06 July 2012

Rekreasi Berkuda

Biar sibuk macam mana pun, aku macam tak sanggup nak sia-siakan hujung minggu. Seboleh-bolehnya, aku bawak juga Eisya keluar rumah, pergi jalan-jalan. Eisya tu dah lah jenis rimas kalau asyik duduk rumah je. Pantang nampak aku keluar sidai baju, terus amik selipar 'alan..alan' Mana lah sampai hati aku nak biar dia memerap je kat rumah.

Tu yang terus booking time abah dia. Aku memang dah lama nak bawak Eisya naik kuda kat Tasik Titiwangsa tu sebenarnya. Bila memang free, apa lagi. Jom!!

Memang seronoklah naik kuda kat Tasik Titiwangsa ni, Best sebab caj adalah sangat murah. RM1 je kot sekali pusing. Kalau tak ramai orang, mau aku kasik Cha pusing berkali-kali. Tapi nak dapat 1st round pun kena beratur. Tak sampai hati aku nak biarkan budak lain beratur lama-lama.

budak ni takut sebenarnya. yelah, pertama kali tengok kuda besar-besar depan mata. selama ni tgk dalam skrin komputer je. Tapi ibu dia bersungguh-sungguh nak jugak dia duduk atas kuda tu


kenalah ibu ikut sama. jadik pegawai pengiring dia. 

Tapi 1 pusingan adalah sangat sekejap lah. Memang kena main 2,3 round. Tapi sebab orang ramai, kami naiklah kereta kuda pulak. Kononnya nanti lepas main kereta kuda, bolehlah beratur balik untuk kasik Cha tunggang kuda lagi seround. Dia pun macam dah seronok lepas 1st round tadi. 

seronok Eisya naik kereta kuda. bising mulut dia, asyiklah 'ku..da, bu..ku...da'

seronok naik kereta kuda. tapi tetap ada rasa kesian kat kuda tu. mesti dia penat tarik kami sekeluarga sampai 2 round. pastu stop je sambung lagi. kasik lah dia rehat kejap.

Tapi memang sangat seronoklah bawak anak bersuai kenal dengan kuda kat sini. Murah pun murah. Sangat sesuai untuk mengisi masa di hujung minggu. Kalau ke shopping mall, mesti paling sikit pun habis jugak RM50. Bawak anak tunggang kuda, RM10 pun tak habis kot. Tapi kalau nak datang, jangan lupa bawak makanan ngan  minuman atau beli siap-siap. Kat kawasan sekitar rekreasi berkuda ni takde orang menjual langsung. 

Memang aku akan datang lagi lah. Confirm.

*teringin gak nak cuba tunggang kuda tu, tapi macam tak sampai hati pulak aku nak duduk atas dia dengan badan sebesar ni. kesian kat kuda tu. nanti eh.. bila achik dah kurus sikit, achik dtg lagi (:

4 comments:

  1. beli sekor lah simpan kt umah. ibu cha tgh kaya skrg kikikiki

    ReplyDelete
  2. Aku rasa aku pernah skali je kut pengalaman naek kuda. Memula takut, pastu rasa cam taknak turun plak. Ahaha!

    Cha tak mintak ibu or abah dea jadik kuda ke bila sampai umah? Tak puas naek kuda betul nye pasal :P

    ReplyDelete