30 April 2010

susah senang seorang ibu

Sila jangan derhaka dengan ibu anda!!

Ye, itu je aku nak cakap sekarang. Sebab bukan senang nak jadik ibu. Hmmm, dari tempoh mengandung, macam-macam nak kena tempuh dlm masa 9 bulan tu. Kalau 9 bulan, kalau merasa bawak budak smpai 10 bulan mcm aku ni.. hah, lagi macam2 perasaan boleh dtg..
Belum lagi cerita kisah sakit bersalin..

Ohhh, kisah yang satu ni.. yang pertama kali dilalui mesti akan ingat sampai mati.. Nantilah, kisah tu pasti akan dikongsi bersama.

Habis bertarung nyawa kat dalam labor room, kena pulak berpantang. Bukan 4 hari, 44 hari beb.. sebulan lebih. Uiihh, aku nak mintak diskaun kat mak. Sebulan je boleh tak?? Tak pun 40 hari sudah lah. Anak mak yang sorang ni tak kuat iman. Dah la asyik ngelat, mak kata air segelas, bergelas2 dia teguk. Nasib baik waras lagi, kalau tak mau dia teguk air sejuk dalam fridge tu. Uihh, ni baru 10 hari ni.. mampu kah?? mampu kah saya??

Minggu pertama berpantang ni lah yang seksa.. Ngan jahit luka beranak, jalan terkemuut-kemut. Ngan nak kena urus anak lagi. Nasib baik ada mak tolong mandikan dia, kalau tak.. mau anak aku mandi 2 hari sekali. Kalau jahit tak banyak takpe lah, tp kalau dah vacuum macam aku ni.. merasa lah jahit ber'stitch2 kan. Dan sampai sekrang bila mak tanya 'dah baik jahit bawah??' Aku jawab 'entah.. tak tau' Punyalah penakut kau, mak suruh sapu ubat pun, aku rasa takut-takut je. Tu belum lagi tiba masa nak membuang air besar.. Ya Allah.. seksa ya amat!!!

Jangan main-main beb, sakit nak berak ni boleh jadik macam sakit contraction kalau tak kena gaya. Dan sehingga kini, aku masih memerlukan alat bantuan untuk membuang. Kena pancit dulu, baru benda tu nak keluar. Nak meneran takut. Perrghh!! Kau jangan tanya berapa lama aku duduk dalam toilet.. terus rasa tak nak makan nasik, nak makan buah je selagi luka tak baik. Sebab tak nak benda tu keras berketul..

Ohhh.. ingat senang nak jadik mak.. maka, sila hargai ibu anda melebihi segalanya..

budak umur 10 hari tapi tido macam org besar, mengiring siap alas kepala ngan tgn lagi

*dah la skrg pun terpaksa menyusahkan mak, jaga kita, jaga cucu.. oohhh..ada ke org lain yg sanggup buat smua ni untuk kita, selain wanita yang kita panggil 'mak'??

26 comments:

  1. anak sedara dulu dmm kuning, pastu abg ipr sapukan madu dlm mulut bb.. alhamdulillah ok..bolehla cuba.. hee

    ReplyDelete
  2. dayu, pantang tak boleh minum air byk eh... Jiha ni dah la jenis minum air berliter2 sehari... alolo

    ReplyDelete
  3. salam..

    dayu de sedikit tip utk luke jahitan cepat kering dan bercantum.

    sha buat mmg cepat kering.

    pakai bijik kani...gesik2kan kat buntuut piring pasu ke kat buntut batu tumbuk ke sampai kuar abuk2 tu..lembapkan ...sapu kat luka tu.

    selain tu minum air rebusan bijik kani tu.

    sha 2 mggu dah leh duduk bersila :)

    dsamping tu ubuh jgak ubat kuning doc tu.

    minyak gamat plak sha tak pakai sbb berminyak maka luka akan lembap..maka akan lambat kering. sbb luka kite tu kat tempat tertutup. minyak gamat sesuai cepat kering klu jenis luka terbuka sprt kat jari.

    ReplyDelete
  4. 10 hari tapi dah nampak macam 3 bulan.. sangat montel.. :)

    ReplyDelete
  5. bestnye dgr pengalaman org bersalin...congrats....=)

    ReplyDelete
  6. betul tu..amat bersyukur masih punya mak saat2 gni kan? dayu, yana dh lama pkir pasal nk membuang time pantang ni..uhhh rasa xleh byang..

    ReplyDelete
  7. haaa..camtulah mr sharil ckp kat anak die nie.memang nk kena kalu besar nanti tak dengar ckp mommy.

    dayu tak rendam air garam ke?
    zuris rendam air garam dlm 1/2 jam.insyaallah..cepat stitch tu baik.
    haa..lagi 1,nanti cari ubat lawas najis kat farmasi.doktor suruh zuris mkn ubat tu bagi najis cair
    gerenti senang je buang air besar.takde phobia2.hehee...

    ReplyDelete
  8. kalo minum mas cotet leesa formula insyaAllah senang buang air besar,tak payah teran2.cuba la..

    ReplyDelete
  9. ye saya sayang mak saya:)

    dayu, seram la cite2 pasal jahit luka berak sakit sume neh.. arghhh takut weh!!

    neway, eisya mmg comel! semangat!

    ReplyDelete
  10. kau buat aku takut nak beranak laa, dayu~ hahaha...

    anyway, moga Eisya cepat baik..

