20 October 2009

nasib lah

Sekarang aku rasa macam duduk kat construction site. Kiri kanan, depan belakang semua rumah tengan renovate. Renovate kaw-kaw lak tu. Pecah-pecah dinding, wiring baru.. memekak je bunyi drilling machine tu tau pagi-pagi hari. Nak berehatan pun tak tenang.

Ko giler apa keje ari ahad hah?? Orang nak tido pun tak lena tau... pe lah rajin sangat ko keje time weekend?? ko buat keje hari sabtu dan memekak kat belakang umah aku pun aku dah buat muka ketat je nak masak kat dapur tu sambil tengok ko simen dinding belakang tu. Dah lah habis kotor mesin basuh aku berhabuk smua... simen melekat2 kat grill pintu belakang... isskkk.. korang mmg buat kitaorg hangin tau!! Lagi-lagi laki aku, sian tau dia, bangun pagi terkebil-kebil bijik mata tak cukup tido.

Dah tak pasal-pasal, aku nak cakap ngan laki sendiri pun kena terpekik jerit.

bahagian kiri rumah. pemandangan sgt indah kan

bahagian kanan rumah. kesian kete hitam tu, berhabuk je. nasib baik tuan ko rajin nak ngadap, lap ko tiap2 hari.. kalau tak, nasib ko lah

bahagian hadapan pulak

Maka, suami aku yang dah tak tahan dengar dinding kena tebuk tu 'yang, jom lah kuar.. kata nak gi Ikea' Hoyay!! Aku suka. Boleh gi Cineleisure sekali. Mahu tengok Papadom. Dan tak membazir duit kami. Memang best citer ni, patut pun menang best film. Semua rasa ada dalam filem ni. Kami laki bini mmg gelak sakan lah. Bila part sedih, laki aku saja je 'ayang nangis' Chaiitt.. dia pun entah2 tengah control je.. nak sakat org konon..

Hasil rembatan di Ikea. Meja membuat keje di dapur. Yelah, rumah sewa kan. Owner tak murah hati nak sediakan kitchen cabinet bagai. Maka, kalau nak memotong bawang, nak sediakan bahan memasak memang sgt leceh lah. Nak tak nak, semua keje buat kat meja makan kat depan. Paling tak senonoh, atas carpet depan tv je aku buat smua tu. Hahaha.. tu yang suami saya bersungguh-sungguh membelikan meja kecik ni, supaya senang bini dia nak berkarya di dapur *dan tak kotorkan karpet dia tu* Dan dia kata 'beli kerusi sekali la, nanti boleh duduk teman awak kat dapur' Iyelah tu, entah bila tu agaknya?? Kalau kita angkut sekali keta awak masuk dapur, yelah kot. Barulah kita sama-sama kat dapur. Kalau tak.. i sorang je lah...

paparan eksklusif dapur tempat dayu menyediakan bahan pengisian perut setiap hari. tapi sekarang dah bukan setiap hari, dia jadi 'bila dayu tak malas' Hahahahahah *kalau umah aku sendiri, perkara pertama aku buat adalah sediakan kitchen cabinet, dan perkakas dapur lah yang pertama aku lengkapkan*

Dari bulan lepas pasang hasrat nak letak bunga kat sebelah tv ni. Tapi asyik tak tercari je. Dah alang-alang gi Ikea ni, rembat je lah apa yang mata berkenan. Pastu main sumbat je bunga tu dalam pasu, asal elok mata aku pandang.. kira pass lah tu.. letak sekali tetris glass kawin ni..

*bunga2 kat Ikea adalah mahal*

*suami saya kata 'nanti kita nak pindah patah pinggang lah yang, barang dah makin banyak' Kita sengih je ah.. dan jawab 'duduk je lah sini diam-diam, selagi tuan umah tak halau'

19 comments:

  1. erm time jiran merenovate kaw-kaw sudah hampir abes bg kami...dulu camtu la jgk dayu.dah la smpai litar pntas umah kami.make sure uols cabut segala mak nenek suis plug kat umah b4 kuar.kang tak psl2 jadi cam kami dulu.sbb area sni pakai parallel circuit

    ReplyDelete
  2. siannye dayu...agak x baik utk kesihatan dayu n baby...seram..sbb keliling kan...dayu pakai lah mask slalu...tingkap rumah tutup rpt2...

