06 May 2015

KFC Birthday Party

Antara sebab kenapa aku pilih buat birthday EEs kat KFC adalah kerana semuanya disedia dan diuruskan oleh KFC. Tapi faktor utama sebab ruang. Yelah, rumah akak kecik. Tak muat nak jemput tetamu ramai-ramai. Tapi hajat hati nak jamu ramai orang, sebab jarang berpeluang nak jamu kawan-kawan. Tu yang pilih buat kat luar, walaupun hati ni teringin sangat nak buat kat rumah sebab boleh jamu tetamu dengan pelbagai menu. Tapi dah ada kekangan ruang, KFC jadik pilihan.

Ramai yang tanya 'KFC kira macamana Dayu? Dia kira per kids ke?'

Jawapannya ' Tidak' KFC ada sediakan pakej-pakej untuk sambutan hari jadi di KFC. Malah KFC ada Party Team sendiri. Staff KFC ni memang tugas dia buat party je. Untuk berhubung terus dengan KFC Party Team, boleh refer Facebook KFC Party Team ni. Untuk sebarang pertanyaan, korang boleh PM je derang. InsyaAllah, cepat je derang reply. Berdasarkan pengalaman aku, pantas je dia response dengan PM aku. Nanti derang akan follow-up dengan phone call.

Macam aku cakap tadi, KFC dah sediakan pakej untuk Birthday Celebration. Ada 4 pakej. Semuanya bergantung kepada bilangan tetamu korang. Jumlah dewasa dan kanak-kanak. Nah, akak tempekkan pakej-pakej KFC tu. Senang untuk korang jadik kan rujukan. Untuk makluman, tahun 2015 ni theme yang KFC sediakan adalah Rainbow Party. Colorful. Last year (2014) Superhero theme. Masa birthday Eisya dengan Elma, dia baru je tukar theme. So banner smua takde lagi. Tu aku buat banner sendiri. Sepatutnya banner pun masuk dalam pakej.

KFC Party Packages. Pilih lah mana yang bersesuaian dengan bilangan tetamu yang anda undang. Dan juga bajet yang diperuntukkan.

Mula-mula aku nak amik Pakej C tu. Sekali bila dah kira-kira semua bilangan jemputan, tetamu dewasa aku je dalam 70 orang, budak-budak pun 60++ Terus aku upgrade ke Pakej D. Kalau amik Pakej D dapat sekali Magic Show dengan Face Painting. Pakej-pakej lain takde. Hadiah untuk games pun banyak sikit KFC sediakan. 

Extra service by Pakej D

Face Painting untuk semua kanak-kanak. 

Tapi disebabkan yang melukisnya sorang, budak terlalu ramai. Kenalah mak bapak conteng muka anak-anak sendiri. Alah.. Mak Pak semua berbakat. Lawa je.

Magic Tricks for the kids. Bukan budak je kagum, mak budak pun ternganga sama tengok akak KFC buat magic.

Meh citer bab makanan lak. Sebagai penganjur majlis makan-makan macam ni, bab makanan tak cukup lah paling aku khuatiri. Tapi bila buat kat KFC ni kurang lah skit kerisauan akak, sebab asal tak cukup, order je lah kat kaunter. Kau sediakan je lah duitnya. Tapi yelah, akak ni bukan berduit sangat. Nak buat birthday budak-budak ni pun beriya gak simpan duitnya. So kenalah bajet-bajet gak.  Jangan sampai membazir. Untuk Pakej D, makanan yang akan dihidang adalah:
  • 8 Barrel ayam KFC - 1 Barrel ada 21 ketul ayam, so total ayam 168 pcs
  • 4 (L) Whipped Potato 
  • 4 (L) Nugget
  • 4 (L) Fries
  • 4 (L) Cheezy Wedges
  • 50 air Milo, 50 carbonated drinks
Memandangkan tetamu aku adalah dalam 140++ orang, aku berniat nak tambah ayam 1 barrel siap-siap, tapi budak Nurul, Party team tu kata tak payah tambah awal-awal, tak cukup baru aku order. Sebab berdasarkan pengalaman dia selalunya cukup. Okaylah, tapi semasa majlis berlangsung, aku tambah 5 set lagi Whipped Potato, Nugget, Fries dengan Cheezy Wedges. Ayam tak tambah pun, siap berlebih. Air aku tambah lagi 30 cawan. Dan aku bawak siap-siap 3 botol air mineral. Saja reserved.


Makanan yang dihidang untuk tetamu. 

