28 August 2009

i'm 6 weeks pregnant -dia sangat kecil-

27.08.09 - i'm 6 weeks pregnant

2,3 hari kesihatan berada di tahap level yang sendiri rasa dah tak larat. Tapi alhamdullilah, masih mampu 4 hari berpuasa.

Lepas sahur, siap2 nak gi keje. Dia start dah. Kepala mula rasa nak pecah. Ohhh, ada masa lak dia datang. Saja je goda suruh tak yah gi keje. Tapi pura-pura kuat, masuk gak kete. Dalam kete, laki aku dah tak tau nak buat pe. Bini dia tak duduk diam, merengek2 sakit kepala. Siap buat drama, leleh2 air mata bagai. Tapi bila diajak ke klinik, geleng kepala. Tetap melangkah masuk lif. Sampai opis, baru pukul 9, aku dah ada dalam surau. Tido... sesungguhnya tido mmg dapat ilangkan sakit kepala tu lah. Sangat membantu tau.

Tu kisah pagi hari, bila malam lagi dasyat... *suami saya mesti pening kepala*

Lepas buka je terus lembik badan. Ohhh, dia punya pening kepala sangat menyucuk. Berpanjangan pulak tu. Dengan meja tak berkemas, sinki penuh ngan pinggan kotor, dapur tak berkemas...semua tak kesah dah, yang aku tahu..baring atas katil,sapu minyak kapak banyak2...tido. Suami seperti biasa,paksa telan paracetamol. Telan je lah.
Bila sedar, Alhamdullilah... boleh lah mandi smua, dan sedikan lauk nak bersahur. Ohh, nasib baik masih ada tenaga. Kalau tak sahur makan roti je lah laki aku.

Dan hari ni, 27.8.09.. sepanjang hari kat opis keje nye tido je. Rasa mual dah mula menjelma, tapi muntahnya tidak. Menyampah tau...tu lagi seksa ok. Ikut hati nak je telan orange juice, tapi malas nak gi carik. Tahan je lah..
Hari ni surrender, mmg tak mampu dah nak masak. So ajak suami ke bazaar di Equine Park, nasi kerabu makan setengah je. Pastu buat perangai biasa. Sampai suami aku kata 'org pregnant mmg gini yang eh, asyik hibernate je' Saje tau dia ni. Tapi dia kasik gak lah tido sejam *boleh la dia berinternet dgn tenang kan* Pastu paksa bangun, dia kata mahu ke klinik. Nak confirmkan isi dalam perut, nak tahu bape minggu dah...

Lepas mandi, badan sedikit segar.. terus ke Klinik Ibu Mengandung Dr Jameaton kat Tmn Pinggiran Putra, ni je yang jumpa.

Bila doktor tu scan, bila tengok mesin tu. OMG!! Ni lah perasaan nye yang selama ni hanya baca pengalaman org lain. Bila tengok dr tunjuk janin tu. Keciknya dia. Dan dr tu kata 'confirm u pregnant, dalam 6 minggu ni' Dia pass gambar tu dan explain pasal vitamin2 yang dia nak bagi. Tapi aku kusyuk tengok gambar tu. Agaknya doktor tu pun layan je rasa teruja patient dia ni.

Dengan bekalan vitamin dan ubat-ubatan, 2 hari ni mampu lalu pagi dalam keadaan agak normal. Takde pening yang melampau. Loya pun skit2 je. Boleh masak untuk berbuka dengan bersemangat.

Semoga keadaan ni berkekalan, tak best lah kalau badan lemah, tak larat smua..

52 comments:

  1. dayu..

    tahniah erk pada dayu n suami.roy tumpang gumbira,smlm sgt sebok sampai xde mase nk layan blog.tp da agak mmg dayu da pregnant pon..

    rase mcm org terakhir je yg wish..meh sini roy nyanyi utk dayu erk:

    Allah selamatkan kamu..
    Allah selamatkan kamu..
    Allah selamatkan dayu & baby..
    Allah selamatkan kalian..

    okey x??hihi..moga pening n mabuk dayu tu cepat sembuh n x kekal lame..

