29 April 2010

demi si kecil

Bila anak kena Jaundis, walaupun sedikit.. Dah cukup nak buat mak dia tak senang duduk. Lagi-lagi bila disuruh bawak anak ke klinik. Sebolehnya aku nak mengelak, tak sanggup beb.. Luluh rasa hati tgk anak kecik tu kena cucuk, amik darah semua. Memang boleh mengalir air mata lah..

Tu lah yang terjadi hari tu, dalam bilik doktor tu gak air mata aku dah meleleh tgk doktor tu cucuk tgn anak aku amik darah. Tahan je.. tak mahu lah tersedu2 depan doktort tu kan. Tapi kuar je, sambil dukung anak yang menangis menjerit kesakitan, sambil tu lah air mata aku deras je turun. Serius, mmg tak bleh nak kawal. Bila abah dia tegur, makin jadik lah aku mengongoi...

Sayu.. tak reti nak kata. Rasa sendiri, nanti korang paham.

Dan hari ni sekali lagi Eisya kena cucuk. Amik darah lagi. Esok lagi sekali. Aku awal-awal lagi dah pasang niat. Tak nak tengok. Letak dia dalam bilik, terus keluar. Tak sampai hati. Biarlah bila dah selesai, baru aku amik dia semula. Tapi Eisya macam sangat paham kememeh ibu dia ni. Dia diam je lps kena cucuk kali ni. Terus tido lak tu. Dia tak nak ibu dia sedih-sedih kot.. Dah lah abah takde..

Terus rasa macam nak suruh laki aku balik Johor waktu tu gak...


Dah macam-macam dicuba, dah berjenis-jenis air rebusan Eisya mandi, tapi tetap tak hilang. Alhamdullilah sebab tak bertambah. Dan syukur, kuning dia masih belum di paras yang sampai kena masuk wad. Kalau admitted, mmg menangis la lagi aku. Dan hari ni, setiap sejam aku paksa Eisya bangun, kacau dia yang tgh lena tido. Kena susukan dia..

Mampu ke aku nak jaga dia malam nanti?? Ohh.. tersengguk-sengguk lah guwe malam ni.. Takpe, demi anak kesayangan...

32 comments:

  1. kesiannye eisya.. xde cara lain ke dayu selain kene cucuk?

    bkn kene jemur dia pg2 kt luar umah? tu yg mak reen buat kt adek bongsu dulu.. sbb dia pon kene jaundis jugak..

    ReplyDelete
  2. betul. anak sedara aishah pon semua kena jaundice, pastu mak jemur kat panas. lagi satu, mandi dengan air rebusan daun inai. cubalah dayu. sian eisya.

    ReplyDelete
  3. hmm semoga eisya cepat sembuh!

    ReplyDelete
  4. dayu. cube try kasik eisya susu kmbing 2,3 sudu. rasenye penah baca petua utk jaundice. tp tatau la keberkesanannye.. ape2pon, dayu jgn sedeh2 ok. nnti try petua utk bykkan susu badan pulak kay. hugs&kisses for eisya. :)

    ReplyDelete
  5. comelnya little E akak T___T tolong peluk cium dia untuk yonna ye.

    err selalu jaundis ni kejap je kan?

    ReplyDelete
  6. za dlu ms zia amik darah..za bagi hubby pegang..kes yg sama la ni..tak bley tgk dia meraung kene cucuk..haishhhh

    ReplyDelete
  7. klu belom try...cube la mandikan baby air rebusan barli.

    mak mertua sha buat kat baby qaish semnggu mandi air rebusan barli pastu bilas la dengan air bese..kang melekit anak kene gigit semut plak.

    alhamdulillah kuning baby paras 7 turun 2.

    7 tu pun tak tinggi...5 kebawah kire takde kuning.

    ReplyDelete
  8. Alahai, kesian eisya. InsyaAllah tak ada apa.

