18 April 2009

Kisah men'DIY kad kawin, agar lebih jimat dan tak rasa sakit paler kuar duit banyak untuk kad kawin

Pengumuman: Ini adalah Entry yang akan menempel di sini buat beberapa ketika.

I have lots to say out, tp kita start with this one. As i had fews request on DIY kad kawin tu kan. Dan mmg berhasrat nak buat entry pasal ni.

Kita mula dgn mempamerkan kad kawin budget kami. Kad ini adalah direkabentuk menggunakan perisian Adobe Photoshop dan juga Adobe Illustrator (untuk peta) oleh rakan saya secara percuma *luckily i have this kind of fren*

Dan memandang ramai yang berminat, dia sudi untuk men'design kan kad untuk sesiapa yang berminat. Tapi yang simple2 as mine lah. Sebab dia takde masa sangat. Tapi dia boleh je buat yang complicated tu, just give him more time lah.

Dan kalau berminat boleh hubungi beliau *hahahaha, beliau tu aku bagi ko gelaran Am*

Email: hamli@jkr.gov.my

Dia caj murah je. RM 50 for 2 design. Mana nak dapat... tapi kena lah korang print sendiri. Kena lah gigih skit ye. Dia design kejap je.
Ok, done for promoting. Sape2 yang pernah tanya pasal DIY kad kawin tu. Boleh la hubungi En Hamli terus ye.



Dan, kad budget kami dah siap. Dan kini saya dalam proses mengumpulkan alamat. Ikut rasa hati, kalau boleh nak menjemput semua. Lagi ramai kan lagi meriah.
Maka, saya amat berbesar hati untuk meminta alamat kamu sekalian. Sangat ikhlas ni. Dan buat yang sudi, tinggalkan la alamat kamu ke peti surat virtual saya ye (link ada di sidebar saya)
Awal Mei, Insya Allah edaran akan dilakukan..

Note 2: Ada yang bertanya berapa kos keseluruhan kad budget kami ni. Kos semua adalah:
- Kertas 230 gm + 250 gm = RM 86
- Sampul kad , kaler cream (1000 keping) = RM 70
- Ribbon (1o rolls) = RM 11

Tu je kos dia untuk 1000 keping. Kitaorg buat 500 keping theme biru(side Dayu), 500 theme merah (side Ekwan). So, kalau di kira-kira, jatuh RM 0.20 lah sekeping. Kitaorg print sendiri. Kalau hantar kedai tak tahu lah bape kena caj.

Kertas dan sampul smua beli kat Brickfield. Sana banyak kedai. Kena pandai carik kedai. Ada yang mahal *dayu terbeli kat kedai yg mahal*

Dan yang penting, kena gigih memotong kad2 tu. 250gm tebal babe, letih tangan..

39 comments:

  1. DAYU SGT SWEET LA KAD KAMU.. NAK TEMPAH!!.. EHHEHHEHEHE

    ReplyDelete
  2. ah...kad kawen anda sudah siap...besnya...saya brd di bulan tensen sedunia krn kad saya sdg pd tahap kritikal..

    ReplyDelete
  3. dayu kad kwen awak tu ade map x? ke mmg de tlis2 1 side je.. 1 side lg kosong ye

    ReplyDelete
  4. eh..iye ke die upah murah je? alahai..klo tau..upah die design kn map.sbb encik tunang mcm xtau cmne nk design map..nk cr simbol2..sian dia..huhu..

    ReplyDelete
  5. nice & sweet kad kawen dayu... kiter punyer dalam proses... lagi 10 hari siap la.. harga untuk 1000 keping + percuma 1 bunting RM1,100. Ok tak dayu... ke mahal?

    ReplyDelete
  6. alaaa xsempat nk mengupah dia.rasa sangat rugi tau menempah kad kawen di kedai uhuuu..patutnya DIY je mcm dayu

    ReplyDelete
  7. aku pun nak buat design kad kawen gak la.nanti ko tolon promote.dah busan aku duk design building je ni.huhu

    ReplyDelete
  8. good...selagi boleh berjimat, sila lah berjimat ye

    ReplyDelete
  9. hie boleh saya tau berapa kos satu kad ni, secara keseluruhannye?

