05 January 2010

aku sedikit risau

Esok perlu melawat klinik kesihatan ibu dan anak. Harap2 prestasi cemerlang servis 30min bulan lepas akan diteruskan lagi. Kalau tak, duduk termenung la aku menunggu nama dipanggil.

Semalam dah siap sedia timbang berat sendiri. Tapi mesti bila timbang kat klinik tu, tambah sekilo lagi. Tapi takpe, aku redha dan terima. Biarlah, biarlah...walaupun bila tgk dalam cermin pagi-pagi, mahu je menjerit tgk badan sendiri. Ya Allah!! Besarnya lah rasa. Perut takdelah besar mana, tp apsal badan mengembang bagai nak rak ni?? Bencilah..tak suka..

Kau apsal dayu?? Tadi kata terima dgn redha?? -emosi kan boleh berubah-ubah-

Berat saya berapa?? Cukup lah bagitau, skrg dah 7kg dah bertambah. Gila punya berjayalah. Baru masuk 8 bulan kawin, 6 bulan ngandung.. dah 7 kg.. Tapi yang musykilnya, nape badan suami aku tu mcm maintain je?? Penat aku masak tau, bagi dia makan siang malam. Nape dia gitu gak?? Ada nanti org kata 'mesti bini malas masak ni??' Huhuhu.. luluh hati hamba..tapi takpe, sebab hakikatnya dia sendiri tahu..

Tapi esok aku mmg byk benda nak tanya. Sebab banyak sangat kemusykilan. Dan yang paling aku nak tahu adalah : Kenapa perut aku ni macam sesuka hati je, bila dia nak kempis, dia kempis..bila nak kembang, besar semcam..?? Membuat hati hamba gundah sahaja tau. Lagi2 bila pagi-pagi, time bangun tu. Raba-raba perut, kempis je. Takde pun tersembul-sembul. Mula lah aku merengek2 kata kat suami 'yang, perut orang kempis..apsal ni??' Dia yang macam immuned, sbb selalu sgt dengar soalan tu, dia pegang skit pastu kata 'alah,jap lagi besar lah balik' Tapi memang, lepas bangun, mandi-mandi.. makan-makan sikit.. dia akan mengembang smula. Di luar sedar, tahu-tahu rasa mcm berat je badan.

Adakah masalah ini hanya dihadapi oleh Hidayu?? Ke anda juga wahai ibu-ibu sekalian?? Normalkah sebenarnya??

Bila bangun, tengok perut mcm kempis, mcm dulu-dulu.. buncit kandung lemak semata.. hati sangat risau. Terus rasa nak goncang perut, nak suruh baby gerak, nak suruh dia menendang. Biar lega hati mak dia, yang dia masih segar bugar kat dalam sana. Dan sesungguhnya, kalau dia mcm lambat beraksi di dalam sana. Memang aku cuak dah. Mulalah raba-raba perut sendiri. Tapi dia macam sgt faham rasa gundah mak dia ni. Dengan segera dia mengetuk2 dinding perut. Barulah boleh tersenyum, kalau tak. Kerut je muka ni.

Sape yang tak risau wehh?? *bukan aku sorang je kan??*


dan aku mcm redha sekali lagi *dalam paksa dan pasrah* walau bila tiba masanya aku yang guna, smua ni dah tak serupa.

*malam ni nak masak apa weehhh??

21 comments:

  1. jangan risau dayu. yang penting pembesaran rahim sejajar dengan pembesaran baby. kan dia ada ukur tiap kali check up kan? as long as tak merah, oklah tu. don't worry dear.