    Happy (excited sebenarnya) tetiba tgk kak dayu dah ada anak. Masa dapat tau tu, yonna yang cakap kat twitter. Terkinja-kinja kitorang. :P

    Eisya comel! Bulat!

    ReplyDelete
  9. ai dayu...congrats ek...x yh mandi air2 rebusan tue...just bg minum susu bnyk2 jew...insyaallah..lame2 ilang..ank sy pn dekat 3 minggu br ok sume...saba bebnyk yea....

    ReplyDelete
  10. bagi minum air sengkuang cina..n letak kat dai'e dia daun lidah buaya..cuba la tgk..jgn jemur kat matahari..nnt mudah dpt penyakit..panas pg2 sekarang dgn panas pg2 dulu2 xsama..

    ReplyDelete
  11. haah... pg2 abg ipar Jiha pon dok kat luar umah jemur baby die yang kene jaundis dulu...

    ReplyDelete
  12. ala ciannye eisya...sabar banyak2 eh dayu..

    dayu elly nak tanye la...dayu aritu terus p serdang atau dah p putrajaya dorg suruh p serdang ek..risau plak takut2 kene halau nanti...

    ReplyDelete
  13. kalu cara kampong biasenye akan jemur kan?? kasi kena vitamin E..

    ReplyDelete
  14. jaundis mcm da penyakit wajib utk bb baru lahir nowadays. bezanya atr teruk dgn x teruk jelah. Naurah pn kene jgk aritu. 5 hari menom FM punye psl. Keluar je susu bdn aku, Naurah x sentuh lansong FM. Hasilnya jaundis turun dgn jayanya. Alhamdulillah :)

    Dayu, teroskn bg susu bdn byk2. Itu je penawar mujarab utk kuning. Jgn campur FM lansong k!

    Jemur Eisya pn blh jgk tp kejap jer. Matahari skrg bkn matahari zmn dulu2 yg menyihatkn. Matahari skrg klu lama terdedah blh bwk penyakit lain pulak -_-

    ReplyDelete
  15. Dayu..Afieq dulu pon camtu..
    risau sgt kan?

    sebab tu aku x pegi klinik..x sanggup tengok..biasa yg antar anak aku g cucuk check jaundis die mak atau makcik aku..aku ddk umah jek

    ReplyDelete
  16. eh cucuk kat tangan eh? nasri dulu cucuk kat tapak kaki.. tapi mmg saya suruh hubby / mak saya yang pegang. saya lari keluar, tgk dari jauh je.. x sanggup tgk jarum besar tu cucuk kaki kecil dia..

    dayu, cuba pasangkan je lampu kat rumah tu.. ntah la, nasri dulu kuning sket je.. tak buat apa2 pun, just kitorg pasang je lampu kat umah even siang pun, and pagi2 mak saya bawak keluar kat garaj kasi kena sipi2 je matahari, bukan jemur tau.. sian dia panas nanti.. saya doakan eisya cepat la hilang kuning nya :-)

    ReplyDelete
  17. semoga eisya cepat sembuh...sedih nyer dengar dier kena cucuk....klu yatie pon nangis gak kot...

    ReplyDelete
  18. hi dayu... anak sedara hari tuh baru kena.. siap kena tahan hospital..tp tak baik2 jugak..kitorang pakai petua ni esok nyer terus ilang.. carik tebu hitam..(bukan tebu yg biasa jual yg kita minum tepi jalan tuh, tp tebu color hitam).. tumbuk2 perah amik air dia.. bg eisya minum skit2.. insya allah ilang la kuning nyer...

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah jaundis eisya xtinggi sgt..danish dulu sampai kena masuk wad..xper skang pun eisya dh seminggu lebih jaundis akan ilang x lama lg..btul tuu jgn biarkan eisya tido lama coz jaundis akan mudah menyerang time baby tido..semoga eisya ce[pat sembuh..

    ReplyDelete
  20. ish..teringat ms danish kena jaundis dulu x sanggup rasanyer nasib hubby ada time tuhh dia yg temankan danish tiap kali ms doc amik drh..

