28 April 2010

kehidupan baru

Ohhh, sungguh-sungguh tiada masa nak bersosial di alam maya. Sungguh!! Masa yang ada pasti digunakan sepenuhnya untuk TIDO. Ohhh, sangat sayang kalau tak guna masa tu untuk tido. Kalau tak, nanti malam tersenguk-senguk lah aku melayan si tembam tu menyusu sambil main kebil-kebil mata ngan ibu dia ni.

Tapi hari ni, sudah tak boleh tahan. Kena gak meluangkan sedikit masa. Tangan dah teringin sangat nak menaip ni. Dalam keadaan anak yang perlu diberi susu sejam sekali ni takde lah harapan aku nak balun tido siang2 hari ni. Nasib baik Eisya pun semakin memahami ibu dia. Dia bangun 3 kali je sepanjang malam, merasa la gak ibu nak tido nenyak skit.


Rutin kehidupan kini bermula seawal jam 6.30 pagi. Eisya akan bangun aroung 6am. Layan kan dia main jap. Bagi susu cukup2. Biar dia tido semula, sebab jap lagi ibu busy. Bukak bengkung, mandi trus mak hulur tungku. Bertungku lah aku sampai batu tu sejuk. Tapi selalu je aku mengelat. Tak larat beb.. Pastu berbalut balik la badan ni, dah macam batang kayu je rasa. Kalau mak yang ikat bengkung tu, lagi la ketat. Kalau buat sendiri, bleh lah nak longgar-longgar skit. Tapi macam tak best lak. Ketat lagi bagus.

Dan paling tak suka nak pakai pilis... iskk..iskkk.. ikut rasa hati, nak je kesat buang.

40 hari ke kehidupan aku begini?? ohhh, mampu ke bertahan?? Dah lah selalu je terbayang macam-macam, cendol lah... Adik-adik kat umah dah lah tak membantu langsung, saje je membancuh sunquick, kacau gula depan aku, dengar bunyi air batu tu lagi lah buat aku geram. Arrgghhh!!! Geram siot!!

8 days. Muka org meneran nak buang air besar

muka org berpantang. current weight is 70kg. tak sangka gak bleh ilang 8kg lepas lahirkan Eisya. Tapi kulit perut masih blum mengecut. tu yang geram tu. maka gigihlah aku berbengkung, kalau tak mau gak aku ngelat. Minimum 10 kg lagi ni nak kena kasik hilang. Pastikan boleh!!!

Ehh... hari tu lupa nak bagitau..

Eisya lahir pada 20 April 2010, jam 6.40 pm di Hospital Serdang. Normal with Vacuum assist. Alhamdullilah, kepala dia tak lonjong...

33 comments:

  1. ooo sgt chumel..congrats ok!neway,pantanglah btul2 k..ms x bole diulangi..nnt tibe2 rs jap je da 40hari ;) good luck k..i know u can do it :)

    ReplyDelete
  2. dayu...dah kurus lah.... usaha lagi usaha... u can do it =)

    ReplyDelete
  3. berpantang habis habisan tau ..

    ReplyDelete
  4. hye dayu..seronok dh jd mommy ye. sy masih menanti entry dayu citer pasal pengalaman melahirkan eisya..

    ReplyDelete
  5. yup..same la kite normal & vacuum..
    nasib tak c-sec jekan..eisya sgt comel oke!selamat berpantang..:)

    ReplyDelete
  6. sudah kurus puan dayu.tp kalo nak berbadan hot semula. kene lah thn 40hari ni. caiyok caiyok! u can do it..:)

    ReplyDelete
  7. hikhikhik perut kendur tu biasa dayu..elly aritu bukan setakat kendur..hitam..takut nak tengok..rajin2 sapu losyen kalau ada beli..hihihihi

    wah wah wah eisya nie...makin comel la...geram auntie..

    dayu pantang kat mana..elly terasa nak p tengok tapi takut mengganggu pulak...

    ReplyDelete
  8. vacum gak cam kite :) yeayy ade kawan huhuh :p

    xde lonjong la dayu..vacuum skrg dh bagos heheh..

    comel la eisya tue..geram nengok..teringat kt Naurah jadinyer :p

    kite sllu ngelat mase pantang. xleh nk pantang sgt sbb byk benda nk buat. xde choice. siap drive kesane ke mari bagai huhuh

    ReplyDelete
  9. kita bersalin kat hosp yg sama la dayu. best kan services dia. alololo comel eisya

    ReplyDelete
  10. kak rs nak nangis..

    sesuci muka ibu.

    tak tak nape sue exited sgt tunggu akak deliver. tunggu eisya lahir.. maybe sebab akak la blog pertama yang sue bc.

    nanti aunty sue luangkan masa jenguk eisya ye syg.. aunty kene g induksi plak pas ni.. hujung bulan depan insyaAllah..