    ReplyDelete
  2. bukan suma org sama,dayu
    mebi perut kamu mmg kecil kot
    cm zuris,org cakap perut besar
    badan naik cam dipam2
    tapi,berat tak naik sangat pun
    jgn risau ye
    :)

    ReplyDelete
  3. kite dah 8 bln pn kkdng bangun pagi2 rase cuak sbb rase perot cam kempis. tp bile nk pakai baju g opis, tang perot dh xleh nk cover smua..lawak heheh :p

    ReplyDelete
  4. xpe...saye juga begitu..bgn2 pg bdk ni nyorok blkg mn tak tau la...mak dia siap selambak mlm2 tdo tertiarap(lupa diri,sbb bdk ni pon syok tdo,xtendang2)...tp agak2 dia da lemas tu kang dia bg la side kick sket....
    ok kot dayu...as long dia sihat...
    *dr jameaton kate,bdk ni pandai cr space dlm perut...hehehe...so biarkn je dia...

    ReplyDelete
  5. ehh dayu nak pindah ke? ke renovate umah? ;p

    i doa yg baik2 utk u and baby. semuanya OK insyaAllah :)

    ReplyDelete
  6. same je perasaan kite dayu, bangun pagi mesti nak raba-raba perut dulu..tgk2 kempis je, sambil2 tu borak2 dgn baby.nak borak dgn ayah die jauh pulak..ekeke...

    ReplyDelete
  7. ukur besar rahim ngan besar baby?? mcm takde pun..ke misi2 kat klinik tu yg tak explain?? isskkk..esok kena tanya ni..

    oohhh..masalah perut kempis ni mcm biasa eh?? takde masalah lah eh..
    mintak2 semua berada dlm keadaan normal..dan membesar dgn sihat..

    ReplyDelete
  8. ada tak dia ukur pakai tape dari atas perut hingga ke pangkal vagina?

    ReplyDelete
  9. masa awal mengandung dolu macam tu la..la nie dah 7 bln mmg kembang selalu..mak e kuat makan....asalkan masa chek kat klinik dia kta ok..ok la tu ...

    ReplyDelete
  10. emm cm sy xde pn ukur² hehe...

    err rilek dayu..rilekk..sok tnya puas²..mmg hak kita tuk bertanya...

    tp tu lah knp dgn kitchen kabinet+hall tu plak ekk..hihi..rumah kamu kah itu?

    ReplyDelete
  11. dayu,aku takleh nak komen pasal perut and baby.. cuz u know la kan~ ;p

    but,here aku just nak comment on the photo yg kau post.. "O.M.G~ aku rasa seperti nak nangis.."

    ReplyDelete
  12. ramai ye takde ukur2..nape klinik gomen nyer SOP tak sama ni
    esok nak tanya lah
    nape derang tak ukur
    how they know baby is in good condition
    cukupkah dgn dgr heartbeat saja

    and for dear zarahana: babe, jom nangiss ngan aku

    ReplyDelete
  13. aik mcm tu pulak, pagi kempis lepas mandi kembang .. emmm


    Dayu kindly go to my blog & update your details pls ..

    ReplyDelete
  14. jiha pon!!! kdg kempis kdg buncit ...confuse rasa ..pregnant ke dak ni hehehe, tp igt kan sebab baru 4 bulan tu yang die mcm segan silu nak timbul kot hehehe

    ReplyDelete
  15. Buncit ada hasil tak apa. Mcm akak ni? Aper cer....?!

    ReplyDelete
  16. biasa la dayu perut kembang kempis sbb baby bergerak melintang menegak...ko spesis cam aku jgk...masa ngandg dulu badan cam dipam2 perut kecik ajer...kuar pun kecik jgk...org katakalu mak budak kecik perut nmpak besar atau sebaliknya...so..jgn risau la...normal tu

    ReplyDelete
  17. dayu apa kene mngena dgn gmbr ruang tamu n kabinet heheh

    ReplyDelete
  18. dayu apa kene mngena dgn gmbr ruang tamu n kabinet heheh

    ReplyDelete
  19. semalam dh tanya misi
    dia kata, biasa je tu..sbb kedudukan baby kat dlam tu
    so nothing to worry bout...

    and the pics mmg takde kaitan ngan tajuk entry
    selingan je..
    penjelasan nye.. sila la baca dgn teliti ayat kat bawah gmbar tu

    ReplyDelete