18 April 2010

gelora hati

Dah 3 hari terlajak...

Dan 3 hari ni juga, anak di dalam perut semakin tidak aktif. Ternanti-nanti aku setiap gerakan dia. Dia sangat pasif. Sangat diam. Bergerak sekali-sekala. Ohh, hati mak mana yang tak risau. Dah lah overdue. Biarpun kalau aku gi hospital, doktor tu akan selamba kata 'baru 3 hari puan, takpe.. puan datang semula lepas 7 hari ye' Ohhh, walau pun kata sambil muka tersenyum manis, dalam hati nak je aku menjawab macam-macam. Nasib baik hati ni dah makin lembut, kalau dilayan amarah zaman muda dulu, pasti aku dah berceramah panjang kat kaunter tu.

Lagipun, saya mana boleh marah-marah kan... kata nak jadik mak. Kena latih diri, jangan senang sangat hilang kawalan.

Tapi sesungguhnya, tak senang nak kawal rasa hati. Macam-macam aku rasa sekarang ni. Risau dtg tak kira masa. Dan hati akan jadik sangat rapuh. Kan bagus kalau aku boleh tinjau apa anak aku tengah buat kat dalam sana tu, apa yang dia suka sangat sampai tak nak keluar-keluar lagi?? Takde lah otak aku ni pikir yang bukan-bukan, lepas tu menangis sorang-sorang.

Tu je yang aku reti, apa lagi nak buat.
*okay, esok akan pergi dapatkan keterangan dari yang pakar

21 comments:

  1. dayu,masih buat kiraan lagi tak bape kali baby gerak tu?please tau,kira betol2,lau tak cukup.cepat2 pegi hospital..

    ReplyDelete
  2. dayu.. ape kata u gi scan.. kalau JIha pon mesti risau... eh hujung2 still leh gi scan kan? take care dayu..

    'Little E, cepat la kuar..aunty2 dah tak sabar nak tgk gambar Little E =)'

    ReplyDelete
  3. dayu, kalu baby kurang gerak...trus g jumpa doktor...cakp kata baby tak aktif/kurang gerak....kadang2 doktor amik lewa walau dah overdue.

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah semuanya selamat. Fikir yg positif k dayu. Tp x salah kalau bertanya pendapat kedua or krtiga dari yg pakar. I doakan u.. Anything update k

    ReplyDelete
  5. dh lebih 3 hari ke dayu??
    dayu, nk sedapkan hati dayu ni..budak yg dok lama dlm perut budak bijak tau..hehehe bnyk2 doa smga selamat semenya..xpun nk kepastian g klinik swasta tp blh scan lg ke dh akhir2 ni?

    ReplyDelete
  6. sabarla lg dayu...little E masih blum mahu keluar tue...

    ReplyDelete
  7. omegosh hosp kerajaan mmg cmtu er?? erk.alamak..kalau private dia akan induce or do something..x silap i.. same as nariko..baby dia x kluar lg on the due date..bukaan pon xbsr..tp jantung baby dah x stabil..so dia c-sect..u have to do something lah dayu..

    ReplyDelete
  8. itu lah lemahnya free service dr hospital gomen ni kan..
    sgt amik lewa...
    iye..adaklanya, servis berbayar tu gak yang lebih memuaskan hati...
    akan pegi arini,nak cek performance ank di dalam perut
    jantung dia smua...
    induce pun induce lah beb...
    gua dah tak sabar ni..

    ReplyDelete
  9. itu la.. better induce.. xkot pape jd kt dlm tuh.. doc gomen mmg wat x reti je.. reen 2 ari tdo wad, sakit contraction da rase dia just bg 2 injection tuk matangkn paru2 baby.. then dia ckp kalo rase kerap lg, dtg spital da bole masuk labour room.. haihh la

    ReplyDelete
  10. dayu, mst baby dh makin besar kn? dh makin sempit kt dlm tu sbb tu die dh x byk gerak.. cuma kalo kurang sgt tu gi je la hosp.. kt hosp boleh pasang ctg... doa byk2 ye spy die cpt nk kuar... heharap jgn ler kena induce.. sy doakan yg terbaik utk dayu n baby...

    ReplyDelete
  11. dayu..
    insyaallah..zia pon overdue..
    7hari lagi..bb overdue ni yg bagusnye
    bila keluar sedap pgg..sb besar kat dlm..tak takut la kalau pegang dia..doa banyak2..besenye dia tak byk bergerak sb dia dah penuh di dalam..dah takde ruang..sb tu kurang aktif..

    ReplyDelete
  12. dayu, pls b careful..pls go n check, ask for 2nd or 3rd opinion. coz..sape tahu mcmana baby dalam tu. kalau semua dah ok,jantung matang, n baby selamat utk dikeluarkan, try tnye pndapat doktor, mmg ade baby yg lambat kuar org kate bunting gajah, baby tu bijak..rezeki lah tu kan. tapi ade yg lambat mcm my fren, lepas tu.. dia kene try lagilah utk dptkan baby lagi. sy ckp ni based on my colleague's experience. take care!!

    ReplyDelete
  13. baby dah sgt mmbesar kt dlm pewut tuhh ruang dh semaki sempit..that why dia x bnyk bergerak..tp mmg risau larr..hos gomen mmg mcm tuu relax jerr nanti dh jd apa2 kiter yg merana..biar berhabis skit pun xper dayu yg penting semuanyer selamat..

    dayu dok umah exercise skit yerr..buat keje2 yg ringan jer supaya mmpercepatkan gesa baby nak kuar..

    ReplyDelete
  14. dayu,...maria dlu pun mak maria bersalin lambat 4 hari..so dont worry sgt k..apepun p jumpa dr lain utk kepastian..kalau baby dlm tu ok takpe k..teruskan upacara berjalan2 k..;)

    ReplyDelete
  15. sabar eh sabar..kalo doc tak ckp pape, i dun think u need to worry much laie pun ada timeframe laie 4 more days b4 kene bebetul induce kan?

    ReplyDelete
  16. semoga semuanya ok..anak anugerah yang tidak terhingga

    ReplyDelete
  17. owh baby E dah lahir ke?

    mama takder update.. pasni hope ade gambar baby E..

    ReplyDelete
  18. hi salam...

    biasa kalau dh cukup bulan..mmg bb kurang aktif..dia dh padat lam tu..tp makse sure ada 10 kali pergerakkan at least.kalau tak yakin g je scan kat mana mana private klinik..tak yah tunggu /pegi kjaan.

    ReplyDelete
  19. salam dayu. pekaba? kite mc few days langsung ketinggalan cerita dayu. kite doakan dayu selamat melahirkan litle E dgn mudah. moga sihat dan selamat kedua2nya. aminnnn :)

    ReplyDelete
  20. dayu...dah deliver ke? duh..mengapa tiada update ni? harap semua ok...

    ReplyDelete
  21. lil E da lahir!!!. tahniah kak dayu n abg ekwan..

    update gambar lil E satu pon takpe..

    ReplyDelete