28 January 2009

Mari lah membagi Cadangan

Yeahhh.. i need ur favor my dear frens..

Bantu lah Dayu membuat keputusan.. Kekeliruan melanda ni. Saya tak terrror bab2 warna ni. Kamu2 yg pakar tolong la bagi nasihat ye..
Ianya pasal kaler langsir yang harus di beli... Pening sudah ini..

Dan puas lah mencari gmbar umah, dalam V30 gambar tunang ni je lah yg ada, yg nampak skit dinding umah tu smua..
As ramai yg mcm tak paham pasl kaler cat tu, ni saya sertakan panduan bergambar. Tembok batu bawah tu yg akan di cat ngan kaler biru muda, dinding remain cream. So langsir nak kaler pe?? Cream boleh?? Ke Biru?? Biru gelap sikit lah... *dan hantaran saya pink, boleh??*

Arrgghhh!! Bantu saya.. weekend ni nak membeli ni, as bulan 2 nak balik JB and pass kain langsir tu, mak nak jahit...

*gmbr ni je yang paling nmpk skit dinding tu, asra terpejam mata pun terpaksa diupload*

33 comments:

  1. kebetulan noe baru je settle hal langsir. kalau dayu nak tau kedai mana yang bagus untuk beli langsir, kat mana lagi kalau bukan NAGOYA TEKSTILE. lawa-lawa design fabrik dia.

    untuk tingkap rumah dayu tu, kalau pakai langsir baby blue yang lagi outstanding dari biru dinding tu adalah satu langkah yang baik. Kemudia inner layer dia letak langsir putih. Double layer la kiranya.

    Tapi kalau nak lagi selamat. Langsir putih memang savior. Serius ni. Sebab wedding dayu ni macam banyak warna.

    ReplyDelete
  2. yup... setuju ngn noe.. better curtain kaler putih tp ada sikit bunga2 biru muda ke.. tu 1st option

    2nd option: kalo nk ada lining..amik lining putih, kain curtainnya biru muda..

    nnt pelamin nk kaler ape? kena tgk jugak tu... hmmm

    ReplyDelete
  3. noe:
    NAGOYA eh...will give them a visit this weekend..
    ada terpikir gak nak carik baby blue gak..yg outstanding maksudnya?? corak2 dia ke?
    as inner lay curtain tu mmg dh putih pakai yg tu je *mak kata jgn beli lain*

    isskkk..kalau susah2 mmg beli putih/cream je..masuk untuk smua kaler..huhu..byk kaler eh noe..

    saje gedik2 nak pening kepala nak byk2 kaler *kekekekek*

    ReplyDelete
  4. mira:
    pelamin nanti tak buat kat umah, sanding kat balai raya depan umah..umah sempit la..

    pelamin off white+cream..penganti pakai baby blue..
    *sila bagi pendapat anda*

    ReplyDelete
  5. kalo pelamin white + cream mmg ok.. masuk semua

    ReplyDelete
  6. putih dan cream macam selamat sket dayu.... tak perlu risau masuk ke tak masuk... dah 4 sure punye masuk kan??

    ReplyDelete
  7. alamak dayu...bab nih bozzo tak dpt tolong....tak reti...

    ReplyDelete
  8. banyak warna takpe. Nice asalkan dalam group yang sama. Nak terangkan pasal warna ni memang jenuh.

    Warna outstanding tu maksud noe, kalau dinding warna baby blue lembut, langsir kasi baby blue striking sikit.

    itu pun kalau nak langsir biru la.

    Tapi like the rest, putih cream memang the color of savior.

    ReplyDelete
  9. white + cream... mmg akan menyelamatkan ape shj keadaan.

    Selamat memilih!

    ReplyDelete
  10. dayu bagi fara plak, ermhh kalo x nak nmpak cm sarat o heavy sgt better wat lagsir color putih yg jarang tu bhgian blkang, and bhgian depan wat lagsir kain agak tebal,color soft blue,pink and brown pun ok...


    x pun dayu kalo rmh ko mmg terang ko guna trus 1 lapis lgsir kain tebal je... p pastikan color tu soft2 je.. coz nanti x lah nampak cm sarat sangat rmh ko

    ReplyDelete
  11. langsir biru gelap sket ok kot

    ReplyDelete
  12. kite pon rase kaler cream penyelamat dunia. baik jgn campur aduk kaler. kot2 la tibe2 nk tukar kaler lain dh plak pelamin ke theme kaler ke... xde la dayu nk pening lagi, ye tak :D

    cream pon ade byk shades. bknnye dull sgt cream tu.

    tp kalau nk main ngan kaler biru jugak... amek kaler2 yg lembut, yg x menangkap pemandangan sgt :P

    have fun choosing ur color yea!

