04 April 2010

masa yang sesuai??

Terlalu banyak pendapat dan pandangan tentang hal yang nak dibicarakan ni. Tentang 'bila nak minum air-air doa memudahkan proses kelahiran anak ke dunia'

Air Selusuh.. Air akar bunga kembang Fatimah...

akar bunga kembang fatimah yang dah direndam semalaman. Tapi bila tgk pagi tadi, trus macam tak jadik nak telan, dah la akak ipar aku dah sound awal2 'rasa dia tak sedap' Lagi la aku rasa nak buang je. Tapi rasa sayang. Bukan senang nak dapat. Mak mertua bawak khas dari Mekah ni. Maka, jap lagi boleh campur ngan Marigold Orange, tutup hidung, telan. Harap-harap tak lah teruk sgt rasa dia.

Ok... bila nak minum?? Dah patut minum dari sekarang ke??

Last 2 weeks masa sesi berjumpa doktor, dia ada terangkan hal ni. Dia mengumpamakan air kembang fatimah ni sebagai pelincir. Memudahkan dan insya Allah mempercepatkan pembukaan rahim. Dan yang paling penting dia kata 'dah boleh start minum dari sekarang' Bila aku tanya balik 'dah boleh minum ke doktor, tak yah tggu sakit dulu?' Dia kata aku dah boleh bersalin bila-bila masa, baby dah matang. So dah boleh minum. Ikutkan dari 2 minggu lepas lah aku boleh minum kan, tp tak gak rendam2. Lepas tu takut nak minum time weekdays, time hari keje. Takut rasa sakit dtg time kat opis, tu yang asyik bertangguh je tu.

Doktor tu gak kata "air selusuh jangan minum snekarang, bila dah betul-betul nak bersalin, bila bukaan dah cukup 8cm baru minum"

Doktor tu kata ehh..saya ulang je fakta dia bagi. Dia kata air selusuh tu akan merangsang baby untuk keluar. Maknanya, kalau minum awal, sebelum bukaan rahim mencukupi, ia akan jadik umpama baby tu menolak-nolak kat pintu yang tertutup. Tu yang buat rasa sakit makin berganda-ganda. Maka, bawak lah air selusuh masuk dalam labor room, bila dah sedia nak push, minta kat suami dan minum.

Tapi hari tu masa kawan aku bersalin kat HUKM, bila husband dia bagi dia minum air selusuh, habis derang laki bini kena marah ngan misi tu. Dia marah ko minum air selusuh. Dia kata nanti ganggu pernafasan baby. Hmm, tak terfikir aku kat mana logiknya kata misi tu. Air tu bukannya ada pape, air doa je pun. Camne boleh nak ganggu proses bersalin tu??

*dah nak masuk 39 minggu little E dok dalam perut mak dia ni, bila dia nak kuar ni?? rasa skit belum dtg ngan bersungguh2. pagi-pagi hari je dia muncul, tu pun sikit2 je. petang-petang mak dia masih boleh ajak ayah gi minum cendol, carik ABC..
Tak kan nak sampai 40 minggu?? 10 bulan dok kat dalam... isskk, best sgt ke kat dalam tu sayang?? awak tak rasa lagi dok dalam pelukan ibu, lagi nyaman tau..

anak kat dalam dah 3.2 kg, mak dia 78 kg. Hebat bukan??

25 comments:

  1. ha?? 78kg?? biar benar..
    tahniah!!
    bile lagi nak keberatan mcm nih.. heheh

    ReplyDelete
  2. comel gile perut dayu.. rase x sabar nk tgk dak e tuh la:)

    reen pasan dayu suke amek gambo pakai baju biru kn? hehehe

    ReplyDelete
  3. la...ko tak salin ag?hmmm..baby tak abis lagi berseronok kat dalam tu kot! kui!kui!kui!dulu minum gak air kembang fatimah ni..tp still sakit gak..ni sbnrnya sikologi(tak reti nak eja perkataan ini)semata2

    ReplyDelete
  4. saye doakan semuanye selamat utk awk..
    btw, air selusuh tuh bukan kene minum time btol2 nk bersalin. tp tak payah minum pon takpe, lg bagos minum minyak kelapa dara..(itu pesan makcik2 saye la) tp terpulang pd diri masing2.."_

    ReplyDelete
  5. wahhhhh 3.2 kg,akak? hhihihi semangat gila little E! semoga dipermudahkan semuanya,akak :D

    ReplyDelete
  6. iye..78kg..sila lah percaya ye, sbb mmg benar, tak tipu. hebat kan?? *arrgghhh ras nak gi buat sedut lemak*

    yeah moomy reen.. mak kita mmg suka kaler biru, sampai tiap kali mommy nak beli baju, daddy kena pastikan baju tu bukan kaler biru.

    saya masih belum bersalin. masih aktif dok main internet kat umah. tapi bgn pagi gi keje malas..hahahah. betul la, mmg psikologi je smua tu.

    minyak kelapa dara?? mana nak carik ni??

    anak dalam perut mungkin comle dan gebu, dgn berat yang sampai 3kg. tapi mak dia tak chomel langsung!! perut besar tu.. bila tgk lama2.. isskk.. bila la nak kempis??

    ReplyDelete
  7. same la dayu.. reen laki bini gile kaler biru.. hehe

    doctor dok ckp gender baby mungkin baby blue.. tp bile shopping kt baby department cantik betul baju baby gurl.. geram!!

    skirtnye.. sweaternye.. hishhh!

