29 January 2009

Official Photographer

*Evyn as me for the quotation from my photog, dah alang2 buat je lah entry*

Dan, sebelum bercerita panjang lebar, ingin dimaklumkan di sini, sesunggunya saya tak mampu nak hire photog yg hebat2, yang pakej dia sampai beribu-ribu. Tapi saya sangat mementingkan hal2 berkaitan gambar kawin, rasanya smua tahu kenapa kan.. Gambar ni lah yang akan ditatap sepanjang hayat, nak tunjuk kat anak2 smua.
So, dalam berjimat, kena lah memilih dengan tepat. Jangan sebab nak jimat sgt, hasil keje menghampakan. Dan jangan juga nanti, habis banyak tapi bila tgk gmbar tu, sakit je hati kan.

Here is my Official Photographer..mereka yang diberi kepercayaan untuk merakamkan detik2 bersejarah itu nanti.

Majlis di Johor Bahru : Malam Pernikahan, Berinai dan Persandingan
The Photog: En Amrul Azuar Hj Mokhtar
Kenal dia melalui blog ceera, sebab masa ceera jalan JB dulu, Amrul ada buat photoshoot Ceera+Kiki. So dari situ dapat link fotopages Amrul.
Kalau gi fotopages dia, earlier pages mmg tak banyak gmbar kawin, dia buat keje ni freelance je. Dan dia sgt suka amik gmbar konsert rock.
Tapi dari situ, kita dah tahu kan camne hasil keje photog tu. Cara dia shoot, editing style dia..

Dan bila dah tinjau2, berkenan... so try contact nak tgk hard copy keje dia..kebetulan masa tu dia ada kat KL. Amrul org KL tapi keje kat JB.Kat CIMB Bandar Baru Uda. So malam tu jumpa dia kat Mc'D. Dah belek2 album, Ekwan pun suka. Sebelum tu dah mintak quotation. Dan sgt tertarik, sebab harga dia mmg buat diri ni tersenyum lah.
Here the service provided in the package *abis godek balik inbox email carik*

Tak clear lak.. malas nak edit, copy sudah..

Salam Cik hidayu,

Nikah plus Majlis bersanding RM1k, plus free outdoor.Modern sticky album, consisting of 200 pic 4R, free 2 modern border frame, size 8 X 12 plus 1 poster size 8 X 12. Free Unlimited soft copy burned in CD.

Unlimited shoot tapi pilih untuk print 200pcs je

Ni yang Amrul reply bila mintak quotation dan dia mintak tarikh. Kalau tgk kat email tu, dari bulan 8 tahun lepas dah booked dia. Sape takmo weh.. RM 1K je, ada outdoor lagi. Ye..sticky album je. Tak kesah sebab mmg nanti tak sabar kalau nak tggu custom album. Lagipun rasa nak design layout sendiri je..
Dan bila dah discuss, sebab berinai lepas nikah, Amrul kata sekali je. Dia cover sekali *tambah gak sejam 2 dia keje kan* tapi takde pertambahan harga. Dan lepas raya terus bayar deposit 20% kat Amrul.

Here are some works from Amrul, nak lebih tgk kat fotopages dia lah ye.

Outdoor Photoshoot
Amrul prefer amik kat umah2 lama. dia siap bagi few locations suruh pilih, tp awal2 dayu kata 'takmo lah, takut la i'
And he said 'ok..nak kat ne?? u pilih lah, JB byk tempat best'
Dan the idea shoot dalam lalang ni pun best gak.. tapi menjawab lah, balik gatal2 badan.


saya mmg sgt suka dgn outdoor photoshoot sebab hasil dia sgt best, background tak terhad. Pencahayaan lebih best *hahahaha,kata mcm pakar je*

Indoor Photoshoot



Wahai bakal pengantin sekalian, marilah kita mula berlatih bagi menghasilkan gmbar2 yg penuh emosi begini, biar nampak real skit gmbar kita nanti. Buang lah rasa malu tu, tu sbb kena lebih mengenali photog anda, biar mesra skit.