    ReplyDelete
  13. putih atau krim boleh menyelamat keadaan..

    ReplyDelete
  14. klu biru gelap nt rumah jd gelap dan nt x match lak ngn kaler lain cm hantaran, klu biru soft dh nk sama ngn dinding lak...

    i prefer cream...dr jenis fabric organza/fabric jarang yg bunga² (aloh susah nk terankan kain cmne huhu)...
    sbb inner dah plain putih/cream kan...

    ReplyDelete
  15. sue nk sumbang idea gak.. as usual better choice kaler yg selamat..which is cream.. white or off white.. nnt langsir sue pun kaler tu gak insyaAllah..

    ReplyDelete
  16. biru pun boleh cream pun bolehhh.. bolehhhh jeee..
    hantaran tu suke ati dayu je xde kait ngan langsir kan/hihihi

    ReplyDelete
  17. ~ kalau warna dinding tuh dah biru muda dan cream. warna curtain leh pilih samaada warna biru gelap yg dull. not that dark!! and liningnya warna putih.

    atau pun, dayu catkan dinding tuh dengan colour biru gelap yg ala2 dull. so,warna langsir tak jadi masalah sangat. maybe leh pilih nak baby blue or even green dull pun boleh. nak warna maroon pun boleh jugak. BUT, u must choose a right blue. if biru yg terlalu terang, then u might be susah nak memilih warna langsir. susah nya nak explain through writing.

    now days, org dah berani nak main2kan colour basic seperti biru-merah-hijau. so, rasanya tak salah kot if u choose a right tone. but, it's depends on ur floor, ur hantaran and ur pelamin too. ~

    ReplyDelete
  18. pilih color selamat..nanti mane la tau, suddently nak tukar balik color...dayu dah slamat kat situ :)

    ReplyDelete
  19. bukan ke orang pompuan teror bab pilih kaler ni?aku memang malas nak campur urusan kaler mengaler ni.hehe...

    ReplyDelete
  20. darling ko carik kain yg base nye putih or cream & corak or bunga baby blue ..

    Pasal Hantaran tu tak pe..
    tak kan nak sama kan warna langsir dng Hantaran ;D

    ReplyDelete
  21. mira + aishah:
    as pelmain cream dan putih dan tak kan dibuat kat umah..
    it's okay lah..
    kaler penyelamat kan..
    semua kaler lain boleh masuk

    bozzo:
    takpe lah bozzo, dr sini boleh la amik idea untuk diri sendiri nanti

    noe:
    thanks untuk penerangan yg sgt detail..paham kot apa maksud noe tu..tp cream akan dipertimbangkan dgn lebih lanjut
    nak amik langkah paling selamat..
    biar match ngan pape pun
    ngan hantaran smua

    the journey:
    amik langkah selamat agar tak rasa nyesal tersalah pilih kaler
    nanti mata hanya akan fokus ke cream + putih saja

    farhanna:
    lining memang putih, selamat
    *semua nak kena amik langkah selamat*
    yg depan tu maybe cream, tp yg outstanding skit, mcm yg noe ckp..
    biar match ngan tembok batu baby blue tu

    ReplyDelete
  22. antalya:
    dark blue?? will consider it gak..
    tp skrg rasa nak try tgk cream

    fizz:
    pening lah pikir kaler ni
    takut tak match kan
    kena pilih betul2..buat as ramai kata cream kaler penyelamat
    akan di tengok2 kain kaler cream nanti
    baby blu jugak akan di jeling2 sama

    ungu violet:
    yeah babe..color of savior!!
    nak tukar2 kaler kemudian pun senang, tak yah pikir tak match kan

    ayue:
    i think i know kain cmne yang u cuba nak cakap ni
    tp lining tu dah kain nipis
    kena carik yg tebal skit...
    tgk gak la budget nyer cmne kan
    round lah nagoya puas2 weekend ni

    suraya:
    cream +white and off white sentiasa akan menyelamatkan keadaan..
    tu pasal cadar pun bleh off white
    langkah paling selamat dan tak kan merugikan