    ReplyDelete
  8. hehehe tak pe dayu..ala skali skala je berat cam tu kan...juz enjoy..nanti pantang jaga la betul2 ok..hehehe

    dayu..elly dah 30 minggu ni..kalau dayu dah 39 mgu tunggu hari..maknanya lagi 9 mgu gak la elly ni..wawawawa ngerinya..nama je dah ada pengalaman bersalin..

    ReplyDelete
  9. dayu -- I seriously adnise you not to take air selusuh ni. My patirents banyak yang problem. Ada yang baby lahir premature. Ada yang minum time active labour - contraction kuat sangat tapi jalan tak bukak last2 kena bedah pasal takut baby lemas pasal contraction kuat sangat. Misi tu marah ada sebab.

    Seriously kena buat entry pasal air selusuh ni...

    ReplyDelete
  10. dayu, alin dulu start minum air selusuh ms kandungan 8bln..bgs jew alin telan dh hampir nk abis alin refill smula..tup2 ms alin msuk hos alin ngadu kt nurse perut dh start memulas. Then doc tanya awk minum air selusuh x? Alin jwb minum skit padahal dh brbotol dh slmt masuk pewut.jgn nye pasal trpaksa tipu sunat..nurse 2 cubit manja peha alin..knp minum? Bukaan kecil lg jgn minum nanti baby dh gesa nk kuar tp bukaan xbesar awk gk yg sakit..ms 2 alin terus cll mk nangs takut sbb alin dh start rs sakit tp pg td chek br buka 1cm kecewa sgt..nsb mk bg semangat soh jln2 supaya bukaan cepat..tup2 time mkn lunch pewut memuls gler doc check dh 4cm kena msuk labour room kul 2.30 ptg..doc ckp sekurg2 nye 1cm 1jm alhmdulillh kul 430 danish slmt dilahrkn..dlm labour doc xbg pun minum air selusuh..dayu yg penting minta maaf ngan hubby n family..

    ReplyDelete
  11. good luck dayu, i pun dah menunggu masa baby kuar. dah start minum air akar siti fatimah. pasal air selusuh tu ada jugak yg berkata tak elok minum. tp wallahualam.

    nnt dah bersalin hapdate yer

    ReplyDelete
  12. dayu...

    sha pun dah start minum 37mggu ni.
    mak mertua sha ni bidan2 kg la..pandai urut org bersalin semua....dia kata mmg dah leh minum air akar bunga fatimah tu.

    dia kata 7 ke 8 bulan dah leh minum..memudahkan bersalin.

    suma air selusuh tu jer...time sesuai masa dah bukaan rahim 8-10cm tu...sbb akan menyebabkan rahim mengecut untuk mengeluarkan baby...ransangan meneran la kirenye.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum dayu.

    semoga semuanya di permudahkan eh.
    auntie-auntie kat luar ni dah tak sabar nak jumpa baby E.
    moga dia dan dayu selamat sihat sejahtera ^______^

    ReplyDelete
  14. little E..aunty Jiha dah tak sabar jugak nak tgk ni...hehehe

    ReplyDelete
  15. air selusuh, air bunga fatimah ni smua kira usaha kita la kan, mohon dipermudahkan, tapi akhirnya nanti..kita tak tahu mcm ne. tiap org ada bahagian masing2..

    kadang terpikir..proses mengandung dipermudahkan, takde alahan yg super teruk..kesihatan smua ok.. adakah akan diduga maha hebat masa di labor room?? wwarrggghh!! wa takut..

    smua org tak sabar nak jumpe E, tp dia dok syiok je dok dalam perut mak dia ni. macam tak nak kuar..*geram lak rasa*

    ReplyDelete
  16. pasal kene marah dgn misi tu mmg saya ada dengar..dia tak kasi bawa dalam labour room..entah lah.

    ReplyDelete
  17. wow 78kg? baby 3.2kg? sgt hebat dayu. jgn minum air selusuh skrg nanti jadi macam kes nurul meranak awal. baby terus terangsang mahu keluar. sepatutnya minum masa dh betul2 sakit. tp nurul pi minum awal jadi raina kuar awal dr perut mama dia ni. hehehe

    ReplyDelete
  18. maria dlu minum air selusuh lewat,..kalau ikut tok yg bg air tu die srh minum time 7 bulan..maria minum dah dekat 9 buland ah time tu..huhu..tak tau mn yg betul..tp tkda plk rs sakit mcm dayu citer tu..tp sebelum bersalin mintak maaf kat suami tau..

    ReplyDelete
  19. kite menom mase dlm labour room. hubby yg suapkn. xtolah berkesan ke tak sbb induce kannn. kompem susah sket dr yg normal. yg pntng semenyer selamat. doa & tawakan sajelah yer :)

    ReplyDelete
  20. ade certain hospital kerajaan mmg tak bagi minum air selusuh ni ek?

    ReplyDelete
  21. Congrats dah nak bersalin dah.Tak sabar nak tengok your little E tu:)

    ReplyDelete
  22. hi dayu!

    selamat bersalin ek? kuat kan semangat masa nak deliver tau. jgn lupa tarik nafas dalam2.

    ttg air selusuh tu, sy pun kena sound dgn misi masa kat spital. katanya air tu buat denyutan nadi baby jadi pantas. so die xbg minum.

    ReplyDelete
  23. lily dulu MINUM minyak selusuh. minyak ok..huhu..masa on the way to hospital. sangat senang baby keluar..macam tergelincir jer dari rahim. haha..sekali dua teran dah boleh lihatlah dunia

    ReplyDelete