13 August 2010

Di awal Ramadhan

Suasana girang di dapur.

Uhuks tapi bukan dapur di rumah ye, kejadian adalah di pejabat. Hebatlah.

mentanak pulut dan memasak air gula merah di dalam rice cooker. org dalam gambar tu action je lebih. Tapi sebab dia yang bersusah payah gi Chow Kit carik barang. Kita jadikkan dia pelakon utama.

hakikatnya mereka berdua ni lah yang bersusah payah melenyek pulut smua. aku pun, bgn2 tido tengahari tu tgk dah nak siap dah.

tadaa!!! ini hasilnya. terima kasih kepada yang bersedekah semalam. mulanya nak berkongsi modal. tapi ada org nak beramal, lagi best. murah rezeki dia

dihidang bersama di atas meja. alhamdullilah,masih berkesempatan memasak untuk berbuka walaupun sampai umah pukul 6.30pm.

*ni namanya update asal jadik. sebab rasa mcm dah lama tak update blog, sedangkan baru 2 ari tak merepek

17 comments:

  1. kuih lopes kan nama dia. skrg da tau nama2 kuih. dulu panggey kuih hijau jer. seme kuih wane hijau pon panggey kuih hijo hahah =P

    ReplyDelete
  2. wahhh my peberet kuih la nyum nyumm.
    dayu msk gulai apa ikan tu? mcm gulai tempoyak.ikan apa tu eh? mcm ikan jaket je.sedap tak

    ReplyDelete
  3. syedapnya kuih tu..
    isk2..sedih tau..saya selalu terpikir macamana la org len bley sempat masak tp saya x?saya sampai umah kul 615 pun xsempat masak..wuaaa..jenis masak lambat kot..huhu

    ReplyDelete
  4. amy suka kuih lopes tuh tapi selalunya org jual kuah dia manis sesangat.

    ReplyDelete
  5. wuaaa sedapnyaa kuih lopes.huu.ni msk kt opis ke ni??biar betik!huhu.

    ReplyDelete
  6. wah dayu , menyelerakan la nengok lauk2 tu..huhu ..ni bru tgh hari..lmnt lg nk ptg..huu

    heehe cm budak2 je..

    ReplyDelete
  7. nak g carik kuih ni la nti kat bazar ramadhan...my feveret kuih nih...sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  8. tu lah, kuih lopis ni mmg faveret
    cakap2 je kat opis
    ada pakcik ni ajar camne nak buat
    pastu dtg lak idea nak buat kat opis
    pastu masing2 bersemangat lak
    tu yg direalisasikan juga tu

    kuih lopis mmg kegemaran ramai kan

    ReplyDelete
  9. sedapnye kuih tuh! reen pngil kuih ijau ade santan.. hehehe

    nampak lembut je kuih tuh.. sure sedap kan kan?

    ReplyDelete
  10. jeles jer tgk org masak lauk berbuka..huhu diri sendiri blh masak time sahur jer tu pun simple gile..eh kt opis pun sempt buat kueh ek, sronoknyer..dh lama xmkn kuih JLO ni

    ReplyDelete
  11. eh konpius..

    msk kt opis bwk balik?
    buka kt opis? sbb ada lauk2..

    ReplyDelete
  12. ini adalah aktiviti masak2 di pejabat
    pastu masing2 bawak balik makan kat umah. kuih je la buat
    yg lain masak kat umah la
    mana lah ada dapur kat opis
    kalau ada...tak opis namanya
    jadik kafe dah :)

    ReplyDelete
  13. terbaik la korang!!!abg ketat pun join seee....

    ReplyDelete
  14. haa...bestnyer kuih lopes...my fav maa.

    ReplyDelete
  15. hahhhhahahahh...tul la dayu..baca balik+tgk gmbar baru paham..

    pose2 ni silap jek..
    sah2 lah gmbar lauk tu siap dgn alas meja cam kt umah..adeiii...

    ok phm..sori dear..

    ReplyDelete
  16. Wah... suke sgt ct kalo dayu update pasal makanan.. hehehe.. lapar plak rasanya... Ct suke jgk makan kuih hijau tue.. lupe la ape namanya..

    ReplyDelete