    ReplyDelete
  3. kalau malam mesti seram gila kiri kanan umah engko tu kan?hehe

    ReplyDelete
  4. slm puan dayu..
    mau address..
    xpe..walopun kwsn sekeliling di-renovate.. alamat tetap same kn? huhu.. sabo je lh..

    ReplyDelete
  5. ciare:
    kitaorg takut rumah kitaorg retak je..masa derangsyiookk drilling tu, abis semua frame kitaorg kasik turun..takut jatuh pecah berderai...

    anil:
    seb baik malam je kat umah kan, malam kurang skithabuk sbb derang tak buat keje dah, kalau tak, mau gak batuk2 jadiknya, telan debu byk sgt

    bebel:
    ko saje je kan nak seramkan aku..tapi umah guwe tepi highway beb.. bunyi sgt merdu malam2.. bas berderu2 laju

    fida:
    iye.. alamat masih sama.. nasib baik takde umah kongsi kat stu..kalau tak mmg dh sebijik construction site la

    ReplyDelete
  6. wah meja putih..kalu yana dpt tu kompem buat decal..

    ReplyDelete
  7. ehehehhe...kesiannn...
    habuk2 tu harus dielakkan. patut org kiri kanan letak la penghalang supaya x kena pada jiran sebelah kan..

    ReplyDelete
  8. mahal tak meja yg dayu beli tu? comel meja tu.

    ReplyDelete
  9. kesian rumah kakak T__T abeh berdebu kereta semua. nasib dapat laki rajin. kalau yonna,x kuasa nak lap hari2 T__T

    kesian la baby dlm perut asyik dengar buyi org dok bertukang je T__T

    ReplyDelete
  10. yana:
    kalau dpt kaler itam lagi best actually. tak risau kotor. tp putih pun layan je lah

    riena:
    hhmm..derang ni mana nak amik kisah tu smua. ank renovate, main balun je. asal umah derang siap sduah. org kiri kana, lantak ko lah

    nurul:
    alah, murah je nurul. gi carik kat IKEA..stok byk lagi rasanya

    yonna:
    nak buat camne,redha je lah. cepat lah siap keje2 derang ni. tenang jiwa raga kitaorg

    ReplyDelete
  11. aheheh comel la dayu and suami :D
    adoi, skrang mase renovate sedunia ke tu? kalau hanie berada di tempat dayu pun, boleh bikin gegar kepala2 ni huu.

    ReplyDelete
  12. siannyer... m'ti bising giller..

    ReplyDelete
  13. dayu..
    tertekannye klu roy jd dayu ni..
    baby pon mesti tension kan..
    kasihan sama dayu n suami..
    ala..susah2 bg je warning letter kt diorang tu..tp bole ke???hehehh..
    harap bsabar la erk..esok luse dayu renovate n balas balik kt jiran2 dayu tu erk..

    ReplyDelete
  14. nice ar meja kaler putih tu. haha I pon mcm dayu gak selalu angkut bwg,sayur dok atas kapet dpn tv.alas ngan suratkabo.hubby ok jer.lg dia suka tgk bininya wat keje dekat ngan dia

    ReplyDelete
  15. hahaha... betul-betul. bila fikir bab pindah tuh. rasa cam nak mengucap kejap.

    rumah sewa amy nih boleh dikategorikan rumah yang dah ber'family. dengan meja makan set utk 6 org. then, sofa plak yg untuk 6 org gak. segala perlatan eklektrik pun cukup lengkap. then, cemana nak pindah??? dengan rumah setinggi 16 tingkat. harus lah tak tahu nak pindah cemana nanti.

    ReplyDelete
  16. huhuhu..kwsan umah ko ni baru eh dayu??so semua sibuk nk renovate umah..
    sian ko dayu org duk bising buat keje sana sini..

    ReplyDelete
  17. nak wat camnekan..keluar jer gi jejalan

    ReplyDelete
  18. hohoho..nmpknye samelah kita dayu..si buah hati sgt menjaga diri kereta dari diri dia..kereta mandi smpi 3jam tuan pny kereta mandi seploh minit jek..
    hahahah..kot da kwen nnt same la nasib si suami dok kelek kereta kita dok sowg kt dapur..huhuhu...

    ReplyDelete
  19. shantek r meja tu dayu comey je..cam t'minat laks...

    ReplyDelete