    ReplyDelete
  10. yana nk jugk kad tuh..send to me okey my dear..

    nurul aziyana kamaruddin
    jke, politeknik sultan hj ahmad shah
    25350 kuantan

    ReplyDelete
  11. dayu simple tp menarik ;D
    eeeemm..mcm berminat..ehehe

    ReplyDelete
  12. yes...dayu da ksi kuar designer kad dia...bes bes bes

    p/s:klu nk y sbijik cam ekhwan nye bole tak....???jtuh cinta ngn card dia..nt pos 1 bole dayu...tq

    ReplyDelete
  13. zaman2 gawat begini
    selagi boleh berjimat, mmg kena jimat lah
    boleh spent kat tempat lain
    kat food lah specially...

    dan adakalanya yg simple juga akan kelihatan sweet kan..

    kalau rasa berminat dan berkenan, hubungi lah tuan designer tu ye

    ReplyDelete
  14. Pandai kak dayu mcari alternatif.huhu
    Lawo kad tu ;)

    ReplyDelete
  15. ~ wah.... dah siap dah. bukan senang nak dapatkan kad yg cantik n semurah rm0.20. ~

    ReplyDelete
  16. hik2..dayu pun boleh buat bisnes dah ni ;) Btul2..berjimat selagi boleh!

    ReplyDelete
  17. memang berbaloi!

    ReplyDelete
  18. wah...amat dasyat cik dayu kita nih.. gud luck!

    ReplyDelete
  19. simple je.
    vintage gitu.
    cost saving pulak.

    i like :)

    ReplyDelete
  20. Wah2..terjaja nama Am disini..hahahha..seb baik laa kite ni dpt perkhdimatan Am secara percume ek Dayu..meh kite bg satu flying kiss utk Am..hahahha

    ReplyDelete
  21. murah murah....

    dayu x ambik komisyen ke?

    hehe

    ReplyDelete
  22. akak!!
    really sweet and comel!
    tak kisah la kad tu budget skali pun
    janji akak ikhlas nak jmput org :)
    wahh x sabar nk dpt niii

    ReplyDelete
  23. cantik kad tu! tapi printerku tak dapat masuk kad tebal z

    ReplyDelete
  24. dayu...mcm mn buat posting ni eh? nk buat 1 posting yang menempek lama sket kat atas...tp x reti..dh try ubah tarikh...tp dia xnk post..die kate schedule lak.akan di post bl sampai tarikh tu..huhu...

    ReplyDelete
  25. dayu... nie aku punye address...
    28-13 jalan mohd salleh,
    83000 batu pahat,
    johor

    ReplyDelete
  26. owh..selamat bergelar pengantin baru~ ^^

    ReplyDelete
  27. buat yg memuji.. terima kasih
    hasil keje gigihku dihargai
    dan usaha untuk berjimat disambut baik

    sweet kah kad itu??
    kalau ye.. saya amat berbesar hati
    mmg rasa suka hati

    ReplyDelete
  28. hi mom to be,

    thank for sharing bout kedai minly and d-i-y ur wed card but smlm kiteorg pegi all along jalan padang belia and we notice that minly punye price pun slightly higher.. at last we found 'paper station sdn bhd'.. really good price die bg and go to meet with'uncle jimmy'.

    ReplyDelete
  29. tqvm...very helpfull...memang nk cari sgt kedai jual paper yng bnyk choice dan murah

    ReplyDelete
  30. sesungguhnya memang tak sbr nak buat kad kahwin ni!!!and dekat kad nie lah boleh save budget skit..hihi

    ReplyDelete
  31. Salam kak dayu nak tanye la. Jenis printer ape boleh print kertas 230gsm -250gsm? Sy ngah buntu ni. Hari tu printer saye boleh print sampai 10 helai je. Yang laen tak nak masok dah. Minta tolong bantu ye. Boleh akk emailkan solution ke miramasda@yahoo.com. Minte bantu sangat kak. Terime kaseh.

    ReplyDelete
  32. Kak dayu, sy nak tny lagi ni. Akk gune printer model ape ye print kad tu? Boleh share tak detail printer berkenaan..... Please......

    ReplyDelete
  33. sangat berpatutan lah..boleh upah nih..anyway thanks bg info ye! :)

    ReplyDelete
  34. Salam..ska sgt la kad awk.. Blh share softcopy x?:-)

    ReplyDelete
  35. dayu..ko x post lg ke yg design kad tu rm 50 utk satu design...ni semua aku ingat dah tau..bila kau dah buat dua..nak bayar utk satu je...tp aku mmg dh x sempat pun nak buat dh..tp bila aku wat...nak bayar rm 50 je utk 2 design...kalo ko ada masa..ko postlh...

    ReplyDelete