Dan terus aku google dan whatsapp kawan-kawan tanya udang apakah ini.
Udang Lipan/Ketok dari Labuan sedang di defrost
Mostly kata 'Udang lipan la dayu..' Memang main beli je aku ni. Pastu kelam kelibut tak tahu macamana nak siang udang ni. Kulit dia bukan main keras lagi. Beriya aku tanya kat FB/Twitter segala. Tapi sudahnya dengan tak menyabar aku potong 2 udang ni. Dan terus masak sambal udang lipan. Tapi bila aku google udang lipan takdelah sebesar ini, mungkin spesies kat Labuan lain sikit kot.
Sambal Udang Lipan.
Sedap weh!! Manis je rasa isi dia. Lembut je. Mungkin sebab segar kot, walaupun dah disejuk bekukan. Uncle kedai tu kata, baru semalaman je dibekukan. Aku caya kan ajelah. Tapi serius, memang sedap. Lagi sedap dari lobster. Next time gi Labuan, memang aku borong udang ni jelah banyak-banyak.
Next time aku share kat mana nak beli seafood kat Labuan.
Nt gtau r, nk bli la
ReplyDeleteinsyaAllah.. kalau gi mmg akan beli lg ni
Deleteko berani cuba sesuatu yg xpernah try, boley la..
ReplyDeletemcm aku, klu xpernah mkn, mmg xlaaa..nak2 jenis2 seram gni gaya,,
biarla org ckp sedap, rela aku sdekah je kat org, kehkeh
kalau tak try mana nak tau weh..
Deletekena try sekali.
tp siyes wehh....sedap
mmg sedap..rebus ngn serai je pastu ratah..manisss sgt kann..hehe
Deletekecik2 pernah makan tapi yg versi kecik2 jer
ReplyDeleteselalu kan jumpe udang lipan ni dlm perut ikan...yg kecik2 la udangnya..xdelah gabok gini hahaha..masa aku g pasar ikan kat KK pn ade jual..tp laki aku xnak beli hahaha
ReplyDeletekitorang panggil udang ketok. hehee~
ReplyDeletehttp://ninimohd.blogspot.com
ye ke udang ni? ntah2 lipan kot hahahaha
ReplyDeleteAku ngah cari resepi udang jmpe sini..huhu..laki aku br balik labuan..
ReplyDeletedi labuan namanya sataq karang
ReplyDelete