03 February 2010

apabila suami isteri bersalaman

Tadi.. sedang bermalasan.. semak FB, terbaca status Lily. Dia tulis 'dosa akan gugur bila suami isteri bersalaman'

Dan aku mcm sgt kagum dengan kenyataan tu.

Ok, petang ni,masuk je kete trus amik tgn suami, salam, cium dan mintak ampun sekali. Pakej lengkap. Biar dia pelik. Kalau dia tanya 'apa kena awak ni??' Sengih je, tak yah jawab pape. Malam ni sebelum tutup mata peluk bantal, tidur lena sampai tak sedar dah guna semua bantal yang ada, salam dulu suami. Biarpun waktu tu dia tengah syiook main game kat laptop. Biar boleh tido lena sampai alarm bunyi esok pagi *skrg mmg asyik terjaga je malam2..tak suka sungguh* Dan esok hari, sebelum turun dari kete.. salam lagi sekali, cium pipi sekali kalau takde org lalu depan kete, takde lah malu nanti.

Ini mmg hadis Rasulullah S.A.W lah.. bukan fakta yang dibuat-buat..

"Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua"

Fakta yang kat atas ni pun mendalam maknanya...

30 comments:

  1. yeke?
    nak wat dan amalkan slalu gak nie
    mesti hubby rasa pelik.dah buang tebiat ke bini aku nie.hehee...
    takpe...lama2 mesti ok kan?

    nice info
    thanks dayu :)

    ReplyDelete
  2. yeke?
    nak wat dan amalkan slalu gak nie
    mesti hubby rasa pelik.dah buang tebiat ke bini aku nie.hehee...
    takpe...lama2 mesti ok kan?

    nice info
    thanks dayu :)

    ReplyDelete
  3. akak! lawa header!!! ehhehe comel gila. akak buat sendiri eh?

    balik ni akak salam dia tiap2 jam. habis semua dosa gugur. seronoknya T____T

    ReplyDelete
  4. ish bestnyer dayu..
    jap g jerr nk lek keje bley arr praktikkan apa yg dayu ckp tuhh..

    ReplyDelete
  5. ye, mari kita ramai2 amalkan ye
    sama2 mencari berkat
    biar harmoni hidup rumahtangga

    ye, header baru. lawa?? terima kasih. tapi jangan la pikir saya buat sendiri. belum berbakat lah. kita pinjam je yang free dan guna tanpa rasa segan.dah dia bagi free kan..

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah takat ni tak penah miss lg peluk cium pipi tgn suami tiap pagi before kuar umah dan petang pas balek keje. oh, lepas ni kena amalkan before tido plak kot. hehe ;p

    ReplyDelete
  7. heheh comel entri ni. Tp bab bile suami nak kluar rumah, mmg stakat ni, mesti nak tanye balik pukul brape, nak pegi mane huhu. Dgn harapan, dia akan terpikir isterinya risau :P

    ReplyDelete
  8. selain salam..jgn malu²..nk ciom pp dahi semua...walopn kt public....amiiinnn...

    ReplyDelete
  9. kenapa saya masih malu2 mahu cium pipi suami saya??
    uuiihhh... i malu lah..mcm sgt segan kalau org tgk. kang dia kata 'mcm dia sorang ada laki' tu ang kaver2 tu

    ok, esok try buang rasa malu
    bukan org lain kan, suami kita gak. lagi pun menambah erat kan
    pe nak kesah

    ReplyDelete
  10. oh yer ker?saya mmg dah biasa buat..gi kerja mahupun blk kerja..sebelum tido n selepas tido.. rupanyer ader hikmah di sebaliknyer..so jgn malu2 nak kiss pasangan kita yer..kalo tgk anak2 muda sekarang,tak nikah lagi pun dah gatal2 nak peluk n cium..

    ReplyDelete
  11. dayu, kenapa nak malu cium pipi husband.. lepas salam cium jer pipi dia.. and lagik bahgia rasa, if husband cium balik pipi kita..dah sah-sah dia tuh husband kita.. if sebelum kahwin, kenapa orang boleh nak bermanja-manja kat khalayak ramai, tapi lepas kahwin, nak dok jauh sedepa...tul tak dayu? and seriously, memang shahdu jer rasa everytime morning and evening pergi n balik kijer, cium tangan and pipi...

    ReplyDelete
  12. oh yes. tambah lagi pahala kita. thx for the info!

