27 October 2015

Kehidupan Mak-Mak

Aku ni sukalah jugak bab masak memasak ni. Dan aku memang lagi suka makan kat rumah. Masak sendiri. Lagi puas. Ikut selera kita. Jimat dah semestinya. Memang time beli barang basah, time shopping grocery tu terasa jugak barang dah makin mahal. Dulu aku rasa kalau gi Mydin tu, tak sampai RM300 pun sekali shopping. Tapi sekarang memang RM300 lah, kalau amik barang merepek sikit, jadiklah RM300 lebih. Barang makin mahal, makanan pun naik harga. Nasi goreng biasa pun RM5.50. Tomyam RM7 semangkuk.. Sekali makan kat luar memang RM20 tu wajib. RM20 ni dapat siakap size sederhana 2 ekor kat Mydin tau. 

Zaman-zaman segala benda mahal ni, marilah berusaha sedaya mana untuk berjimat.

Dan salah satunya aku pilih untuk pastikan selalu makan di rumah. Masak sendiri. Dan bagi memastikan hajat aku termakbul, aku kena gunakan kaedah Pre-Cooked Meal. Semuanya dah tersedia. Balik keje aku tengah panaskan aje. Jadik mak bekerja ni, kenalah pandai carik opsyen memudahkan kerja. Nak kelam-kelibut balik kerja, alahai, kang tak pasal-pasal aku berhangin je. Elma dah lah jenis nak makan cepat. Balik-balik dah sibuk minta susu. Aku lak memang kalau boleh tak nak bagi dia susu sebelum makan. Lagipun, kang nak kejar maghrib lak.. Bila semua dah ready, senang banyak keje aku petang-petang tu.

Antara lauk Pre-Cooked yang disediakan. Satu bekas untuk sekali makan.

Sambal udang/sotong dan Tomyam tu memang menu wajib ada setiap minggu. Tomyam tu favorite Eisya. Dia kalau makan lauk tomyam, lajulah sikit makan. Tak payah nak terpekik-pekik aku panggil dia makan. Paprik pun menu yang pasti ada dalam seminggu. Bukan apa, senang aku habiskan stok serai dengan daun limau purut tu. Kalau tak terus guna, layu gitu je lah. Selalunya aku sediakan lauk-lauk ni petang Ahad. Tak pun Sabtu. Lepas Elma tidur, ke dapur lah aku. Tak lama pun nak prepare semua ni. lagi-lagi kalau bawang cili semua dah siap blend. 

Simpan siap-siap dalam bekas untuk sekali makan. Sekali defrost je. Tapi selalunya aku tak frozenkan pun. Just letak kat chiller. 

Sos bolognese dengan cabonara pun aku buat stok siap-siap. Yang ni selalunya akan disejuk bekukan. Sebab tak tahu lagi nak guna bila kan. Asingkan lah 1,2 bekas kat chiller untuk bekal breakfast Eisya dan Elma. Eh, jangan tak tahu.. Muffin pun aku buat stok okay. Yelah, sekali buat kan selalu dapat banyak. Makan nyer 4,5 ketul je. Maka, mak kau sumbat je lah dalam peti ais. Nak makan, masuk oven panaskan. Senang keje mak kau.

Seafood Aglio Olio. Pun pre-cooked. Nak makan, panaskan aje.

Kebab Daging. Isi dia tu, aku buat banyak-banyak. So pagi-pagi tengah panaskan roti pita tu, panaskan daging dan sumbat dalam roti. 

Bila dapat jimatkan banyak masa bab memasak, bolehlah aku gunakan masa yang berjaya dijimatkan tu untuk lipat baju, gosok baju, mop lantai rumah.. Hhmmm,banyaknya lah keje rumah kan. Tetiba terasa nak amik maid. Dah lah tadi ada colleague citer dia amik underground maid kos RM2000 je. Tetiba terasa berminat. Huhuhu.. Tapi tu lah, rumah seciput gitu pun nak pakai maid, apa ke malas bebenor kau ni Dayu. Tapi tu lah, nanti kalau Eisya dah sekolah, boleh lah kot dipertimbangkan semula.

5 comments:

  1. aku skang amek wiken maid je, every 2 weeks dtg kemas rumah lap habuk cuci kipas etc. so wiken aku leh fokus kat bebudak n masak, kurang penat skit and byk masa tok bebudak...

    ReplyDelete
  2. Underground maid mmg murah. Kos lepas tu byk juga. Dengan bajet br ni nak naikka gaji minimum..aih pk byk kali jugak nak ambik maid.

    ReplyDelete
  3. dayu, kalu letak dalam chiller tahan lama mana? peti ais tu ko set paling sejuk ke?

    ReplyDelete
  4. Rajinnya dayu.. ai pun tak boleh sampai rajim macam u. :)
    kalau boleh memang nak maid jugak tapi... risau.. tak percaya.. tula yang susah tu

    ReplyDelete
  5. underground maid tu cemane ek dayu?.cam berminat gak.bibik skang ne demand len macam.skang susah guna agen dekat 12k..huhuhu

    ReplyDelete