09 July 2013

Persediaan Ramadhan

Lagi 2 hari nak puasa. Penuh Mydin dengan umat manusia, semua berpusu-pusu restock barang basah dalam fridge. Aku pun join sama. Sebab sejak jadik bini ni, bulan puasa kena sediakan lauk untuk sahur dan berbuka. Laki aku jenis kena bangun dan makan waktu sahur. Kalau ikutkan aku, main je dulu siap-siap sebelum tidur. Aku sayang waktu tidur okay. Ekwan jenis yang lagi puas berbuka kat rumah. Simple pun takpe asalkan boleh makan puas-puas dalam keadaan paling selesa kat rumah sendiri.

Tapi sekarang tidaklah, lepas sahur terus siap-siap untuk gi keje. Kalau tak bangun sahur pun, pukul 6am aku memang dah kena bangun dah. Awalkan 45minit lah dari masa biasa. Aku selalu akan masak siap-siap waktu malam sebelum tidur, tak pun panaskan je baki lauk berbuka. Cuma nasi lah kena masak baru. Makan panas-panas baru berselera. Lauk, te.ur dadar dengan sambal tumis pun dah cukup. 

Weekend lepas aku blend bawang dan cili siap-siap. Senang nak masak untuk buka nanti. Kalau semua dah tersedia, rajin sikit aku nak masak. Dah lah sampai cukup-cukup je masanya nanti, selalu sampai rumah dalam 6.30pm. Pagi-pagi sebelum gi keje defrost siap-siap. Balik mesti dah tak keras. Wah..berkobar-kobar nak sambut puasa. Dan aku juga pasang impian, nak gi terawih seberapa kerap yang boleh dan mampu. Masjid sebelah rumah je, tak pergi macam kerugiaan je rasa. Eisya pun dah besar, boleh dah bawak dia rasanya. Tahun lepas bawak sekali je, Alhamdullilah, behave je dia dalam telekung aku (:

Selamat berpuasa semua. Selamat beribadat.

*bulan ni amik WP1, dengan harapan boleh balik jam 4.30pm dan sempat main masak-masak. InsyaAllah.

*nak listkan menu untuk seminggu siap-siap lah. boleh? tapi aku yakin esok mesti aku buka puasa dalam kereta. rakyat Kuala Lumpur  terkejut dengan kehadiran Ramadhan.

3 comments:

  1. eksaited gak nk masak bln poser ni. amek wp2. insyaallah sempat. selamat berpuasa beb

    ReplyDelete