    ReplyDelete
  11. begitu besar pengorbanan mak....

    eh, eisya da bambam sket nmpaknye. atau hanya ilusi optik ;p

    comel ^__^

    ReplyDelete
  12. tu la kita baru ckp dgn mak & hubby kita last nite, i dun mind going thru d labour process, d pantang process tp satu je mende yg gue seram sejuk satu badan..tang membuang air besar. skang ni pun tgh menghitung hari nak bersalin ni mmg perasan susah nak membuang, kene guna perkhidmatan betik baru bole huhu..imagine bila dah pantang nanti..walawey..seksa kan dayu?

    ReplyDelete
  13. bebudak sekarang nie memang dah bijak....kuar2 aje dah pandai mengiring...

    ReplyDelete
  14. comella little e....tido plak siap alas ngn tgn..hahaa..sama la mcm uwais mirza...

    ReplyDelete
  15. Dayu, sgt memahami akan kesakitan Dayu tu....Mcm Shazreen, doctor suh buat sit bath (rasanyalah nama dia mcm tu)..duduk berendam dlm air garam..mmg membantu....patutnya kena buat 2 weeks tiap2 hari, tapi waktu 1 week follow-up dgn doctor, dia ckp dah x payah buat...my stitches dah ok..

    ReplyDelete
  16. hai dayu, selamat jd ibu yg baik...
    betul cakap salju tue... sapu biji manjakani tue... tiap2 hari lepas mandi... cepat baiknye...
    ila dulu pun same takut nk tgk tempat jahit tue.... tapi disbbkan nk baik cepat... lawan la perasaan takut tue..
    lagi satu pasal sambelit masa pantang tue jgn cakap la... pehhhh... sakit bersalin pun x susah cam tue....
    dayu cuba cari ubat kat klinik biasa, dia akan kasi ubat bijik kecik je... makan malam soknye dah boleh membuang ngan amannye..... atau pun try prodak HPA beli spirulina... dia amat melawaskan....
    selamat berpantang dgn jayanye....

    ReplyDelete
  17. klu citer bab sakit nak bersalin, kite ok lagi.tp bab kene jahit kt bwh tu yg paling ngeri. malas nk ingat. rasanya bg kite lg seksa yg jahit tu dr bersalin heheh..

    2 mggu yg penuh seksa. sembelit smpi sebulan. mkn buah berbakul2 pn x jln. minum air byk2 masih jg x jln. giloss

    ReplyDelete
  18. ermmmm nak share utk baby kuning..

    1. mandikan ngan air rebusan kucai

    2. amik anggur buang kulit, isi dia picitkan kat sudu smpai kuar air, pastu bg baby air anggu tuh ngan sudu, sket jek jgn banyak2, kang tersedak plak...

    anyway congrats...

    ReplyDelete
  19. dayu kat mane?berpantang kat jhr ke?
    nak tgk baby...bleh x??bleh jumpa dayu sekali...

    ReplyDelete
  20. ohh dayu kita melalui pengalaman yg sama kan.

    dulu nurul nak membuang air besar sgt takut. sampai nangis2 sbb lepas beranak kena sembelit. last2 cari ubat sembelit kat farmasi. terus senang nak membuang. jgn tak percaya smpi skrg nurul buang air besar berdiri sbb masih terasa sakit kesan jahit itu bila meneran w/pun umur raina dah 5 bulan.

    nak sapu ubat kat luka jahit pun takut time nurul pantang dulu. bila doctor suruh check guna cermin tgk jahitan dah kering n check benang dah tanggal belum nurul tak berani langsung nak tgk. hihi. nurul berani tgk bila umur raina dah 3 bulan. so nurul tak sedar bila masa benang tu dah tertanggal. tahu2 dah kering je luka tu.

    pasal minum air tu masa nurul pantang nurul belasah minum air byk. haus ok sbb kita susukan baby. hihihi. degil sikit nurul ni.

    selamat berpantang.

    ReplyDelete
  21. sama la kita.. kena vakum jugak ari tu.. bab nak membuang takde masalah, sebab doktor ada kasi ubat nak melembutkan.. luka pon kejap je baik, tak letak ape pon.. :D

    ReplyDelete
  22. sabar je...tak lama 44 ari tu, pejam celik pejam celik dah abis. nasib baik 44 ari, kalau 444 ari macamana?hehe

    ReplyDelete
  23. time saye morning sickness arituh, trus rase keinsafan yg mendalam. terus rase, hampunnn..pasni tanak melawan ckp ibu lg. susahnya ibu mengandungkan seorang anak. huhuh..

    ReplyDelete
  24. betul tu dayu..
    na sbulan lebih still sembelit,
    padahal dah makan sup2 , yg berkuah,
    xfaham btlla...
    hari2 kene telan ubat,
    klu x.. jawabnye, menangis la seharian dlm toilet,
    klu dah sembelit tu..
    nk bf baby pun xde mud sbb sakit bontot nk dduduk xblh..
    huhu tp bes kan..
    pengalaman semua tu mengajar kite lebih menghargai ibu kita :)

    ReplyDelete
  25. sembelit ni masalah rasmi semua wanita lepas bersalin ke hah??
    uuiihhh..seksa kan..
    nak membuang pun sampai nak ternangis2, berkerut2 muka...
    isskkk...
    luckily, makan buah boleh jalan.. kalau tak, mmg tak beranak lagi lah aku

    ReplyDelete
  26. mak aii... telan air liur dan tergamam jap baca ni. belum amy tengok youtube lagi macam mana org bersalin. huhuhuhu..... macam tak sanggup jer den...

    apa-apa pun, take care yer dayu. harapnya cepat2 sembuh. aucchh... takut lah pulak.

    ReplyDelete