    ReplyDelete
  2. tahniah,

    perkara mcm nie biasa ketika awal kehamilan... apapun jaga diri ya..

    ReplyDelete
  3. ya ampun...part yg doktor scan baby tu mmg mengharukan..kite penah ikot kakak scan baby, aleh2 diri ini yg nanges kot..over emo betoi :p


    wuaahhh bestnya dayu beraya bertiga tahun ni..walaupon si kecil masih di dlm :)

    ReplyDelete
  4. tahniah dayu!:) ey take care ek..kamu dah mula rasa mual2 ya:) tu menunjukkan progress baby tau..(sebab evyn ada bc dlm internet)

    ReplyDelete
  5. dayu congrats!!! terlewat plak dpt berita hahaha :P

    ReplyDelete
  6. hehehe.....
    dayu..congrats...same clinic that we go.... *wink*

    ReplyDelete
  7. salam.., actually i pembaca blog u dalam senyap..! erm tahniah yer..,
    tapi kalau tak menjadi kesalahan i nak nasihat kan.., kalau boleh utk peringkat awal nie u jgn la ambil paractmol terlalukerap.., sebab dia boleh beri kesan pada pmbsaran baby..! better u dapatkan nasihat dr doc b4 take any medicine. another tips utk hilang kan loya n mual.., i advice u makan pisang pagi2.., insyaAllah rase mual n loya tu kurang sikit..!

    ape pun jage diri bebaik ok..!
    take care

    ReplyDelete
  8. weh, tahniah....Jage diri and baby elok2 tau.

    ReplyDelete
  9. kelako la ekwan ckp hibernate tu. camne leh terlintas dlm kepala dia nk guna word bombastik gitu ek

    ReplyDelete
  10. apa? paracetamol? panadol?
    jgn ngade² eh dayu nk mkn simply ubat..
    awk tu msh fragile lg..
    klu pning demam ke apa..kene g klinik gk..doc akn bg ubt yg seswai dgn ibu peknen...

    *jgn lupa mkn ubt2 vitamin yg dibekalkan doc..

    ReplyDelete
  11. oohhh...mual+muntah2 adalah atnda baby melalui proses perkembangan yg normal ye
    kalau gitu..takpe lah
    loya pun loya la..asal dia sehat

    dan ohhh lagi
    tak bleh amik paracetamol/panadol sesuka hati ke??
    abis apsal doktor tu bagi paracetamol sebagai bekalan mengatasi pening???
    oohhh.. bagai mana ini???

    dan yun,
    laki saya tu mmg gitu,tiba2 dia akan cakap guna ayat intelek lah konon...

    ReplyDelete
  12. tahniah dayu
    jaga kesihatan n baby
    kuat kan semangat klu kena alahan yg teruk

    kak ida dulu dari awal smpi sudah fening n muntah

    ReplyDelete
  13. dayu,, congrats jaga diri baik2,, make sure u mkn ubat tu doctor allow k, some are not good for the baby.. enjoy motherhood.. :)

    ReplyDelete
  14. salam tahniah dayu.. take care

    ReplyDelete
  15. Tahniah yer Dayu kerna bakal menjadi ibu. Jaga kesihatan dan kandungan baik2 jgn lasak2 sgt..tau.. :)

    ReplyDelete
  16. -abis apsal doktor tu bagi paracetamol sebagai bekalan mengatasi pening???-

    lalala...klu doc bagi xpelah dayu..doc tau dayu peknen, dia bg ubt yg sesuai ngn org peknen..msih nama paracetamol tp kandungannya x kuat berbanding paracetamol biasa...

    ingtkan dayu mkn yg biasa² punya bli sndri...

    *misscommunication nih!heheheeeeeee!!

    ReplyDelete
  17. dayu...congrats ye. jaga baby baik2 dan mkn ubat ye. seronok baca entry dayu kali nie. sama2 lah kita di stusi yg sama iaitu ibu mengandung :)

    ReplyDelete
  18. tahniah k.dayu..terharu mira bc ...hehhehe..jg kesihatan tue k...mira doakan semoga k.dayu leh jalani puasa nie dengan seribu satu kekuatan..take care tau..

