24 December 2010

kesan berpanjangan

Eisya dah 8 bulan, tapi aku masih seriau setiap kali masuk bilik air nak melepaskan hajat besar. Sorry lah, pagi-pagi aku dah bercerita pasal hal bilik air. Ni semua gara-gara kejadian pagi tadi. Sampai lewat aku gi keje.

Sampai bila la aku nak macam ni? Setiap kali nak tunaikan hajat, terkerut-kerut muka. Habis segala kepala paip, batang paip aku pegang. Dah rasa macam nak beranak pun iye. Cuma takde contraction je. Serius beb, aku sangat takut. Terjinjit-jinjit aku, tak berani nak betul-betul mencangkung. Dan sebab tu juga aku kini adalah peminat tandas duduk yang dulunya tak sudi langsung aku nak guna. Tapi kalau dah takde pilihan, tu yang rasa masuk toilet macam masuk labor room. Lagi-lagi kalau isi perut dah diperam 2,3 hari. Boleh mengalir air mata la aku dalam toilet tu.

Aku sorang kah yang menderita begini?? Ke korang semua takde masalah??

Eisya dulu kena sedut nak keluarkan dia dari perut aku. Dan mungkin sebab tu, bawah tu rabak dia boleh tahan. Tapi aku tak tanya pun dulu ngan doktor yang uruskan tu. Tak larat dah aku nak tanya macam-macam. Tapi memang lama lah dia kerjakan aku dulu.

forceps and vacuum extraction delivery method
-patut lah lonjong2 kepala Eisya dulu-

dan bayangkan la kalau benda-benda gini dah masuk kat bawah tu. rabak tak rabak la kan. aku nampak doktor tu pegang benda ni dulu, tapi masa tu tak pikir apa dah. buat lah apa korang suka. cepat la keluarkan anak aku ni.

Aku amik masa 4 hari lepas bersalin untuk membuang isi perut. Tu pun dah dipaksa-paksa. Telan buah oren setiap kali makan. Bila macam tak berkesan, masuk ubat dalam bontot. Berapa lama aku dalam toilet, jangan tanya. Dan sila percaya, aku tak berani langsung nak duduk. Berdiri la aku. Mak aku kata 'duduk hujung-hujung mangkuk tu je' Takpe la mak, anak mak penakut. Dia jumpa kaedah yang lagi berkesan dan selamat.

Sepanjang pantang memang aku telan buah je. Sebab tak sanggup kalau kena sembelit. Ubat paksa 'membuang' tu pun aku sediakan banyak-banyak.

Ingatkan lepas habis pantang, aku akan boleh menikmati kembali proses melepas hajat yang normal. Tapi aku silap. Tetap sama. Macam seksa sangat nak buang isi perut. Sampai aku rasa 'doktor ni jahit sekali ke lubang bontot aku??' Nak tak nak, aku akan pastikan aku mengeluarkan segala isi perut setiap hari. Jangan kasik dia duduk lama-lama, mengeras dalam perut. Mahu aku teresak-esak kan. Dah la tak bleh nak meneran lebih-lebih. Hah.. smpai sekarang juga aku tak berani nak meneran ok, aku penakut.

Tengok Eisya meneran setiap pagi, seronok je.

Macamana lah aku nak sedia nak beranak lagi, kalau kesan dia masih tetap ada sampai sekrang? Tu belum lagi tiba-tiba aku teringat sakit contraction tu.. I'm really not ready for next labor.

Eh.. adakah masalah ni hanya aku yang hadapi? Korang yang lain, yang mungkin juga anak korang disedut, ada problem sama macam saya kah?? Ke tiada?? Saya sorang-sorang saja kah? Ke korang ada apa-apa petua/kaedah yang boleh diamalkan. Sila bagitahu ye. Aku tak nak la, masuk toilet pun seriau.

*maaflah kalau entry ni buat mereka-mereka yang sedang menunggu hari tiba-tiba merasa cuak. takde niat. sungguh.

