15 September 2014

Makan-makan kat Penang.

Orang lain gi Penang, kenyang. Asyik keje makan je. Tapi kitaorg, kebulur. Eh, takde lah sampai kebulur, tapi sempat lah lapar sebab tak tahu nak makan kat mana. Kata tak sempat nak google segala benda sebelum datang kan. Busy bebenor sebelum cuti. Hari 1st tu, mengagau tak tahu nak makan kat mana. Petang tu lah baru nak meng'google. Wi-fi lak tak boleh harap. Data kat phone Eisya dah balun layan Youtube. Tapi nasib baik boleh lah bergantung harap lagi. 

Google punya google, jumpa satu blog citer pasal dia makan malam kat Restoran Idaman kat area Teluk Tempoyak, Batu Maung. Masa tu memang dah sampai kat area Batu Maung pun. Konon nak makan kat Restoran Pan Mutiara, tapi bila tengok kedai dia, tak berani lah nak masuk. Macam eksklusif je. Tu yang carik option lain tu. Dan Restoran Idaman paling dekat. Dalam 5km je dari situ. Terus lah tuju ke sana. 

Tempat dia ala-ala Senibong kat JB tu. Memag sama lah. Malam tu penuh kedai dia. Tapi nasib baik servis tetap tip top. Cepat lah jugak makanan sampai. Dahlah memang tengah lapar, tak tunggu apa. Gambar semua tak sempat nak amik, dah kenyang baru terpikir. Jadik lah dari takde langsung. Tapi mana entah gambar tu. Bercampur aduk. Semua device guna untuk amik gambar. Tak cukup DSLR gabak tu, handphone 2-2 pun guna.

Hari ke-2 tu lagi sadis. Punyalah tak tahu nak makan kat mana, sudahnya sebelum naik Bukit Bendera, singgah Pizza Hut dulu lunch. Apa barang datang Penang makan Pizza Hut. Kesian sungguh rasa. Dah siap-siap makan tu barulah Ekwan call kawan dia tanya mana tempat best nak makan. Chaaiit, ada rupanya kawan kat Penang. Tanya lah dari semalam. 

kesian, datang Penang makan pizza je. tapi lapar punya pasal, makan je lah.

Atas jasa baik kawan Ekwan, malam tu kami ke Permatang Pauh. Makan Char Keow Teow. Memang thorrbaik. Sedap sungguh. Sambil pangku Elma pun aku boleh habiskan 2 pinggan. Kalau tak kena pangku elma, mau 5 pinggan kot aku hadap. Dan esoknya, on the way balik, singgah jap kat Sungai Dua. Dah sampai Penang kenalah makan mee udang kan.. As recommended, kami gi kat Medan Selera Sri Tambang ni. Dah lah hajat nak makan Pasembor, Nasi kandar, Nan Cheese semua tak tercapai. Nak kena datang Penang semula ni. Tu yang sebenarnya tu.

ni pinggan pertama. tak cukup sebab pinggan dia kecik sangat.

punyalah sedap kan.. tak pandang kiri kanan dah

Dah nak balik baru puas makan kat Penang ni, next time nak stay kat mainland lah. Kat pulau tu macam susah je nak carik makan. Ohh, lain kali nak pergi time musim durian. Baru meriah.. InsyaAllah, ada rezeki kami datang lagi.

*asal gambar makan semua muka aku, muka ekwan takde pun. nampak sangat aku kalau dah makan, tak pikir apa. 

3 comments:

  1. Ko memang kuat makan. Teringat kite ngedate aritu, kemain nak set double. Sekali tak larat abeskan. Kahkah

    ReplyDelete
  2. sedap tu Char Keow Teow.. cakap bab senibong dah lama saya tak gi..hrga leh tahan..

    ReplyDelete