    ReplyDelete
  13. hurmm..alhamdulillah..memang selalu buat macam nie...gie keje,balik keje kdg2...nak tido..sambil minta maaf skali...hubby cnfrm tya, awak buat slh apa hari nie...hehehe...

    ReplyDelete
  14. OMG! so ironic lah dayu. tadi masa naza jemput balik dari keje, tiba2 jer cakap kat dia,"rasa macam nak cium tangan lah". terus capai tgn dia and salam and cium tangan..dan mlm ni,baca entry dayu yang ni pulak..dapat satu ilmu rumahtangga lagi mlm nih ;)

    ReplyDelete
  15. sy suka bila suami saya cium di dahi saya hehehehe

    ReplyDelete
  16. tak sabarnya nak ada tgn utk dicium...
    ahhahhah

    ReplyDelete
  17. uhuk uhuk..no wonder mcm terpanggil masuk sini..hehe..pagi2 tgh siap gi kerja ly suka dgr TV3 rancangan Tanyalah Ustaz..sangat menaikkan semangat untuk pergi kerja..hehe..salam jangan tak salam

    ReplyDelete
  18. buat masa nie akak cuma amalkan, sebelum keluar kete cium tangan cium pipi ;).. sebelum tido tak pernah lagik ;)

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah...telah diamalkan...sbg salah satu cara menghormati suami, tp br tau pasal dosa gugur tuh...

    ReplyDelete
  20. alaahhh, i bukan malu tp macam segan lah..tak tau nape. tp mcm teragak2 je nak cium pipi dia..selalu dia yang akan kata 'cium pipi'
    baru lah kita ni cium..
    i malu lah u...

    tu lah kan, kadang2 masa bercinta pulak yg gedik terlebih
    dah mmg sah halal ni,time ni lah nak tersipu2, rasa nak sekeh je diri sendiri..
    takpe..takpe..akan dipraktiskan

    lagi2 dah tau ada manfaat dia ni kan..harus diselalukan

    ReplyDelete
  21. mcm kita, kita tak kiss la pp hubby..dia yg kiss kita bila bersalaman hehe..kita takat salam tgn dia je tetiap pagi b4 dia p keje since dia yg kuar umah dulu. tp skali skala kalo dia kna p somewhere tinggalkan kita jap kat umah pun we do d same thing gak..tp part plg syahdu for me la without fail is kalo dia ajak solat berjemaah and bersalaman selepas tu, mmg rasa syahdu huhu mcm time nikah plak ahaks.

    ReplyDelete
  22. amy pernah baca pasal salam dengan suami nih. cuma tak amalkan sebabnya tak dek suami lagi. ngehngehngeh....

    ReplyDelete
  23. yang takde suami..cepat..cepat gi dptkan suami
    biar dpt selalu menghapus dosa..
    tp jgn smpai terburu-buru lak
    kena dptkan calon penghapus dosa yang benar2 boleh diharap

    ReplyDelete
  24. ini amalan yang bagus...bleh diteruskan selalu...

    ReplyDelete
  25. hehehe dah wat..tp wat time nak keluar kereta masa abg bebel antar p kerja..tak pun..masa elly cuti n abg bebel nak keluar rumah...tu je..awawawawawa..masih tak lengkap sbnrnya tu

    ReplyDelete
  26. melihat respon dr anda semua
    rupanya ramai antara kita yang masih tak tahu pasal fadhilat yg satu ni kan..oohh,kena mendalam kan lagi ilmu rumah tangga kita smua ni..

    banyak lagi keistimewaan jadik suami isteri yang kita tak discover lagi
    nanti kalau ada pape info kasik share ye

    ReplyDelete
  27. fashya tak dapatla nak salam cium tangan dia tiap2 kali g keje, sebab dok jauh... :( tp bile dapat jumpe every wiken, salam cium tangan je, tp bile dah nak balik tu over2la sikit sebab macam sedih nak berpisah kejap....cium pipi, cium tangan, cium pipi lagi, peluk2...hahaha...overkan, kalo die hantar naik bas, selamba aje die kiss pipi fashya...bini sendri..lagi pon org nmpak perut ni dah beso..org mesti pk die kiss bini die tu...xpe..hihi

    ReplyDelete
  28. setakat ni alhamdulillah tak penah miss lagi..mmg dah jadi habit..memula dulu nak cium2 pipi before kua umah tu macam segan tapi bila dah biasa dah tak kisah..huhu

    ReplyDelete