And ever think for Pre-Wed photoshoot, untuk sape2 yg buat reception kat dewan, sesuai la kalau jadikan photo gallery sebelum entrance tu *kalau suh dayu,mcm malu je..untuk simpanan sendiri bagus gak*


Issskkkk...lebih2 lak promote keje Amrul ni. Kena mintak upah ni *kekekekek* So, untuk bakal2 pengantin di JB, boleh lah menghubungi Amrul kalau berminat nak amik servis dia. Kat JB ramai lagi photog2 yg hebat2. So, ukur baju kat badan sendiri. Kalau rasa mampu, apa kata amik Capturepixs..mmg marvellous. Kalau tak, yang begini juga sudah mencukupi bukan...

Untuk tips wedding photagraphy, boleh lah rujuk sini ye. Sedikit panduan untuk bakal2 pengantin semua *termasuk diri sendiri*. Biar nanti tersenyum riang bila tgk hasil yg dah kita bayar mahal2 tu.

Untuk Majlis Bertandang di Maran, Pahang. Dah pilih photog, tapi as tak confirm and paid the deposit. Tak boleh lah nak war-war kan lagi kan.
Bila dah confirm, bolehlah share kat sini.

Dan akhir kata, terima kasig banyak2 atas pandangan yang diberi pasal langsir tu, sgt membantu dan buat diri ni yakin dgn pilihan yg dibuat. Ni yang untungnya ada blog ni, nak share pape, nak mintak pendapat, smua senang.

22 comments:

  1. wah wah wahhhh ni makin dekat hari nie dah dapat photographer nie...

    dayu...hati2 ye dlm pemilihan photographer nie...dorg sama penting dengan mak andam..malah pd elly lagi penting rasanya dr mak andam.pilih jgn sampai menyesal dikemudian kay...

    outdoor pun wat ekk..elly wat gak..kat tepi padang golf jek..nak masuk kat padang golf tu tak leh....tapi hasilnya..mmg cantik...nanti elly publishkan gmbr2 elly masa outdoor kay..ape pun..cepat la bg tarikh nie..nak apply cuti..ahaks

    ReplyDelete
  2. dayu!!! 1K adalah sangat murah!!!

    dayu, kalo pihak ATT Bridal aishah kata boleh je tukat photog, aishah mungkin amik dia nih....

    http://affiq88.fotopages.com/

    atau....

    http://zaufan.fotopages.com/

    what do u think??

    harga dia, nanti aishah reveal dalam blog kalo dah confirm ye....

    yang penting, tambah sket la dari RM960 yang harus pihak ATT transfer tu....

    hope everything ok kan??

    ReplyDelete
  3. OK la tuh dayu...susah nk dpt rega cmni lagi...

    dulu photog saya pakej cmni gak leh dpt RM750 (xpecaya?)..tp skang RM1k gak..yelah dorang tiap thn naik rega kan...mmg kira ikut hrs tp ats photog gak..dia x kisah men halal balal je walo dh telebeh hrs..besss!

    betul² sapa yg ada skill leh design sndri custom album ikut selera kita..saya pn wat cmtu..xdelah bajet selepuk kan..*wink*

    caiyuk dayu!

    sapa kt JB leh tgk photog ni..
    http://www.fyphotography.biz/
    OR
    http://riazziaz.fotopages.com/

    ReplyDelete
  4. ~ 1k? okeyh la tuh. skang nih for 1 event pun dah 1k++.

    btw, pasal langsir tuh kan. apa kata, dayu tanya jer kat org nagoya. dayu nak ke situ kan? u can ask them for more opinion. sebab diorg lebih expert. but, u have to ask ur mum la pasal warna tuh. g kedai cat, amik paper cat tuh and bawak ke kedai kain. that the way la. ~

    ReplyDelete
  5. xpe la spend lebih sket janji hati puas kn?

    ReplyDelete
  6. Dayu..serius RM1k.memang tabek spring r!gambar2 pun cantik je evyn tgk.......jeles2..evyn nye photographer pun nasib la mcm Dayu..:)nikah,berinai,sanding dan belah lelaki semua dia sapu sampai dia penat..xda ikut jam mcm setengah2 lain....tapi kalau yang dah bertahun-tahun jadi photographer nak cas mahal x per la..sebab cantik2 gambar..tapi yang baru2 ni..gambar baru barapa event pun nak cas mahal...huhuhu..pelik..kita pun ada kemampuan kita sendiri kan dayu?huhuhuhu...tapi serius murah Dayu....rasa mcm berkenan plak :P

    ReplyDelete
  7. @yue ~ awak komen kat sini... saya pulak menyibuk.... hehehe... anyway, thanks kasik link tu...

    harga photog yang awak bagi memang daboom!!!