    ReplyDelete
  19. memule mmg pening je tp xde muntah lagi. nnti akn smpi 1 stage akn keluar muntah eventho air saje. pastu muntah mknn pulak....nie klu awk same ngn kes sayelah..heheh :)

    perut rase sebu sntiasa & berangin. ohh...tidakk...dugaan sungguh..

    ReplyDelete
  20. dayu...tahniah...
    pesanan org lama:klau pening2 or sakit kepala tu jgn duk makan ubat sgt..klau boleh tahan,tahan laa...agak bahaya utk si kecil...an dulu mmg x makan ubat pun klau sakit kepala...

    ReplyDelete
  21. tahniah..maria tak merasa nk tgk baby wkt 6w..sbb tgk2 baby dah 3 bulan dah...semoga dayu kuat semangat puasa pulak skrg ni..tp kalau tak larat jgn paksa puasa tau..mkn je k..utk baby n dayu jugak..

    ReplyDelete
  22. huhuhu seronok bace pengalaman2 org :D take care dayu

    ReplyDelete
  23. sonok bace experiance dayu..pape pon take care k!jgn kuar pnyakit malas update plak yerrr...

    ReplyDelete
  24. Congrats dear! Welcome to the club!

    ReplyDelete
  25. oh..pn dayu da pregant..
    tahniah ye dayu.. jg diri bebaik..
    pasni jgn wat keje berat2 ye..

    ** saya da terbayang, betapa comeiinye dayu pakai bj pregnant.. ** wink..

    ReplyDelete
  26. tahniah dayu... welcome to the club :) tp kenapa dayu telan paracetamol? jaga diri tau

    ReplyDelete
  27. wah... melompat gembira... jaga kesihatan yer dayu...

    aku ucapkan tahniah for both of u...

    ReplyDelete
  28. Tahniahhh dr yandarwisy yer. Jaga diri kamu tu elok2!

    ReplyDelete
  29. lepas ni citer psl pegnent la plak ek..hehehe..sonotnyer

    ReplyDelete
  30. tahniah dayu...
    semoga selamat segalanya...
    actually niza pun dah peknen..5 wiks,
    tapi kan, kisah niza lain sikit.
    yg kecik 5 wiks tu dah takder khamis lepas.
    doktor gyn check, its not going to make it..so dengan hati yg redha niza dah masuk bilik OT untuk proses DNC.
    dayu jaga kesihatan baik2...
    i was so exhausted kot...every wikens sejak kawin balik Pj from Perak..bila check line mmg ada 2 tapi line ke 2 tak clear sgt mcm line 1st.
    so all the best!! take care..insya Allah..niza cuba lagi next year..
    in the mean time enjoy life berdua!!

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah...tahniah dayu...
    take care yer...jaga baby elok2 k...

    ReplyDelete
  32. OMG dayu pregnant dah!!! Big Congrat to dayu....yeaahhhhh... welcome to the club.. hehe.. alhamdulillah.....

    apepun..jaga diri elok2 yer.. 1st trimister sgt perlu berhati2 yer.. jgn paksa diri klu tak larat berpuasa.. sbb 1st trimister ni baby sgt memerlukan nutrien yg cukup dari mommy dia.. hehe..

    pasal Panadol pulak..mmg blh makan masa pregnant.. tapi jgn kerap dan kalau boleh.. ambik sebiji atau paling kurang pun 1/2 biji.. ni yg Dr tempat nurul suggest la..selagi blh thn sakit tu.. then bertahan k dear.. awal pregancy kena berjaga sikit..klu ketahanan kuat..then okay.. :-)

    nurul pun mcm dayu jugak masa mula2 tu.. sakit kepala mcm nak pecah...penah mkn 1/2 biji PCM je sincve pregnant ni.. minyak cap kapak tu tak tahu lah bape banyak dah habis.. hehe...

    k la dayu..terpanjang dah comment ni..nurul yg teruja nak share experienced.. hehe.. take care mommy and baby.. :-)

    ReplyDelete
  33. alhamdulillah, usaha anda sudah berhasil.hehe...tahniah la eh, semoga semuanya indah indah belaka la hendaknya. jaga betul betul makan minum tu supaya baby sihat.hmmmm...

