19 August 2009

jangan lah terkejut

Ohhh..mendapat kejutan memang seronok. Lagi2 tengah kebosanan, dapat surprise memang best. Bijik mata yang tadi nak terkatup, terus terbeliak, selamat tak tersembul keluar. Otak yang tadi hanya pikir tilam dan bantal terus segar.

Kebiasaannya, setiap petang. Sampai je umah,lepas meredah kesesakan lalulintas level medium tu, sebelum bukak mangga gate mesti check peti surat. Macam banyak sgt org nak antar surat pun. Paling2 pun bil2 menuntut hutang. Tu pun ternanti2. Tak pun penuh je ngan flyer2 yang cuba menggoda suruh gi abiskan duit. Yang tu mmg kesianlah, terus bertukar tempat masuk tong sampah. Sorrylah, peruntukan nak berbelanja dah habis ye.

Bil elektrik bulan ni memang berjaya menarik perhatian lah. Apa taknya,selalu seronok je tengok tang 'jumlah perlu dibayar' tu, mesti nilai dia RM 0.00..sebab caj bulanan hanya setakat rm5 je.. terkejut jugak dulu. Tak yah bayar bil elektrik ke?? Seronoknya.. boleh jimat tahap maksima macam ni. Tambah pulak, bil air pun sama. Baik hati sungguh kerajaan tolong bagi api air free. Ok,next election i pasti mendaftar dan akan memilih dengan bijak.

Tapi ni apsal tiba2 nak caj lak bulan ni?? Pastu 10 kali ganda lak tu.. Ini sangat mengejutkan ok, kalau ye pun tiba2 nak caj, awat berganda sgt?? Tak ikhlas pe bagi free 2 bulan lepas?? Nak kata banyak sanagt guna,sama je. Takde pertambahan peralatan pun. Kalau ada pun cuma hadiah dvd kawin dari membe2 JKR cawangan lama. Nak kata asyik membaking,takde lah banyak kali sangat. Skali buat moist choc cake, pastu blueberry muffin. Bakar kuih baru 2 kali minggu ni,tak kan lah sebab tu je berganda caj dia.. ohhh,pelik.. org sebelah renovate umah curik elektrik kitaorg ke hah??? *huhu,amat tak baik berburuk sangka*

Banyak sangat ke kitaorg guna elektrik bulan ni?? Rasanya sama je.

Dan tak pasal2 malam ni kami laki bini 'yang,tutup lampu bilik air ..lampu bilik tu skali' Hahahah,kalau tak sebelum ni..menyala lah ko sepanjang masa.

*tapi aku tetap tak puas hati ok

18 comments:

  1. akak jgn serang TNB udah le ye...=p

    ReplyDelete
  2. sabarlah...org baru2 kawen mmg macam2 dugaan...kecik dan besar:)

    ReplyDelete
  3. ooohhh berganda ke bil2 tu dayu? kdg2 kita tak leh percaya caya mereka mengira. kena pi tanya mereka yg bertanggungjawab tu.

    ReplyDelete
  4. dayu tak gi check ke dgn tnb??

    ReplyDelete
  5. erm,pelik la dayu. klu 2 org je duk uma, kan smpi berganda bil tu?
    ade buat complain x?

    ReplyDelete
  6. sama ah dayu. we all kena rm84 tuk elektrik. tapi caj utk 2 bulan. tapi tetap rasa mahal sbb mcm dah 4x ganda T____T

    so sad.

    betul2. rasa mcm jiran yg sedang renovate curi elektrik. dah ah merosakkan sistem elektrik kami aritu.


    heeee geramm

    ReplyDelete
  7. oh cik dayu!! kami juga!!! tgk bil bulan ni!!! mcm tak caye!

    ReplyDelete
  8. banyak sangat ke? amy bab2 api air nih memang tak amik pusing pun. hehehe...

    ReplyDelete
  9. dayu.. i rasa logik kot.. hari tu my mom beli alat buat roti baru, semangat setiap 2,3 hari buat roti, pastu bil letrik melambung.. i rasa mmg dia consume letrik lah..

    ReplyDelete
  10. banyak ke jumlahnyer...
    sejak berkeluarga nih...
    letrik umah nad mmg beratus2 sebulan..redha jelah kan...
    hehehe...

    ReplyDelete
  11. maaf men-jotting down kat sini.. sy tak pandai buat tutorial sgt, pn dayu try bukak link nih http://naddynadjanuary.blogspot.com/2009/07/diy-your-rose-pomander-ball.html
    complete tutorial.. sy pun blajar dari itu..

    ReplyDelete
  12. uiss ayat terakhir tu. Bisa meruntum jiwa.. haha!!

    Dayu, rasanya diorang ni kadang kadang tu pakai hantam kot kira bil air api bagai. lain kali tutup le semua lampu. jimat & romantis gitu.

    umah saya sendiri. mesti ada lampu menyala. tak suka sgt gelap.. takut le..

    ReplyDelete
  13. memang banyak beza dia
    berganda2..
    mmg sgt tak percaya tapi kena terima je lah..bayar je lah

    lepas ni kena lancarkan operasi berjimat tahap maksima
    tak boleh on laptop sepanjang masa
    tak pkai kena shut down
    selalu biar je..buat mcm kat opis
    kat umah tak boleh dah

    *tp kena request TNB dtg cek lah

    ReplyDelete
  14. haaa..samelah kes dgn sayaa...mmg berganda ganda ganda ganda yg amat x hengatttt!!!! macam x logik gilaaa...my hsband plak ingt cafe dpn rumh tu curik ...ahahahaha...ntahler...die pon kte nk check..

    ntah2 tnb dah naik harga kot...???

    -anil-

    ReplyDelete
  15. umah farah dah 4 bulan bil api free.jgn tetiba dtg bil beratus2 sudah!!!

    ReplyDelete
  16. dayu, cuba tgk bil tu..dia punye kod huruf apa. if kod dia huruf E. then something wrong dgn u punya meter. diorg x boleh baca. so diorg charge guna estimation

    please call TNB untuk clarify ye :) tp make sure bill ada kt tgn masa call tu, bole diorg check kan no akaun.

    call no yang dia tulis kt dalam bil tu, so dia bole tau tiang mana

    ReplyDelete
  17. dayu.. mmg kner selidik tu.. *hikmahnyer: mengaja dayu n suami beringat tutup lampu bila xdigunakan.. hohoho..;P* ampunnnnnn mintak maap ye dayu..;P

    ReplyDelete