34 comments:

  1. Alhamdulilah,dlm pantang xde sembelit..
    mule2 nk kluokan hajat 2 mmg ngeri after bersalin..nak kentot pon takot..hihihi..
    But ony salin normal..skrg pun xde rase ngeri ke.same jek..
    but dlm pantang ony minom susu tepung..adakah itu penyebab snang nk membuang ony xtaula..
    tp yg penting byk kan minom air putih..:D

    ReplyDelete
  2. hai dayu. Eh saya pun kena vakum masa lahirkan marissa hari tuh... bila tgk vakum tu cam ngeri je kan.. tapi masa hari kejadian, tak rasa apapun rasa bersyukur jer, sbb vakum tulah yg menyelamatkan baby supaya keluar normal kalau tidak sah2 kena c-sor.

    citer pasal masalah nak membuang hajat besar ni, saya takde lah pulak menghadapinya. 1st two days lepas bersalin doktor memang bagi ubat lawas najis.. so, nak membuang pun ok jer.. takdelah rasa sakit.. tapi rasa seriau lah.. yelah terfikir jahitan terbukak ke apa kan...

    alhamdulillah sekarang ni pun ok jer berak cangkung.. opppss..

    cuba dayu jumpa dengan doktor, yelah lebih bagus dapat pandangan doktor kan... ataupun trauma dayu bersalinkan eisya dulu belum hilang lagi kot..

    ReplyDelete
  3. owhh..dayu still lagi rasa camtu ek?
    zuris alhamdulillah pas jahitan tanggal,ok le dah.cuma kdg2 still ada rasa ngilu bila sembelit kan.
    rasanya dayu kena g cek ngan doktor lah nape camtu.

    eh..kysha kuar sdri tp kepala kysha cam lonjong sket.nape ek?

    ReplyDelete
  4. dua2 orang anak kak ida lahir kena vacum. mmg rabak tapi lps 2 mgg kesan jahitan ok.langsung takde tinggal kesan. maksudnya bila raba tang tut rasa licin.masalah sembelit pon takde

    kak ida rasa bkn sbb vacum dayu jd camtu.maybe sbb pemakanan kot.so try minum jus pegaga or amalkan makan betik kasi lawas

    ReplyDelete
  5. dayu, kite pon dulu vacuum assist jugak. tp tak pernah pulak ada masalah mcm dayu nih. kering jer luka jahitan dlm 2 weeks after deliver, mmg dh ok jer. adelah sengal2 sikit. tp dh takde masalah lansung nk membuang or meneran.

    but honestly, smpi skrg klu mencangkung tue mmg ada sikit2 rasa sengal kt jahitan tue. huhu. tp xdelah kronik sgt sampai jd mcm dayu skrg nie. hihi =p

    bab membuang sambil berdiri tu mmg sama lah kite dayu. hahaha. dh la sembelit. nk kene berdiri pulak. punyelah seksa nk meneran. darah nifas ada lagi. mana tak ber'jam' dlm toilet. sampai habi panggil2 nama takot org kt dlm pengsan ke hape. hahaha =p

    ReplyDelete
  6. Myiesh pun vacuum. Tapi Alhamdulillah lepas beberapa sesi membuang air, lepas pantang dia ok.

    Jumpa doctor lah, Dayu. Mana tau dia boleh tengok-tengokkan. Selagi macam tu memang fobia lah nak beranak lagi.

    ReplyDelete
  7. hajat tu..hihihihi..walaupun takut tapi tetap ku gagah...hihihi evyn pun mcm dayu gak...nak cangkung masih takut..huhuhuhuhu...nasib baik jamban duduk kt rmh..huhuh tp selepas habis pantang kolo kita simpan 2/3 hari mmg sembelit..kadang2 boleh menangis kita..hihihihi terasa mcm koyak..hahah oopss...
    -evyn-

    ReplyDelete
  8. hah??
    nampak gayanya aku sorang je lah yang alami masalah ni ye
    ohhh my god!!!
    memang nak kena gi jumpa doktor ni
    entah2 mmg doktor tu dulu terlebih jahit kot..terkecik lubang bontot i

    mungkin juga pemakanan kan
    okay..nanti gi carik jus pegaga
    beli betik
    eisya makan, ibu pun makan
    bagi perabis sebijik sehari
    harap2 lepas ni takde la episog genggam2 kepala paip lagi

    ReplyDelete
  9. dayu.. za dlu pon vacuum assist. ms zia dah 2 bulan pon bila membuang byk kali za ngilu kat bahagian muntot sb jahit za sampai muntot. hehe. selalu gakla sapu minyak angin disitu =p tp lepas zia dah 3-4 bulan ke atas. bila nak membuang za rs da ok. tade sengal n ngilu. even now dah boleh bercangkung. then pas zia 6 bulan za siap buat pap smear lagi. sb sbl ni za tak pernah buat.

    za suggest better rujuk kat doc dlu ye. dlm ms yg same bykkan minum air suam dan jaga pemakanan.