    ReplyDelete
  8. dayu,
    kita panggil kawan kita amikkan gambar..hehe..dia photographer kita masa bertunang aritu.. murah gak la..

    outdoor kita nnt kat tasik titiwangsa..wakakaka~~

    ReplyDelete
  9. MyAishah <-- sesama kaseh..berbakti utk bakal pengantin...*wink*

    *dayu..sori klu buat cam blog sendri ekekeke...

    ReplyDelete
  10. wahhhhhh murah tu dayu.
    Kira ok lah tuh...Apa salahnya kalau berhabis sikit time majlis kite nti...Bukannya selalu pun

    ReplyDelete
  11. nice la all dis pics...bile langsung kak dayu?

    ReplyDelete
  12. Cik dayu dah tak sabar sabar nak berposing ye ;)

    ReplyDelete
  13. bagus hasil fotografinya, cantik cantik :)

    ReplyDelete
  14. cantikla work photographer dayu!

    ReplyDelete
  15. elly:
    setuju lah elly
    photog adalah sgt penting, sama penting ngan mak andam...
    without mekap yg ccntik, gmbr best pun jadik tak menarik
    kalau mekap kalah artis pun, tp gambar entah pape...kita gak yg meluat tgk kan
    dan outdoor sgt best..
    cepat elly upload gmbar2 kawen
    nak tarikh?? nanti la eh..awal lagi ni

    aishah:
    artisme mmg bagus
    kawan i dah ramai amik ngan dia
    baru tp keje dia mmg hebat
    rasa mcm pernah mintak quo derang tp masa tu dah amik amrul
    as mmg dh puas ati ngan keje dia
    tak survey2 lagi dah...
    gambar aishah ngan artisme mesti best+lawa2
    ATT dah kata okay kan
    so, pilih je lah aishah...

    ungu violet:
    murah kan..tu yg terus grab tu
    mana nk dpt harga gini kat JB

    ayue:
    luckily amrul tak berkira...
    harga photog mmg makin hari makin mahal
    adaa bridal kena kuar kan servis photog sebab tak nak pakej derang nmpak terlalu mahal.

    amy:
    betul lah amy..lagi2 harga kat bandar2 besar ni
    semua mahal2..dpt yg kira murah ni,terus grab..tak byk pikir dah
    bout langsir tu...betul gak kan
    tanya je org kat NAGOYA tu
    mintak2 dpt salesgirl yg peramah

    ReplyDelete
  16. mira:
    rasany lah, almost smua pengantin akan sanggup kan spend lebih skit tang gambar ni...
    kenangan abadi kata kan

    evyn:
    harga dia reasonable lah bagi i
    berpatutan dan i rasa mampu la
    kalau mahal2 garu kepala la...
    berkenan ke ngan amrul ni??
    tp evyn dah confirm kan ngan tepakbridal...
    tp.. decision is still urs dear..

    ayue+aishah:
    it's okay..
    itu lah gunanya blog kan,tempat berkongsi segala benda..
    *sy berbesar hati ni*

    effa:
    tu lah, ikut hati nak the best, sanggup nak berhabis..
    tp kena lah gak jimat kan
    kata ekonomi gawat..nak survive lepas kawen lagi..
    got urs photog??

    mala:
    best lah ada kawan2 yg boleh jadik photog
    nak berurusan pun senang, takde la nak malu2 nanti..

    ReplyDelete
  17. ya buatla byk2 latihan wahai cik dayu..nnt jd mcm org..tak pandai bergambar..=(

    ReplyDelete
  18. erm mcm menarik..since my majlis bertandang kat johor...masih mencari2 fotografer jgk utk sana :D hehe majlis kat belah kite pun tak terpilih lagi ni...haihhh.

    ReplyDelete
  19. maria:
    tu lah..kang kalau tiba2 jadik kaku
    tak ke sayang gmbar kawen tu

    hanie:
    hanie mesti ramai kawan photog
    no hal lah kan
    tak pun mintak lah kawan2 phootg kat KL ni yg capture untuk korang

    ReplyDelete
  20. dayu aku rasa kan ko kne prctice bnyak gaya2 yg agak len skit dr biasa..

    jemu laks aku tgk asyik2 posing same je..balik2 melompat ramai2.. warhgggg...

    ReplyDelete