25 March 2008

Kari Ayam

Resipi untuk Puan Rafidah... -Pid, ko suka eh makan kari ayam..jgn makan byk2 weii..nanti bertambah kembang ..huhu-

Senang je sebenarnya nak masak kari ni, tak leceh, semua bahan yang diperlukan pasti ada kat dapur tu -kecuali mmg tak pernah shopping on grocery lah kan- So, let's get start...


Bahan-bahan + Cara memasak Kari Ayam : - ceh..beriya.. :) -

1. Bawang besar -sebijik cukup kot untuk seekor ayam-
2. Bawang Putih 2-3 ulas
3. Halia dihirs -ada org dia blend sekali tapi i hiris2 je-
4. Serbuk kari ayam
5. Santan -kalau boleh jgn pakai yg dlm kotak..kurang sedap lah-
6. Kentang
7. Sedikit air asam jawa
8. And of course.. Ayam

1. Blend bawang2 tu. Pastu tumis lah sekali ngan halia..bagi sampai kekuningan. Time ni boleh lah tambah cili kering (yang dh blend) sekali kalau nak lebih pedas. Masuk kan sikit serbuk kunyit -kalau tak boleh je blend sekali kunyit ngan bawang awal2 td- Gaulkan dan goreng lagi, pastu masuk kan la serbuk kari ayam. Time ni boleh la masuk kan kentang.

2. Gaulkan lama sikit pastu masuk kan la ayam...Gaul lagi bagi rempah tadi rata kat ayam, pastu masuk kan la santan. Tambahkan sikit air asam jawa.

3. Pastu jangan lupa gaul, kang pecah minyak -ke pecah lemak hah? ntah la tak sure apa term dia- lak santan tu. Letak la garam dan perasa pape yg korang suka.

Masak la sehingga ayam tu masak.. Bila ayam dah masak, kentang dah empuk.. Maka siap la Kari Ayam itu
Senang je kan.. Boleh lah cuba nanti ye..

Sekian..Terima kasih.

3 comments:

  1. thanks Dayu ...weng2..boleh masak ujung minggu ni..lalalalla..

    ReplyDelete
  2. welcome..cuba jgn tak cuba..pastu suruh babad jadi food tester ko..sedap tak sedap suruh gak dia ckp sedap -hahahahah-

    ReplyDelete
  3. salam...ikut cikpid mai sini...

    to cikpid,
    bila dah terre masak nanti...huloq la barang semangkuk dua kat sini...

    hehhe...

    chow!

    ReplyDelete