01 February 2013

Udang Lipan Labuan

Masa beli aku pun tak tahu udang apakah ini, sebab dia dalam plastik dah dibekukan. Boss aku kata 'beli ni hidayu, baby lobster ni. murah ni. kat KL takde' Dan aku pun amiklah masuk dalam bakul. Harga pun  ok lah, RM35 sebungkus. Ada 7 ekor dalam tu. Bila balik, time nak masak. Bila keluarkan dari wrapping dia aku laki bini ' udang apa ni yang??' Seram pun iye jugak tengok rupa dia.

Dan terus aku google dan whatsapp kawan-kawan tanya udang apakah ini.

Udang Lipan/Ketok dari Labuan sedang di defrost

Mostly kata 'Udang lipan la dayu..' Memang main beli je aku ni. Pastu kelam kelibut tak tahu macamana nak siang udang ni. Kulit dia bukan main keras lagi. Beriya aku tanya kat FB/Twitter segala. Tapi sudahnya dengan tak menyabar aku potong 2 udang ni. Dan terus masak sambal udang lipan. Tapi bila aku google udang lipan takdelah sebesar ini, mungkin spesies kat Labuan lain sikit kot.

Sambal Udang Lipan.

Sedap weh!! Manis je rasa isi dia. Lembut je. Mungkin sebab segar kot, walaupun dah disejuk bekukan. Uncle kedai tu kata, baru semalaman je dibekukan. Aku caya kan ajelah. Tapi serius, memang sedap. Lagi sedap dari lobster. Next time gi Labuan, memang aku borong udang ni jelah banyak-banyak.

Next time aku share kat mana nak beli seafood kat Labuan.

11 comments:

  1. ko berani cuba sesuatu yg xpernah try, boley la..
    mcm aku, klu xpernah mkn, mmg xlaaa..nak2 jenis2 seram gni gaya,,
    biarla org ckp sedap, rela aku sdekah je kat org, kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak try mana nak tau weh..
      kena try sekali.
      tp siyes wehh....sedap

      Delete
    2. mmg sedap..rebus ngn serai je pastu ratah..manisss sgt kann..hehe

      Delete
  2. kecik2 pernah makan tapi yg versi kecik2 jer

    ReplyDelete
  3. selalu kan jumpe udang lipan ni dlm perut ikan...yg kecik2 la udangnya..xdelah gabok gini hahaha..masa aku g pasar ikan kat KK pn ade jual..tp laki aku xnak beli hahaha

    ReplyDelete
  4. ye ke udang ni? ntah2 lipan kot hahahaha

    ReplyDelete
  5. Aku ngah cari resepi udang jmpe sini..huhu..laki aku br balik labuan..

    ReplyDelete
  6. di labuan namanya sataq karang

    ReplyDelete