    ReplyDelete
  10. eh dayu, sy yg czer ni pn susah nk membuahg...sy sembelit trok masa dlm pantang smpai berdarah2 kt bon2 tuh...hehe... :D so kalu nk msk toilet tuh mmg ngeri cam nk masuk labour room...haha!

    cumanya skrg cik kak N tuh da soft xkeras mcm dulu...cuma bekas luka tuh je yg sakit sgt2 masa nk membuang T__T normal kot dayu...

    tp awk kan bersalin normal mebi ada kemungkinan doktor tuh terlebih jahit.... try awk g cek... :)

    ReplyDelete
  11. haha.

    kita mengalami masalah yg sama nampaknya. sejak deliver mmg ada mslh melepas hajat yg sikit kronik. smpai doc kena bg ubat lawas. hihi.


    actually menda tu mungkin bukan sbb vacuum kot. sbb kita tak vacum pun mengalami perkara yg sama.


    kena banyak minum air + makan buah. dan selalu pastikan tetiap hari hajat dilepaskan. :P

    ReplyDelete
  12. Salam...

    sy pn masa lahirkn aryan vacum gak..
    sy pn kena byk jahit..2x sy kena jahit cos pendarahan byk..kali k2 kena jahit,bius siot..sakit giler..rase nk terajang je doc yg jahit tu..huhuhuh...

    masa 1st nk membuang dlm pantang..menangis la sy dlm bilik air tu takut.pastu benda nyer keras lak tu..smpai hubby lari k farmasi cari ubat utk mencairkan nyer..hihih..then lepas tu dh ok..

    tp sekarang dh aryan 4 bln..bila nk membuang jdi mslah..sy nyer keras..smpai luka berdarah la..skrg ni lak jdi mcm tu..xpasti sbb pe..

    ReplyDelete
  13. Dayu.. ciannya.. Su pon kdg2 rasa camtu.. tp xdela sampai xboleh mencangkung... maybe pemakanan kot... doktor selalu pesan kat Su elakkan makan pedas2 supaya ibu n baby tak sembelit... bykkan makan betik n oren... samping tu su makan Phytonatal produk Nona Roguy(NR) mmg untuk melawaskan sambil menjaga badan... ;))

    Oh ya.. kalo Dayu de baca majalah Pa&Ma bulan Januari 2011... m/s118... dikatakan ibu2 yg mengalami kesukaran membuang air besar atau sembelit makanlah sayur Sawi yang ditumis dengan sedikit minyak dan air. amalkan setiap hari...cubalah...

    ReplyDelete
  14. macam fit dulu, beberapa hari pas beranak dah start makan pythonatal(jamu NR)..mmg setiap hari akan buang air besar..tp cair je..so senang la nak mengeluarkannye..hehehe..cumenye lepas2 tu tak tahan sebab asek sakit perut jek..so hentikan makan..mmg pastu susah balik nak membuang..bile rase dah 2, 3 hari tak buang..makan pil tuh..baru kuar..tp merasa la sakit perut sepanjng hari..huhu..lg ok kot dari menahan sakit sembelit tuh..huhu..even skang pon tak berani nak push lebih2..mmg sakit..huuhu