Buat majlis kat KFC, haruslah menu utama adalah ayam KFC. Outside foods tak dibenarkan sama sekali. Candy buffet pun tak boleh. Mula-mula tu derang kata boleh asalkan hanya packed foods je yang served kat candy buffet. No muffin, no tartlet.. No Sanwich semua. Akak dah berangan dah nak order all the desert dari Sweet Wonders tau. Tapi KFC tak benarkan. Akak redha je lah. KFC taknak ada any issue pasal makanan. Yelah, andai nanti tetiba tetamu sakit perut, kena food poisoning.. Kalau ada makanan luar kan susah, so kalau hanya makanan KFC yang dihidangkan, senanglah nak put all the blames to KFC. Yelah, dah buat kat KFC, patuh je lah regulation depa.

Kek pun KFC sediakan sekali. Lawa juga kek yang Eisya dan Elma dapat. Hasil yang aku google, selalu kek yang KFC bagi simple je decoration dia. Tapi yang anak-anak aku dapat siap bentuk Chicky KFC lagi. Eisya punyalah sampai hari ni dok sebut 'kek chacha yang ayam dengan powerpuff girl tu kan ibu kan, kat KFC tu' Amik Pakej D dapat lah kek 1.5kg, kalau tak 1kg je. 


Takde lak amik gambar kek KFC ni. KFC bagi sponge kek coklat. Sedap je. Habis licin kek 2 bijik tu. Senang keje aku. Dapat tapau 4 slice je bawak ke kedai Ekwan.

Party Packs/Goodies bag from KFC. Setiap pakej disediakan. Tapi bilangan je yang berbeza. Yelah, the more you spend, the more they prepare. Itu juga antara sebab kenapa aku upgrade pakej. Sebab aku tahu aku memang akan spent RM1K++ untuk makanan, so baik aku amik Pakej D terus. Tapi sebab jemputan aku ramai, aku tambah goodies untuk budak-budak 30 pek. Hadiah untuk games pun aku tambah 10. So 3 games, ada 35 hadiah. 

Overall memang aku puas hati. Berbaloi dengan apa yang aku belanjakan. Tapi payah penat-penat, tak payah nak pikir pre dan post majlis. Aku tahu, aku sampai ruang majlis dah tersedia. Habis majlis, balik je. Tak payah nak kemas-kemas. Memang sangat memudahkan kerja. So kalau berminat dan merancang nak buat birthday anak-anak kat luar, pilihlah KFC. InsyaAllah puas hati. Untuk lebih maklumat lanjut, boleh refer website KFC ni:-

Atau boleh call terus number ni: 

PARTY HOTLINE : 1-300-88-6633
OPERATION : 03-20263388 EXT 138 & 693
WHATS APP NO : 019-2931051 & 019-2931204

Selamat merancang birthday party anak-anak semua. Kalau ada pape persoalan, emel je lah tanya. Lagi-lagi kalau nak tahu berapa total akak habis buat party ni. Bukan tak nak publish je, tapi rasa tak sesuai. So, kalau nak tahu gak.. PM eh.. Nanti akak share.

10 comments:

  1. terbaik dayu...

    pakej nampak mcm tak da la mahal sangat...

    yang penting semua tetamu dan anak2 gembira kan...

    ReplyDelete
  2. Memang syok kalo buat kat KFC, tapi tulah, tak boleh bawa kek The sweet wonders yang sedap lak nanti. Haishhhh.

    Apapun, tq Dayu share details buat party kat KFC.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain.. Kek boleh ain. Makanan lain je x boleh. Kek powerpuff girls tu aku order ngan fad tu.

      Delete
  3. Halamakk ade muke akak laa. HAHAHA

    Best besday buat kat kepci ni weh. Meriah gile. Bleh dipikir pikirkan akan dtg.

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum... Sy tengah survey psl kfc ni.. Nk buat birthday prty tuk ank dre... Boleh tak sis pm sy detail price n jemputan sis.. Worry lak klo nk buat x cukup tmpt or nk kre budget ke.. Hehehe.. Tq sis

    ReplyDelete
  5. Salam sis nk tny kita kena Deco sendiri ke kat KFC tu...n then x blh uat candy corner ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. deko semua KFC.. Tapi banner smua sy bawak sendiri. saje..

      Delete
  6. kak klu nak tambah party pack kfc ade bwk lbih x masa party tu

    ReplyDelete
  7. sis klu nak tambah party pack bole c masa party tu

    ReplyDelete