. Kalau ada anak 2, tak nak lah jadik mak tiri kat anak sendiri.

*serius stress aku dengan perangai Eisya setiap kali bawak keluar sekarang ni

23 comments:

  1. ingatkan laki je buas..rupanya gegirl pon sama eh..kite takde tips nak bagi kt dayu sebab kite pon macam dayu gak hehehee

    ReplyDelete
  2. aku ingat aku sorang je fobia nk beranak dua ni
    T___T

    dulu dulu fobia nak beranak
    sekarang ni seriously fobia nak handle anak

    sabar ye acik dayu
    :)

    ReplyDelete
  3. sama yang awak cakap ni semua sama dengan situasi saya..rasa nak like 100 kali..pulak tu siap ada bagi ceramah free kat saya..orang kalau takde kat tempat kite tak tau..
    awak rileks je la dayu anggap je la orang2 tu bercakap sebagai "pemanis mulut" je..kite senyum je la...
    it doesnt mean kite nak kata anak kite degil ke, lasak ke, or yang buruk2, cuma kite yang risau kite tak mampu nak handle 2 orang sekali gus dan end up anak kite terabai..tu je..
    lagi sekali nak like 100kali entry ni :-)

    ReplyDelete
  4. elly...keadaan kita serupa..huhuhu

    ReplyDelete
  5. sis :) sama lah amani..skg amani baru setahun stgh. tp akal nya panjang mcm budak 2..3 tahun..klu elin dukong anak org dia pasti merengek marah2 hempas2 bdn x kasi pegang..konon mcm mama dia milik dia sorang jer.kkdg terfikir dan tergerak nak kasi amani adik...tp dlm masa yg sama takut pun ada..takut x terkejar kerenh nya :)

    ReplyDelete
  6. i feel u beb! *hugs* dah naik tebal dah muka ni kalau keluar sume orang pandang anak aku macam anak aku paling lasak dlm dunia. padahal mmg lasak pon. haha. aku rasa kalau kat shopping mall suara kiteorang je la lakibini jerit nama anak. hahahhahahaa. :P

    ReplyDelete
  7. Bukan dayu jer stress.ahkak pun stress jugek.Teori nak bagi adik tu takbeno sama seklai sebab nak dapat adik perangai dia makin menjadi-jadi.hehehe.Fasa perubahan la dayu..Yela depa dah makin banyak akai...semua nak dicube, semua nak digodek..Maybe cha bukan jenis yang suka dok diam..dia perlukan banyak aktiviti yang buat buat dia letih..apa kata hantar dia p kelas renang ke..weekend..huhuhu..Lin pun azryl ni kompom nak kena bagi dia buat segala aktiviti tu.Ahkak bakal pening jugak ni..adiknya azryl pun boboy.Dah boboboy kuasa dua wokey!huhu..memang jadi mummyzila ahkak nanti.Kalu satu pun ahkak dah jadi fiona shrek..apalagi dua.ho0hoho

    ReplyDelete
  8. oh! yan ade geng rupanya. hihi. selama ni selalu tertanya2 mcm mn lah nak handle budak tgh membesar ni dengan pnh sabar...

    ReplyDelete
  9. Haha. Aku mampu gelak je lah yu.. Buat mase sekarang ni, ade gak la aku makan luar berempat. Selamba la jugak walau darah menyirap nyirap tengok fahrin. Hahahaha.

    Tatau nak kata ape yu. Kalau belom pregnant, nasihat aku. Enjoy lah puas2 hidup bertiga ni. Bukan tak bagi sokongan ade lagi sorang, ok je. Cuma tu lah dia. Hahaha.

    ReplyDelete
  10. hihihi Hai Dayu....Sy slh seorg mak yg ada infant dan toddler..200% perangai yg toddler sm mcm eisya umur pun lebih kurang je n girl...mereka sedang bperang dgn identiti sendiri skrg..jgn risau lama2 mrk akan berubah sendiri, cth: sblm ni suka menjerit, campak barang, mengamuk tiba2, mood btukar tiba2...Bukan masalah utk nk adik, cuma semua budak akan mcm ini percaya la...

    ReplyDelete
  11. anak aku yg laki pun kuat menjeling skrg, klu kt umah reti takot,
    tp klu kat luar, menjadi2 peelnye,
    dia agak kt luar depan org ibu dia xbrani nk marah kan, grrrrr...
    nanti la kite try ape kate org ramai tu nak dayu? next year la, skrg ni takot2 lg, takot nk pikir boley ke nk handle 2org anak ni? :p

    ReplyDelete
  12. buat tak tau je dengan cakap orang dayu..yang pregnant kita bukan diorang..yang jaga anak pun kita bukan diorang...bila dah betul2 ready baru bagi eisya adik...jgn stress2 ye..