    ReplyDelete
  15. slm..saya pun nak kongsilh pengalaman saya...saya bersalin normal..tapi xderlah kena vacum....tapikan sayapun sama cam awak..takut nak teran n guna toilet cangkung...wlpn mmg kebiasaan sblm berslin guna tnds tu...now peminat no1 tilet ddk...haha...mula2 xtau hri pertama wat cam biasa jer...siap blh pkai seluar wlpn bru bersalin sampailah my mom bgtau adik baik2 nanti kena jhit blk bru tau..then bermulalah episod fobia n ngeri tu...sampai ngs dlm toilet msa pantng...gduh2 ngan my mom n dad...xder saper suggest mkn pil pelawas tu...mmg ssusah nak buang...takut..1 day tu plak tgk kat tut tu mcm tertetas...wargh lg tkut..nak sruh hsbnd cek mlu...nak p hspitl tkut...kat pad plak tgk ada benang putus2...tnya kakak dia ckp mmg akn ptus2...kan jhit 3 layer...layer ats sekali mmg camtu..so lega sikit...but until now still rsa cam memng tertetas ckit kot..hehe...kesimpulannyer..sampai sekarang saya masih takut utk teran...guna toilet dududk n termasuk lah juga utk bersama suami...kenapa erk

    ReplyDelete
  16. okay..oaky suka
    dan lega sebab ada yang sama-sama menanggung rasa yang sama
    oohhh mengapa kah

    pemakanan kah??

    mmg macam kurang minum air masak, okay mulai sekrg akan selalu telan air masak. minum smpai bloating

    ada gak yg suggest pytonatal tu
    tp tak sempat beli sebelum bersalin
    maka redha je lah
    bergantung nasib ngan ubat bontot tu. tapi kalau berlarutan sampai eisya setahun. mmg aku tadah lah bontot kat doktor suruh check

    ReplyDelete
  17. ada sorang kawan tu
    ada kes terbukak
    waahhh seriua je dgr dia bercerita tang nak menampal balik tu

    kena stapler daging kat bawah tu
    uuihhhh...

    bukan senang okay jadik org perempuan ni. tang bersalin je dah kena tanggung macam-macam

    ReplyDelete
  18. dayu,
    amy dlu normal n xde vacuum..tapi rabak sampai belakang jugak sebab mungkin x pandai teran..n hubby cakap doctor pun gunting banyak..so mmg hazab nak membuang..ngeri je..tapi amy ada solution! jom kongsi sama2.. =))

    sila beli LACTUL SOLUTION..ada jual kat farmasi..n makan ikut dos mula2...insyaAllah mmg mujarab...sekarang ni baru 2 bulan stgh lepas bersalin..tapi mmg xde problem la membuang..dlu pernah stop mkn ubat tu..mmg sembelit..menangis2 dalam toilet...then kembali makan..alhamdulillah ok sangat! amy sekarang makan 3 hari sekali jek.. =))

    selamat mencuba!

    ReplyDelete
  19. uih...sampai camtu sekali..kesiannya...nad sebelum kawin pun ademasalah sembelit...tp mase mengandung alhamdulillah..normal jer...lepas bersalin pun still ok..cuma mula2 nak buang tu masih takut2 laa...riso terbukak pun iyer...tp, nad mmg minum airmasak banyak2 coz dah tau yang nad ni mmg sembelit kan...cuba dayu g tanya doc coz ade kawan nadpun sampai dijahit sekali lubang membuang hajat tu sekali...so, better pegilah buat check uop...jangan taku2 k...

    ReplyDelete
  20. salam dayu..

    alhamdulillah irni bersalin normal dulu cuma baru2 lepas bersalin tuh seriau skit nk buang kan..
    now dah ok..
    irni mmg pakai tandas duduk n sampai skrg xnak tandas cangkung sbb takut cangkung lama2 kalu membuang tu kan...
    maybe leh suggest Dayu minum air masak bnyak n makan buah2 cam betik or pisang la kot nk bg lawas..:)

    ReplyDelete
  21. hehe nasib ms dlm labour room tu xnampak alat tu. kalo nampak mau pengsan awal2 kot. haha. kite aritu,mak sedara dah pesan awal2, g farmasi beli ubat melembutkan najis. so takde la berak t**k keras. xyah teran pon.

    besela, tiap org msti ada fobia kan.xpe,nti jap jap lg ok lah tu :)

    ReplyDelete
  22. Lactul solutin ye amy
    okay..jap lagi terjah farmasi gi carik. harap2 berkesan

    issskk..siyes lah
    hal nak membuang sebaik selepas bersalin mmg hazab kan
    macam2..

