09 September 2009

tolong..tolong

Oohhh, baru perasan, hari ni 09.09.09.. best je tarikh kan. Nasib baik hari selasa,pastu puasa lak, kalau tak.. harus melambak2 org kawin tarikh ni kan.
Tapi bila dikira-kira smula... ohh,hari ni cukup dah 8 minggu.. what?? baru 8 minggu, ohhh ada berbulan-bulan lagi..serius.. melalui proses awal kehamilan di bulan puasa adalah sgt mencabar. Hari ni seharian baring je atas katil, ni baru je sedar. Pagi tadi rasa mcm nak demam, tapi tak panas sgt badan. Dengan sakit pinggang nyer.. makin menjadi la berbaring atas katil tu..

Telefon bunyi banyak kali.. tapi malas nak gerak amik. Biar jelah dia jerit2 kat situ. Bila dah bangun ni, tengok suami call+msg berkali2 tanya 'dah bangun blum?? ok tak??' Dia risau agaknya kalau bini dia pengsan sorang2 kat umah. Huhu.. isskkk.. kalau pregnant pastu dpt cuti 3,4 bulan seronok gak kan...
*kalau aku keje private, dah lama agaknya hantar resign letter. duduk umah jaga perut lagi best..dapat bagi full attention*

Dan sekarang... saya lapar!!!! nak makan tapi malas nak masak..lagipun dah pukul 4 ni.. baju kotor melambak2, nak basuh malas!!! Warrgghhh!!!! Tolong...

Hah, cakap pasal makan ni.. Elok ke minum Teh + Nescafe time pregnant ni?? Nescafe tu ada gak org kata, tak elok.. teh pun sama ke?? Sejuk kata nya.. betul ke?? Air tebu ngan kelapa mmg mak dah pesan, jangan minum banyak sgt. Kalau teringin pun, mak kata campur sikit ngan air masak. And one more thing... timun pun tak elok eh...

28 comments:

  1. melalui pengalaman kakak2 kite, mknn yg sejuk2 mmg xleh.timun, tembikai etc.elok elakkan.


    take care yer. keje umah tu pause kan jelah dulu.mtk tlg hubby tlg buatkan :)

    ReplyDelete
  2. org cakap kan dayu, air kelapa bagus utk nk kulit anak putih dan gebu tp xtau la plk kalo di awal kehamilan xblh minum

    ReplyDelete
  3. erm actually kafein mmg tak elok utk tumbesaran baby..! so mmg tak di galak kan dari awal kehamilan sampai lah nak deliver nanti..!

    pasal tebu dgn kelapa pulak.., utk trimester pertama nie.., air kelapa,nenas dan yg sewaktu dgnnya mmg sngt lah tidak digalakkan..! kalau boleh jgn amik ok..!

    tapi nanti bila dah masuk 7 bulan dah boleh stat amik air kelapa.., sebab elok utk bersihkan kulit baby..! berdasarkan my exprience, my baby mase lahir kulit dia mmg bersih n lendir2 semua tak bnyak n doc pun puji dia ckp my baby bersih n senang hendak dibersihkan..!

    ReplyDelete
  4. kafein tak elok amik awal2 pregnant.boleh gugur. tapi secawan sehari ok kot.

    ReplyDelete
  5. air kelapa tu mmg fashya dah balun abes2an sebelum tau pregnant..ramai gak yang kate air kelapa n air tebu baik elakkan...

    yang lain2 tu xtaula....cume skang ni fashya mmg suke sangat makan buah mangga manis+masam sikit, n buah epal merah....loya kat tekak pon hilang....

    dayu, semoga kite tabah ye, menghadapi ujian ni....ameen...:)

    ReplyDelete
  6. air teh boleh rsnye cos zaza minum ok je sampai skrg.. nescafe n coffee elok elakkan ade caffeine..

    pasal air kelapa tu tak sure lak.. nak anak kulit cantik.. makan yogurt tak pon minum air kacang soya :)

    ReplyDelete
  7. dayu...teh kalau leh jgn minum..cam elly aritu...angin..kopi elly boleh..tp org kata pun tak elok gak kan..kafien..

    hehehe yang paling bagus pregnant nie susu je la...tp nak rasa sikit boleh la...

    ReplyDelete
  8. dayu...listkanlah mknan2 yg elok dmkn ngn x elok dmkn utk preggers..

    hik...bgos tu.....