    ReplyDelete
  34. alhamdullilah tahniah dik..
    im happy for you

    ReplyDelete
  35. wahhh..dayu tahniah..mummy wanna be dah die..muntah2 tu mmg kene tahan skit..saye ni tak tentu mase muntah..siang mlm...hehehehe...paracetamol tak elok amik selalu tau..kalo leh tahan tahan kan jer..kalo dah tak larat sgt baru mkn..panadol jgn sesekali mkn..bhaya..3 bulan pertama kene jage tol2 sbb kecik lagi...g klinik kalo demam pn ckp yg kite pregnent kalo tak doc tak tau...ok..^____^

    ReplyDelete
  36. congrats again dayu. 6 weeks dah rupanya. sila jaga makan, jaga kesihatan dan jaga tahap ke'stress'an anda. kawan amy bleeding oleh disebabkan stress. tapi, nasib dia baik sebab heart beat baby dlm kandungan still normal.

    tahun nih beraya bertiga. tapi yg ketiga tuh dlm perut lagi la. ;)

    ReplyDelete
  37. gumbiranya bace posting nieh...
    pastinya perasaan yg lain kan mase scanning tuh?
    sha pernah scan and mase tuh teras, " adoii...kan best kalo ade isi nieh!"

    hah...sangat jeles dgn dayu akhirnya!

    congrats dayu....

    ReplyDelete
  38. Dayu,
    Kita dlm week yg sama...
    Anyway, mmg taklarat sgt...
    sepanjang masa rasa mual...
    Tgk makanan, rasa nak muntah...
    ANyway, congrats!!!

    ReplyDelete
  39. yeayyy..tahniah ye pn dayu n asben.take care =)

    ReplyDelete
  40. uwaaaaaa!!!
    lepas sorang, sorang tayang 2 lines tu. ai jugak yg ketinggalan. tsk tsk

    neway, congratz dayu n ekwan!
    take care :)

    ReplyDelete
  41. insya Allah akan berusaha menjaga kesihatan dgn bersungguh2
    walau semalam hampir nak pengsan bila teringat dah termakan gulai nenas ikan masin
    rasa nak nangis
    amik kuah je, ngan sekeping ikan masin..
    tapi diam2 je,tak bgtau suami pun *nanti dia marah*

    ReplyDelete
  42. tahniah pn dayu...take care yer..;)

    ReplyDelete
  43. tahniah again dayu n hubby...:):) bestnyer bacer citer dayu..:D hati2 tau.. ooohhh jgn makan bender2 tajam tau..:) TAHNIAHHHH... bestnyer.. hehhee..:):):)

    ReplyDelete
  44. congrats babe.. jage diri extra baik2 okke ;)

    ReplyDelete
  45. dayu, paracetamol boleh makan... cuma jangan kerap... ada info mengatakan, terlalu kerap makan panadol akan menjurus ke aras bayi jantung berlubang... wallahualam...

    lagi satu, permulaan memang rasa nak muntah walau hakikatnya tak muntah... tunggu lama sikit, confirm keluar semua isi perut!! =p

    jaga diri k dayu... banyak-banyakkan rehat... early pregnancy memang perit!!

    p/s : rasa mual dan muntah memang menandakan baby sedang progress... so, jangan risau la!!

    ReplyDelete
  46. dayu..c0ngratz! lm x ol n tgk blog..tup2 dayu da pregnant..neway..i tumpang kegembiraan both of u..jaga diri n kesihatan..

    ReplyDelete
  47. nenas?amik kuah takpe, jgn makan isinya.jaga jaga jaga diri.hehe

    ReplyDelete