    ReplyDelete
  21. alahai..
    sabar ek mama eisya..
    hopely cepat la hilang jaudice tu..

    -mak haqq

    ReplyDelete
  22. dulu nurul pun sedih tgk raina kena cucuk bila kena kuning. dgn kita yg masih berpantang jalan pun terkeput2 pi klinik , hosp. dulu raina kena inject menangis bukan main.

    tp bila umur dia 3 bulan mcm tu kena inject elok je dia sengih2. hihihi

    nurul dulu mandikan raina dgn air sengsih beli kat kedai cina dan bg air gula batu. Alhamdulilah kuning raina baik.

    ReplyDelete
  23. mmg sian klu kcik² kene cucuk...

    dlu bb kazen lgsung x g spital wlu tau ank dia kuning..dia bg petua:

    1)susukan bdn kerap..
    2)bg mnum susu
    kmbing...skit²..sesudu dua camtu..
    3)jemur matahari pagi..
    4)bagi berak tak buang bilirubin (xtau mende pe ni)
    5)mandian beli kt kdai ubt cina kaler kuning (xtau nk spesifik cemana sbb kazen pn xtau nk btau ubt pe nama)

    hrp pat bantu dayu ye..saya nk bg petua lbh² pn x pndai..bb x kene jaundis...so bkn pengalaman sndri..

    ReplyDelete
  24. lorr... moga eisya cepat sihat2. sian mama dia yg dah sedih-sedih ni haa.. dayu pun jangan too emosional okeyh. take a good care of u and eisya. ;)

    ReplyDelete
  25. dayu, cuba guna susu kambing yg mcm MK ckp aritu...dgr cite mmg mujarab. insyaAllah.

    sian baby eisya. mak mana yg mampu tgk anak kena cucuk bagaii dpn mata :((

    ReplyDelete
  26. hai salam kenal

    anak aishah dulu, kuning sehingga 40hari..lagi teruk..siap masuk wad lagi time raya tempoh hari..memang menguji betul..

    aishah pun mcm akak dulu..anak kena cucuk amek darah, aishah yang nangis..

    aishah da jemur, da bg minum susu kambing, da bg mandikan ngan ubat dri seng sey pun tak turun gak..last sekali aishah bagi ubat hemopati..alhamdulillah..turun..

    cuba la try..

    ReplyDelete
  27. baby i kena kuning gak last week. 3 hari kena ulang alik klinik cucuk. tp sebbaik kejap je skang dh ok. mmg kena bg minum susu bdn paling mujarab.

    ReplyDelete
  28. dayu,
    ada org kata bagi anak minum susu kambing
    ibu pun kena minum susu kambing..
    taktau la berkesan ke tak..aween takde kena jaundis...so, tak tau la betul ke tak..
    semoga little E cepat sembuh...

    ReplyDelete
  29. ya allah
    terharunya atas keprihatinan kalian semua... sungguh!!
    dan saya mmg sayu baca komen2 semua,hampir menangis dibuatnya..bila pandang eisya kat sebelah..
    ye..susu ibu juga paling mujarab
    silap diri sendiri
    tak kerap susukan dia dr awal...

    ReplyDelete
  30. sian baby
    mmg sedih kalau anak dibuat begitu kan. Hmm tersentuh naluri ibu kite kan. hanie nak bg petua, takde pengalaman, cume dulu, ibu hanie amalkan jemur dan mandi ubat kuning tu. insyaallah..mujarab :)

    ReplyDelete
  31. dayu..my sis in law ade pesan if anak kene jaundis, mummy try mkn kundur kering & susukan anak tu..insya Allah

    ReplyDelete
  32. bg minum susu badan..kalau siang dia tido gerak die jugak bg die minum n main2 dgn dia..pagi2 sebelum kul 10 jemur die bg kena matahari..tp jgnla matahri sgt...skit2 je k..insyaALLAH..

    ReplyDelete