    ReplyDelete
  23. cemut:
    tu lah kan, hantaran mana ada kaitan ngan langsir
    tp paler ni dok pikir gak
    maybe akan beli cream...

    amy:
    mak i dh beli cat cream untuk dinding..so kaler dinding umah mmg dh tak boleh tukar
    tembok bawah pun baby blue
    langsir je yg boleh pilih2 ni
    i nak blue tp takut tak match as i pun tak tgk cat cmne kan...
    so rasa akan try cream

    hanie:
    yeah..that why i akan tgk2 cream
    dia dok rank 1st skrg ni
    baby blue yg outstanding skit no 2

    bebel:
    ye..org pompuan yg terror..aku ni failed skit..
    lagi2 bab kesesuaian
    korang org laki mmg
    bagi duit sudah kan...

    hidden:
    cream kan..cream yg paling sesuai kan..

    kak elly:
    great!! another option selain cream..
    cream/white curtain with blue decoration kan..
    thanks akak

    ReplyDelete
  24. kaler gold adalah paling best.
    gold + white..

    ehehe

    ReplyDelete
  25. Dayu..kalau boleh jangan ambil kaler yang gelap-gelap tau tuk langsir..nanti rumah anda nampak gelap...

    ReplyDelete
  26. ~ cream??? erm, tak baper nak menyerlah. why don't u try pink. hantaran pun pink kan? so, tak dek la banyak colour sangat nanti. betul tak?? pink-baby blue are match together. and ur lining tuh harus putih. so, memang cun melecun la ur home sweet home tuh nanti.

    just my opinion through what i've been done before. ~

    ReplyDelete
  27. erm~ klo krim tkt cam tenggelam lak
    tp kak.. sy ni pun x reti bab2 nk pilih kaler langsir ni :D

    bile nk kawen ni ekkk

    ReplyDelete
  28. Semangat nak meraikan hari bahagia. Turut berbahagia kelengkapan rumah dan hiasan dalaman. mesti excited kan? Nampak baru jer semua!

    ReplyDelete
  29. kalo tgk gamba tu, warna dinding sama ngn warna langsir, since tema warna area biru, jadi dinding biru, dn langsir biru gak

    tuk selmat biar langsir yg byk warna cream, cari bunga2 warna biru ke xde la nmpk biru je...just my 2 cents lorr..;)

    cam kite cari tudung la..kalo bj dh bunga2, cari tudung ikut warna bunga nye, kalo bj plain cari la tudung bunga2, yg ade warna ngn bj..hahah
    paham tah :P gud luck!

    ReplyDelete
  30. ezad:
    tapi tak match la ngan dinding kalau gold..

    evyn:
    ye..itu sentiasa disemat di paler. takmo umah nampak gelap,nak nmpak ceria je *warna pun konon lembut2 je*

    amy:
    cream mcm tak sesuai ke..pink eh..
    okay ke amy..masuk ke ngan tembok berunsur biru muda tu??
    ke mcm kak elly dan ereena kata, base cream..corak biru muda...
    kena round nagoya habis-habisan ni

    honey:
    tu lah..kena pilih cream yg outstanding skit kaler dia, baru tak tenggelam ngan warna dinding tu
    bila nak kawen eh..
    insya Allah cuti sekolah bulan 5 ni

    kak yan:
    time2 ni baru ada chance tukar langsir, tukar katil smua, umah kasik renovate...
    nak sambut ahli keluarga baru katanya *heheheheh :)*

    nreena:
    yup..as what kak elly had said
    carik kain base crea ngan corak2 berwarna putih with white lining...
    anyway...
    pe link ur blog??

    ReplyDelete
  31. to play safe, amik cream :)

    like the rest said, senang nk matching if ade last minute changes mcm pelamin etc. another thing, cream boleh creahkan sikit your indoor. try to minimize the flower/corak on langsir tu utk elakkan nampak serabut..good luck!

    ReplyDelete
  32. hiddeb:
    i akan memeilih jalan selamat
    cream jadik pilihan
    mungkin with some corak...tgk la pe yg ada kat nagoya tu

    ReplyDelete