    ReplyDelete
  9. what?? kafein boleh buat gugur ke
    oohhh..ohhh
    semalam suami nak nescafe
    buatkan dan join dia minum
    dan akhirnya aku yg minum bercawan2
    huhuhuhu.. ok.. akan ku elakkan

    ReplyDelete
  10. kalau nak minum coffee tapi taknak caffein...try la decaf kat starbucks! tp sebolehnya jgnla buat kalau org tua2 dah pesan because they know better kan:)

    ReplyDelete
  11. yess dayu..jgn minum caffein oke..leh gugur kndungan dprmulaan ni..teh lak akk ipar sue kate leh msuk angin dlm bdn..hindari mam timun,tembikai n sgla2 yg sejuk mejuk ni..

    plg elok mnm susu..kalo dayu xleh mnm susu ganti gan soya or susu bese..kalo xleh gak try mkn yogurt/dadih/cheese k.

    ReplyDelete
  12. ohhh..maknanya nescafe dan segala caffeine related adalah berbahaya
    akan ku hindari
    hanya akan jadik santapan untuk suami

    oohhh...td makan kfc
    harus laha da coke kan.. huhuhu
    dah telan abis dah
    aritu tgk wayang pun telan segelas

    ReplyDelete
  13. yup..yg berkafein doc mmg tak bg di awal kehmilan..leh gugur kndungan..air bergas pn kalo leh elak kan minum...minum air rebina lagi bagus..ade vitamin n rase nye masam2 skit..sedap skali..hehe...^___^

    ReplyDelete
  14. hurmm...bila kita tau makanan tue tak elok...jadi jangan teruskan niat untuk makan...akak kiree masa pregnant dlu..de sangat rajin search kat internet...join macam2 forum sebab banyak benda tak tau.. :)

    ReplyDelete
  15. salam...dayu kena byk cari info2 tentang kehamilan tak kira dr majalah atau internet...sbb dayu tak ada pengalaman lagi kan..kalo bole beli majalah PA&MA dlm tu mcm2ada tentang kehamilan..n tahniah diucapkan bakal menjadi ibu..utk makluman sy pon bakal menjadi ibu n due bulan April 2010 (sama kan dgn dayu) hehehe...salam perkenalan..

    ReplyDelete
  16. dayu dah start kena pantang² makan ni..tapi selalunye utk 1st trimester je..dh 4 bulan macam tu rasanya dah ok.. :)

    *wardah*

    ReplyDelete
  17. air berGAS juga dielakkan..
    yg len² ramai dh btau...KAFEIN+PEDAS+TAJAM+AIS...

    kita x boleh ikut org..ikut bdn kita..daya ketahanan bdn kita ok...semua x sama...

    tp ingtlah yg MAJOR x boleh tu jgn dicuba mkn+minum plak..

    ReplyDelete
  18. awal2 pregnant mmg selalunya malas. mcm nurul dulu pun mcm tu malas melampau2. lepas tu bila dah stabil sikit tiba2 dtg sikap rajin.

    ReplyDelete
  19. air kelapa tuh amy rasa okeyh je kot. my mum minum air kelapa masa mengandungkan adik amy yg last. hasil minum air kelapa, dia sorang je putih melepak cam jepun... amy n heri gelap gumpita. mak amy tak leh minum soya-soya ni, so dia gantikan dengan kelapa.

    ReplyDelete
  20. dayu...elakkan minum air berkaffein...

    pastu tuk awal pregnant elakkan minum air kelapa or nenas...coz tajam...

    yang lain2 biasa jelah...cume elakkan makanan yang bleh bertambah angin cam keladi or etc

    ReplyDelete
  21. dayu..
    na dah nak resign,
    mati la mengembangkan diri je nanti..
    huhuhu :p

    ReplyDelete
  22. ish...nes kak?xpyh la...caffeine x elok during pregnancy..

    ReplyDelete
  23. air kelapa xleh minom ms awal kehamilan. tp ms dh sarat mmg digalakkan. selain utk cantik kulit baby juga utk memudahkan baby kuar. mcm air selusuh fungsinya

    ReplyDelete
  24. sile jgn minum air nescafe/teh/kopi..tu sumer berkafein..

    ReplyDelete
  25. cOngrats dayu!!!! hepi hepi for u..
    best best.

    ReplyDelete
  26. kite pon dengor Ness tak elok. pendek kata, smua caffien laa tk elok comsume time berbadan due ni. kalo sikit2 boleh kut.. jgn banyak2 na ok?

    ReplyDelete
  27. ly tibai jer sume masa pregnant dulu..air gas jer tak sentuh..hihi

    ReplyDelete
  28. yup..kafein sngt tidak elok..
    teh,timun,tembikai=sejuk+angin
    tebu=tajam
    mcm sya air kelapa pun xbole minum bnyak coz angin walaupun org kata baik utk baby..
    soya plak mmg bleh bagi baby putih tp boleh wat kulit baby sensitif..memutihkan tp kulit baby nipis..
    mmg bnyak pntang dayu...ikut kan aje..tp kekadang klau dah teringin sngat2 hentam aje...sesekali xpe kot...

    ReplyDelete