17 April 2009

jangan cepat melatah

Tadi baca blog hidd, tu yang terasa mahu buat catatan. Ke tepi kan keje2 smua tu, waktu rehat lagipun ni. Buat pe tunjuk rajin kan *hahaahah*

Dugaan waktu bertunang??
*sudah mahu hampir tarikh luput ni... alhamdullilah. kami masih lagi memiliki ikatan itu*

Janganlah hipokrit sangat terus mengaku 'takde, kitaorg ok je' Tak payah lah nak menipu. Tak berkat weeeiii.. Mungkin takde dugaan maha hebat, tapi paling tidak pun, ada gak tertinggi suara, termuncung bibir, ter'off Hp sehari dua kan.. *ngaku je lah*

Namun, hakikatnya.. waktu dalam ikatan pertunangan ni, kami.. ye, kami sama-sama berusaha untuk tidak terjadinya pertengkaran *i can feel how he is also trying* Kalau sorang dah mula diam *tanda dia terasa hati/tak puas hati/rasa nak marah tapi simpan je dalam hati. Smua pasal hati. Ingat senang ke nak jaga hati ni* Yang sorang lagi tu silalah mainkan peranan. Diam juga atau sila lah kembalikan keadaan kepada sediakala.

Nak kawin bukan keje mudah. Banyak benda nak kena pikir, banyak hati nak kena jaga. Banyak pendapat nak kena dengar dan amik kira..
*ni pun boleh buat stress hingga bertengkar tiba-tiba*
Dan rasanya, sekarang kitaorg lagi banyak sama mengalah. Tak mahu besarkan hal remeh, buat sakit kepala sendiri je *itu tandanya kami dah matang bukan tua.. :) * Zaman bercinta dulu lg senang bergaduh, pantang sedikit terguris.. tengah syiook berdating pun terus ajak balik... *betapa tak matang nye time muda-muda dulu*

Dugaan tu boleh datang bila-bila, tak kira masa. Nape time tunang yang dilebihkan?? Dah sah akad nanti takde dugaan ke?? Bukan time tu lagi perit ke kalau dugaan dtg menduga...

15 comments:

  1. :)rasanya..dugaan ada je bila2 masa pun
    tp..terpulang pada kita sendiri tuk hadapinya kan..

    perumpamaan "dugaan masa bertunang" tu cam dh jadi satu lumrah
    so..kita pun cam ada ketakutan di situ
    tp..tak yah nk pk lah kan
    sebab..lagi kita pikir, lagi dia cam nk jadi

    ~semoga semuanya berjalan lancar ye dayu ;)

    ReplyDelete
  2. ~ amy tak pernah bertunang. maka nya amy tak tahu lah situasi dan perasaan org2 yg dah bertunang.

    apa2 pun, harapnya segalanya dipermudahkan. amin... ;) ~

    ReplyDelete
  3. betul dayu
    mase bertunang ni
    kiteorg cermat sgt dlm semua segi la..
    sbbkan ramai ckp byk dugaan time bertunang ni,
    so, semua nk kene control tuk elakkan dr jd pe2 yg x diingini..
    xlama dah kan..
    hope semunya berjalan dgn lancar,
    lepas kawen, mulakan hidup baru yg lg mecabar,
    chaiyork !

    ReplyDelete
  4. biasa la tu..
    time bertunang tu dah tentu2 nak kahwin kan? nak bina masjid
    sebab tu la syaitan suka time ni
    kalau boleh dia x nak kasi bina masjid tu.. yg penting, guna kan akal sblm bertindak

    ReplyDelete
  5. betul tu dayu...
    hahhaa..biasalaa tu kalu ter'off phone, sendiri mo ingat kan? eheekk..
    dari potpet..potpet..tetibe diam ;P
    tp, insyaAllah harap² semua urusan
    kita dpt berjalan ngan lancarkan...
    AMIN...

    ReplyDelete
  6. dugaan alam perkahwinan lebih mencabar. kalau tak sabar boleh porak peranda jadinya. yang penting komunikasi antara pasangan :D

    ReplyDelete
  7. Memang dugaan dialam pertunangan di kuat. Kena sungguh2 kuat. Cam kiter, seminggu bertunang dah gaduh pasal satay. Menda kecik jerk. Tapi mengada2 nak besar2kan. Macam dayu ckp la. tak payah besar2kan menda kecik2 ni. buat serabut jerk... *neshat untuk diri sendirik jughak

    ReplyDelete
  8. sblom tunang pon da rse dugaan y maha hebat....Allah nak menduga kita sebenarnya.so sabar je la..just follow the flow

    ReplyDelete
  9. dugaan tuh penting utk membuktikan cinta pada tunang...kot la...bozzo teka je...

    ReplyDelete
  10. dugaan bertunang kami hebat jugak
    1.seminggu lepas bertunang, x-bf menagih kasih.I boo layan.tp takut la jugak.coz penah ugut nk rape I
    2.a few months later,muncul org ke3.seb baik I dpt kesan awal2.korang jgn la caya kat adik or akak angkat bf/fiance/hubby ye.
    3.2months ago.fiance down giler2.ckp yg bkn2.mcm xnak kawen dh.I mengamuk hehehe.pastu alhamdulillah dia waras balik

    ReplyDelete
  11. eheh betui3. mmg kuat dugaan. kawan incek liquid penah cite.

    semoga semuanya berjalan dengan lancar juga ea. =D

    ReplyDelete
  12. yup!! btnang banyakkkkkk dugaan!! gado tiba2...especially sama2 tengah sesak pale pk hal kawen..tp besenye sama2 diam..n btenang...pk balik elok2..then kami akan kembali ok n mcm xde apa..hiks.. =))

    ReplyDelete
  13. dugaan tu sebenarnya..sedari awal kehidupan kita...samada kita sedari atau tak..hinggalah keakhir hayat kita..hanya yg benar2 ikhlas tau peranan masing2..maka dugaan dapat dihadapi bersama..cam ayah dan ibu kita...kan...( family yg bahagialah )

    ReplyDelete
  14. hai dayu...dugaan bertunang?? rasenye selepas berkahwinan pun ader dugaan nyer cume the way kiter manage perhubungan tue saja...

    for me, dalam keadaan bertunang too many thing nak kene pikir, nak kene buat.. so dengan bende2 macam nie buat kiter rasa stress.. bile stress mcm2 perasaan boleh timbul.. tiba2 nak marah, menangis rse terpinggir, semua ader..

    aper yang penting skang cara kiter menangani nye.. tapi bile pikr2 balik knape orang kata dugaan bertunang nie sangat mencabar?? kanape selepas kawin nanti takd dugaan ker? just back to basic again mase mule2 kiter memulakan perhubungan sebagai couple..d jer dugaan kan???

    nway to bride to be banyaklah bersabar anda n just think a possitive thing.. insyaallah semoga semuanya baik hendaknya..

    ReplyDelete
  15. Hu3.tunang pg,mlm nikah ok x?he2

    ReplyDelete