15 June 2010

tak rela

Macam ni lah rasanya kalau terpaksa buat something yang diluar kemahuan kita. Hati kata tak nak, tapi terpaksa juga diturutkan. Akal kena mainkan peranan, jangan kasik hati berkuasa sangat, nanti huru-hara.

Ada 5 hari je lagi.

Tapi pagi ni aku dah start tak tentu hala. Pandang anak, borak-borak ngan dia, pipi tiba-tiba je panas. Bila tidokan anak, pandang dia, tepuk-tepuk peha tembam dia tu.. basah lagi pipi. Agaknya, kalau takung air mata aku, dpt dah 4oz agaknya. Terbayang-bayang, nanti takde dah lagi layanan super eksklusif mcm ni lagi untuk dia. Takde dah orang nak ngadap je dia sepanjang masa. Mesti nanti dia kena layan-layan perasaan sendiri sampai tertido. Takde dah orang nak layan dia borak-borak..

Dan mesti nanti dia pun akan tertanya-tanya 'mana ibu??', 'nape arini ibu takde?? nape lain je arini??' Waaarrgghh!!! Aku tak sanggup *on mode sedih*

Aku berharap sangat, janganlah sampai kebajikan anak aku diabaikan. Kalau tak dapat nak jaga dan layan dia mcm anak sendiri, tak dapat nak bagi perhatian macamana dia terima sekarang, cukuplah jangan sampai dia disakiti. Jangan kasari dia. Ye, RM250 tu bukanlah banyak mana pun. Tapi takde lain yang aku minta, tolonglah jangan buat sampai aku menyesal. Tolong jangan hancurkan rasa percaya aku ni. Aku minta sangat-sangat.

*tak rela

21 comments:

  1. huhuu...memang sedihkan nak tinggal anak sdri kat org
    tinggal tanpa rela atas dasar percaya je.

    ReplyDelete
  2. dayu hantar nursery ke bg pengasuh.selalu2 la bt spot check.curi2 kuar opis.pastu terjah tgk dia org bt keje.better tau awal.dr pengalaman kakak saya, baby akan nangis bila kita nk bg kt pengasuh tu kalau dia tak suke.tu yg terjd kt anak sedara.bila check rupernye makcik tu cubit dia.geram betul.

    ReplyDelete
  3. dah nak masuk keje eh dayu... huhuhu semua org mesti rasa camtu kan... huhu sedih

    ReplyDelete
  4. doa je yg mampu..
    dayu anta nursery eh?

    ReplyDelete
  5. Owh! Perasaan yang sama beberapa hari sebelum start kerja balik. & first couple of days adalah sangat azab. Air mata mencurah2 all the way dari rumah ke office.

    Total 17 stesen LRT.

    Sangat gila.

    & sampai ke hari ini berharap I could do something, work from home, supaya dapat bersama Myiesha setiap minit, setiap saat. :'(

    ReplyDelete
  6. alamak... sedihnya entri ni. dayu ajak lah ur mum jaga dia untuk sebulan yg pertama ni. she's still kecil lagi nak hantar kat org lain. aduhaii..... amy pun dapat rasakan camne ur feeling.

    ReplyDelete
  7. mmg itulah perasaannya bila nak hantar anak ke nursery atau bs for the first time. Berdasarkan pengalaman mawar, tolak ansur penting, cerewet ok (mmg patut pun sbb anak kita kan)tp jangan terlalu cerewet sampai org tak suka anak kita, nnt kebajikan dia lagi diabaikan.

    ReplyDelete
  8. sayu nyer dayu :(
    kuatkan hati yer

    ReplyDelete
  9. Insya-Allah Dayu. Eisya akan selamat kat BS dia nanti. Dayu jangan sedih-sedih okeh. Nanti Eisya pon sedih.

    ReplyDelete
  10. sabar dayu...camtulah naluri seorg ibu...kt doakan jer yang terbaik...minta pada Dia...semoga anak kt selamat...bkn sng nak percaya org jaga anak kt, tp kt terpaksa dayu...terpaksa coz kt ni kaum ibu yang bekerja...

    ReplyDelete
  11. dayu,
    faham sgt2 ur situation..
    semalam shazreen first time tinggalkan baby kat my parents house...sedih sgt2.. waktu nak balik tu, bercucuran airmata...weekend nnt baru dtg amik.. :(
    ni kat office pun, asyik tgk gambar and video kat camera, bergenang airmata....

    ReplyDelete
  12. emo sggh dayu...
    mmg camtu perasaan seorg ibu bila nak tinggalkan anak nyer dgn pengasuh.....berfikiran positif k :)

    ReplyDelete
  13. huhuhu..
    kesian kak dayu..
    nanti jangan nanges tau kat opis ye.. :P

    haqq dah 9 bulan pun..
    saya masih sedih nak tinggalkan dia..
    inikan pula eisya yang baru 3 bulan tu..

    ReplyDelete
  14. akak dah nak start keje ke kak? waa cepatnyaaa!! heeeee. nak tgk gambar latest EE :D :D

    akak antar kat sape EE nnt? harapnya semua ok eh kak.

    ReplyDelete
  15. ohh dh abis pantang ye dayu.

    ReplyDelete
  16. ibu mana yg tak sayangkan anak dia..kite yg anak tak keluar lg ni pon dah susah hati nanti anak nak anto mana...bleh ke org lain jaga anak kite mcm anak dia sendiri..bleh ke..bleh ke....

    apakan daya kan.

    ReplyDelete
  17. alamak dayu punye entry ni wat elly pun rasa tak sampai hati nak tinggalkan Putry ngan orang la..waaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  18. itulah perasaannya kan
    smua paham, yg blum rasa pun akan faham, inikan pulak yg dah rasa
    dia punya sedih..
    takde sape yang sanggup..
    tapi demi terpaksa..redha je
    banyakkan berdoa yang smua kan selamat

    Eisya akan dihantar ke nursery
    kat area umah
    nak carik yg dekat opis, takde dah
    maka..itu je lah yang terbaik buat dia skrg

    ReplyDelete
  19. Nursery pon Insyallah ok je Dayu. Naurah pon same jugak. Hantar mana2 pon tetap ade risikonya. In fact dgn kite pn blh jd mcm2 if Allah nk tunjuk. So sbg manusia, kita cuma mampu berdoa pd Allah moga anak kite sentiasa selamat walau kt mane pon dia. Be strong ok :))

    ReplyDelete