    ReplyDelete
  11. haha ok pe dayu da 8kg turun.. err mcm seksa je nk pakai pilis bagai sume?

    dayu kuatkn semangat dayu! esok bdn da slim balik bru cantik! hehe

    ReplyDelete
  12. tahniah dayu. smuge berjaya kurus. i ni blum bleh nak kuruskn bdn lg. luka c-sec blum sembuh. u overdue, i plak deliver awal dr due date. kalo tak ntah2 kte sesame tunggu kt labour room hopital serdang tuh. selamat berpantang!

    ReplyDelete
  13. puan dayu

    maap.. terlepas entri nak ucapkan tahniah =)

    sgt comel!

    ReplyDelete
  14. sila pantang dgn gigih jika inginkan berat badan ideal
    eceh! nasihat mcm ada pengalaman plak...
    comey!!! kiss baby utk sy...
    dayu...nak alamat!!!

    ReplyDelete
  15. Comel!! Pinky2 je kulit eisya.. I pun nk turun lg 10kilo. Mari kita chaiyo bersama2.. Heheheh

    ReplyDelete
  16. hehehe..slamt berpantang yer dayu..sukar tp itulah hakikat yg harus diterima..

    ReplyDelete
  17. comelnyeh baby dayuu!
    takpe dayu. time berpantang ni la kita bole diet sungguh2. nanti dah abih pantang, nak turunkan berat badan lagi memang tak mungkin la... chaiyok dayu ^_^

    ReplyDelete
  18. tu lah, time pantang ni lah nak all out pun kan, nak tggu lps2 ni nanti mmg payahlah..
    sudah sedikit kurus ke??
    ke kamera efek saja itu?? harap tidak.. ye, akan berusaha sehabis baik. Tak nak ngelat lebih2.. Nak kurus!!!

    ReplyDelete
  19. xpe..40 hari tu kejap je..hehehe

    ReplyDelete
  20. alamak, lg 5 ari nak sama bday ngan aku.hehee...tahniah lah dayu, syukur semuanya dah selamat

    ReplyDelete
  21. hi sweetie Eisya..

    ini auntie iYda.. heheheh =)

    ReplyDelete
  22. yelah.. 40 hari tu mmg tak lama, kejap je kan..
    tahan kan aje.. tup tup tgk anak dah besar, dah tembam, nak dukung lama2 pun tak larat

    ReplyDelete
  23. comelnyer Eisya.geram tgk dia.kena pantang beetul2 utk kesihatan masa depan.hihhii.good luck :)

    ReplyDelete
  24. dayu berpantang kat jb ek..tak jadi berpantang kat sini ye?

    ReplyDelete
  25. bgsla eisya ni...anak kite,bertuah...mmg kuat menyusu...jd burung antu mlm2...siang tdo...huhuhu..ni proses nk kuruskn?mari..mari....

    ReplyDelete
  26. Dayu, muka macam dah shape balik aje? Bestnya!!

    ReplyDelete
  27. akan berusaha sehabis baik
    cuba tak nak ngelat
    kalau bleh nak berat zaman belajar
    *pasang cita2 kena tinggi melangit*

    tp dlm pantang ni mana lah ada selera sgt pun
    lauk tiap2 hari sama je, setengah pinggan pun tak habis..ada harapan ni

    ReplyDelete
  28. Oooooh birth time sama dengan Myiesha 6.40pm!

    :D

    ReplyDelete
  29. tomei nyer eiysa..tangan nyer gebu sungguh..

    ReplyDelete
  30. dayu dah nampak kurus lah. insya-Allah, kalo betul2 buat leh kurangkan silap2 more than 10kg.

    comel lah baby eisya. nak baby gak!! T___T

    ReplyDelete
  31. dayu, fashya pun dah overdue 3arini...kene induce ke x?

    ReplyDelete
  32. teruskan usaha menurunkan berat badan..hehe

    ReplyDelete
  33. eh.. sama tempat ngn adam lahir laa... tahniah yea dayu...

    ReplyDelete