    ReplyDelete
  13. Yesss...skrg sy sdg berhadapan dgn situasi itu... seorg infant n seorg toddler n yess agreed 200% sgt mencabar smpai tahap ckp "ok cukuplah anak 2org..." penat mcm nk meroyan dlm pantang... haha! tp cpt2 istighfar... anak itu rezeki n anugerah... mmg doa byk2 utk kuatkan hati n kesabaran... penin fikir mcm mana nk handle two little girls tanpa ada org membantu... nk msk toilet pun ntah2 xdpt...da siap plan nk buat apa if kena handle both two dlm masa terdkt... si kakak pnya lasak smpai xleh nk ckp apa... dia xleh nk lepaskan marah dia adik jd mangsa... so xleh tgal adik berdua dgn dia nti diketuk2 kpala adik... kus smgts... mmg mencabar... tp setgh org ok je handle 2org anak infant n toddler... depends... tp my aisya sgt menjadi2 since ada adik sbb nk amik perhatian ummi n ayah...hari2 berdoa xnak cubit n tampar anak tp mesti dpt jgk la cubitan n tamparan ummi... xleh nk sabar dahhh -___-"

    ReplyDelete
  14. mcm perangai aryan je cha ni..
    aryan lg hebat la..dia mang p masuk dapur kedai..

    eeemm,entah la dayu..
    aku kadang terpikir mcm tu..rasa nyer mang kesudah la xberadik aryan tu..
    kena tunggu 3,4 taun lg kot..
    tapi dlm pikiran aku sekarang "alang2 aku dah semput..baik aku semput sekali harung" hihihih...dan hasil nyer..............

    ReplyDelete
  15. kita semua menghadapi masalah yg sama. kita semua adalah mak-mak yang stress.
    ubat stress ni 1 je bagi aku, cepat2 fikir dia tu anugerah. kalau dia xde macam mana...

    tapi tak mudah ok..

    ReplyDelete
  16. same ngan mika...aku igt aku sorg je facing2 benda cenggini..smpai sumtime ade tertimbul rs aku ni kurang cemerlang mendidik dia sbb tu dia jd gitu..

    kalo dlu p makan luar..konpem cr restoran yg ade bb chair..tp skrg x yah la susah2 semata2 nk makan kat restoran yg provide bb chair sbb dia bkn nk duduk pon..

    setakat p giant je pon aku dh surrender nk bwk mamat tu..dh la ade kes nk kena kidnap kat hero ari tu...lagi la trauma..+ngan peel anak yg mcm2 nye..+ ngan perangi bapak nye yg marah2 plak time anak buat peel...penin aku...

    ble tgk muka dia tgh tdo rs cm nyesal plak marah2..tp tu la..

    ReplyDelete
  17. dayu, aku pun ada gak kena sindir2 dgn org tertentu bila cakap tak ready lg nak bagi rafique adik..tak terbayang rasanya nak handle rafique dgn adik dia. takut jadi mak tiri kat anak sendiri pun ye jugak.

    aku rasa bolayan je kot org cakap gitu. lain org lain pendapat, lain pandangan, lain perasaan. takleh nak expect semua orang hebat macam "dia".boleh beranak every year.kannnnnn???

    ReplyDelete
  18. agaknya sbb tu la Allah kata blom masanya lg utk cha dpt adik.sok sok dia dh besar sket, dh behave n leh control kelasakan nya baru lah Allah nk beri lg sorang anak. coz kalo nk bandingkan cha ngan mya mmg jauh beza kelasakan nya.

    ReplyDelete
  19. bila marah dengan anak2 yang belum baligh.... renung2kan ayat ni

    Jumpa kat dlm forum…J

    saya dulu slalu naik hangin marah kaw2 kat anak2 saya ni (boys 2, 5 yo) ...satu hari tu, terbukak channel 114 , Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki,
    Pensyarah UAIM ni kata " Anak2 kita yg belum baligh ni ahli syurga tau , beruntunglah ibu2 yang dapat melayan anak2 ni dgn penuh kasih sayang , didik
    anak , bagi anak makan, mandi semua tu dapat pahala sebab kita sedang melayan ahli syurga .."

    sekarang, saya insaf ....kene selalu ingat yg anak ni anugerah Allah, ahli syurgaa...

    ReplyDelete
  20. kite pon sedang berada di fasa ini dan ketakutan membayangkan apa akan jadi bila si adek keluar 7 bulan lagi T____T God, give me strength. Huhu....

    ReplyDelete
  21. setuju ngan Reen..:) klu belum mengandung lagi, enjoylah dulu puas2 hidup bertiga..

    aku pun penh je keluar makan berempat. mula2 je aku hadapi situasi yang dani mmg melasak tak hengat. Now, dah ok. Sebab Dani dah kuat makan. klu pegi mapley tu, roti canai kosong tu dia bleh bantai dua keping. So, sementara dia makan tu, kitorang makanlah cepat2. klu kat kedai biasa, aku suh waiter buat air milo dia dulu. dia akan hadap air milo tu sambil2 mulut bising, minum, makan minum.

    ReplyDelete
  22. muahahaha....
    aku blh gelak je la...ko xngandung lg...enjoy n amik masa dgn cha...
    aku ni dh jd tarzan dah...be it at home/mall.....muahaha

    ReplyDelete
  23. Haha...boboi aii' since dalam perot pon lasak smcam smpai doktor nk scan pun susah coz asyik bergerak sana sini. X sngka lak sampai keluar pun sama dr kecik smpai la sthun lebih ni. Mmg kena plan siap2 nk siapkan house chores kalo ada dia. Biasanya wat wktu dia tido cpat2 siapkan. Tp mmg kelam kbut. Kalo mkn kt luar rasa risau jer n x tenang sbb dia x reti duduk diam. Bestnyer kalo bwk pegi playground sbb dia seronok tgk orang n bebas jalan2.

    ReplyDelete