11 August 2010

kisah masa kini dan lampau

Hari ni 1st day puasa

Tahun Lepas:
Bangun sahur berdua je. Dan prestasi bangun mengisi perut di pagi-pagi hari hanya mampu bertahan selama seminggu saja. Lepas tu, kami, kami ke?? aku kan selalu ponteng puasa last year. Dengan alasan 'tak larat' dan juga kononnya 'tak boleh tahan la perut kosong sgt' Hahahahah, selalunya aku tahan separuh hari je. Pastu mulalah meronta nak mengisi perut. Huhuu..org lain time pregnant lah nak merasa puasa penuh 30 hari. Aku, time tu lah merasa puasa mcm zaman sekolah rendah. Hampeh sungguh kan..
Lepas seminggu waktu bersahur adalah: Tengah malam sebelum masuk tido

Tahun ni:
Memasang niat nak bangun sahur jam 5.00am setiap hari. Dan berusaha dengan gigih untuk memasak di pagi hari. Tingginya impian aku. Tapi di hari pertama sudah gagal. Silalah gelak kan aku. Akhirnya panaskan lauk sudah..
Takpe..takpe, kita maintain realisasikan satu impian cukup. Bangun bersahur setiap hari. Alah, kalau tak pun 5.30am dah kena bangun pun. Eisya merengek kelaparan pun time-time ni jugak. Bangun bersiap gi keje pun time ni gak. Maka, puasa ke, tak puasa ke, sama je. Yang tak sama, tak payah sediakan bekalan makanan nak mengunyah dalam kete. Kurang skit dah rutin pagi hari.

Tahun Lepas:
Awal-awal rajin lagi nak memasak juadah berbuka puasa. Tapi bila kepala dah start rasa berat, badan lembik semacam. Takde makna dah aku nak masuk dapur, dah la dengan penat layan jalan jammed balik keje. Walaupun bukan aku yang bawak kete. Harus aku terus peluk bantal je. Pepandailah Ekwan carik bahan nak isi perut maghrib kang. Ye, puasa tahun lepas mmg aku menjadi isteri yang kejam.
Ye..tahun lepas adalah menjadi pelanggan yang agak tetap kepada bazaar2 ramadhan. Membantu menjana ekonomi sungguh.

Tahun ni:
Boleh tak nak buat perkara yang sama juga?? Tapi dari semalam lagi Ekwan dah tanya 'esok buka awak nak masak apa?' Dia tanya 'masak apa' ye, bukan 'nak beli apa? kat mana?' Maka, janganlah buat-buat tak paham pulak.
Tapi dia dah beli rencah kari laksa, segera sudah. Tak sempat aku.

Tahun Lepas:
Puasa berdua je.

Tahun ni:
Tahun ni ada Eisya. Ibu ngan abah bangun sahur, dia pun bulat bijik mata nak sahur sama. Alahai anak ibu sorang ni. Macamana lah berbuka nanti agaknya. Dah lah time berbuka tu adalah time tido Eisya. Adakah ibu akan berbuka di atas katil menepuk-nepuk bontot awak? Ke awak nak join buka sama?? Tapi awak tengok je lah. Boleh Chacha?

ha kau!! terbeliak bijik mata Chacha. apa?? tengok je?? suap skit lah

boss kecik dan ibu yang tak kecik

*tiba-tiba: tak sabar nak bagi solid foods kat Eisya

19 comments:

  1. slimnya dayuuuu. jeles maak T_T tu la, kalo dr arah KL mmg hazab la jem xsmpat masak kan.tmbah2 ada eisya msti tbatas sket nak msk.

    ish rajen nye cita2 nak msk time sahur? kite plg terer pon goreng telor time sahur.lauk lain panaskan ajeee ;)

    bestnya korg raya dah btiga! beli beju byk poket kat eisya ek sng nak collect wit raya :D

    ReplyDelete
  2. ibu x kecik, tp slim hokeh! =p

    Seronok tau Dayu bile dh suap Cerelac kt anak. tgk diorang nganga mulut cam anak burung...so sweeeettt =D

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan. selamat berpuasa.
    jangan lupe sahur !!!

    :)

    ReplyDelete
  4. byk beza taun ni n taun lepas...salam ramadhan dayu n family

    ReplyDelete
  5. nasib lah tak kawin lagik. tak perlu nak pikir2 nak masak apa untuk suami bagai. huhuhuhu.... kalo dah kawin nanti sure pengsan sebab dah lah tak reti masak. kuikuikui....

    aik, eisya dah ada nama baru ke? nickname chacha ke? comel...

    ReplyDelete
  6. Raya tahun ni dah ader handbag kecik yer dayu....

    ReplyDelete
  7. hihih wah jelesnya kul 5.30 baru bangun...elly kul 5.30 tu dah siap makeup dah dayu...hihihihi

    ReplyDelete
  8. hehee..sama lah,dayu.impian tu tinggiii..
    tp zuris 1st puasa dah gagal tak bersahur
    konon2 nak bangun bila bangun susukan kysha,tup2 terlelap sama ;P

    harinie 1st day kasi kysha nestum
    atas nasihat doktor,kasi dia minum nestum yg cair.
    at least kenyang sikit sementara nak tgu mommy dia balik keje bf dia.

    ReplyDelete
  9. mesti bole! mlm tuh dayu siap2kan bahan utk masak sahur, then bgn awal stgh jam, masak je ape2 yg patut & simple2. dayu boleh! caiyok caiyok! :)

    ReplyDelete
  10. dayu apesal bole selim melim neh? jeles gua beb!! hehehe

    ala reen bgn sahur panas lauk je dayu.. ok la tuh.. masak siap2 tgh mlm.. x daya da nk bgn pg2 bersilat kt dapur.. anak sorang tuh pon x cukup tgn.. hahaha

    ReplyDelete
  11. selim ke??
    idak lah, ilusi mata kamu je ni
    pose2 gini
    tu blum tgk tang perut lg tu
    mesti trus gosok2 mata, betul ke tak apa yang dilihat

    ReplyDelete
  12. kak dayu belum tengok saya lagi...
    oh montelnya eisya...!!!

    ReplyDelete
  13. reen lg haru.. pose pon pakai barut.. siap krim halia.. panas mcm nk mnum air.. sabar2.. tgk2 pas bukak pose gitu jugak lemaknye.. stress gile!

    ReplyDelete
  14. eisya dh pi shopping baju raya ke tu?hehhee..erm mmg cabaran pose time prgnant dayu..blh thn, thn tp kalo maknye leh tahan anak kt dlm xleh thn, kene bukak juga

    ReplyDelete
  15. mya pon sama.sebok nk sahur jugak.time berbuka adalah time tido dia.momy nya terpaksa teguk air je dulu.dodoikan dia smpai lenguh tgn.stgh jam pastu br la dpt mkn uwaaa

    ReplyDelete
  16. dayu..
    awg dondeng dah merasa solid food,
    hehe tp na just taruk lam susu dia la..

    ermm berbeza sgt2 kan taun lps ngn taun neh =)

    mcm same je entry kite?
    huhu

    ReplyDelete
  17. uih...rajinnyer nak masak waktu sahur...nad masak berbuka sekaligus dengan sahur sekali...

    ReplyDelete
  18. yelah dayu.
    mmg dah nmpk slim pon.

    terror, lah!

    ReplyDelete
  19. amboi bulat nye mata eisya ni.. geram tgk.. Aqeef ku cepet hehehe

    ReplyDelete