    ReplyDelete
  23. alamak, aku yg dh beranak pun rasa ngeri

    ReplyDelete
  24. hehehe..edeh~~
    sengal la ko ni dayu...huuhu..
    bikin darah ku berderau je...
    padahal aku telah lama melupakan kejadian 'indah' itu...
    adoyaii....tibe teringat yg next year bakal deliver baby lg...
    tp xpe....aku x seriau sgt spt ekau,hehehe...
    ku layan je..mudah2an pengorbanan ku ini berbalaoi2...
    Allah Maha Penyayang...InsyaAllah,
    segalanya akan dipermudahkan...
    ku akan sentiasa berdoa dan berdoa..
    ..

    psstt: mind set ko kena positive dayu..
    kekadang bile terlalu pikir sakit2 sgt pon, effect jugak fizikal kite..
    so time ko wat 'pelaburan' tu nnt..
    ko pikir best je...xyah pikir2 bekas rabak kat bawah tu..
    InsyaAllah..berjaya..
    org kata, otak yg kontrol semuanye..
    ye la..klu org kena kanser pon, actually idup die dh 50-50, tp sbb diorg think positive,,,kekadang tu bleh je pnjg umo..
    InsyaAllah dgn izin Allah..

    sekian,,,tazkirah di hari Jumaat..
    la..la..la...

    ReplyDelete
  25. ouh masalah sembelit? hanie mase dlm pantang mmg azab. mmg menangis bile nak keluarkan tuttt. tp nak buat mcmmane, kene keluarkan jgk, kalau tak lagi parah. tp mmg sakit, sampai hanie beli ubat masukkan bwh tu kasi lancar perjalanannya hahaha. alhamdulillah, bile gune ubat tu, ok skit, tp bhgian dalam dah luka kan..kenela tahan skit kepedihan tu huhu

    ReplyDelete
  26. alamak ade kes kena tampal balik ke? dgn stapler plak tu?? haih seram dgr. huuuu. moga dijauhkannnn

    ReplyDelete
  27. memang masa pantang amat ngeri nak buang air... huhu.. ila pun pantang cara lame... kene minum 2 gelas je sehari... memang sekse giler bila nak membuang.... teringat benda tue cam takut nak beranak lagi...

    tapi cam dayu dah lame sangat.. sampai 8 bulan masih takut... ila sarankan beli ubat sembelit dekat famasi.. makan sekali malam je...
    pagi tue sure membuang ngan jayanye...

    ReplyDelete
  28. baru terbaca entry ni..
    mengenangkan zaman2 itu...sangat seram tp sebenarnya kelakar..
    kita serupalah dayu...kena vakum gak masa bersalinkan sara.
    iera seminggu baru leh proses..masa tu memang dok minum jeli gamat + ubat2 lagi
    seram yang amat....
    xingat bila dah rasa ok..masa g keje dulu amat lah risau..cam ner lah nak membuang...namun dpt juga lalui
    hehehe

    ReplyDelete
  29. ala, kite yg operate ni pun seriau tiap kali nak membuang, inikan pulak korang yg normal. adoiiiii seram!

    ReplyDelete
  30. hi dayu, banyakkn minum air, makan sayur2 n buah2.kalau rasa nak melabur,terus pegi jgn delay2.nnt mereka2 akan termampat.lagi susah huhu...

    saya dlu pn vakum n jahitan bwh siap terbukak balik tapi tak re-jahit pn.alhamdulillah pelaburan lancar sampai sekarang hehe

    cuba elak tandas cangkung.guna yg duduk lagi selesa, ye tak?

    sy link & follow awak tau :)

    ReplyDelete
  31. sembelit lepas beranak - minum pati prune innershine. confirm berkesan. cantik pon cantik. lancarzzzz.

    tak ready beranak - pakai implanon. rehat 1 to 3 tahun. up to u. habis cerita. sesuai utk org pelupa. setakat ni saya pakai ok jer.

    ReplyDelete
  32. salam dayu.
    dah lama saya baca blog u. baru hari ni nk komen.

    sy skg baru hbs pantang anak sulung. bersalin normal cuma kena gunting pjg sbb baby tersekat.

    dlm pantang mkn ubat Bisacodyl yg klinik bg. tp boleh jgk beli kt farmasi. pil nya bulat2 kecil warna kuning. mkn sebiji sehari. tp kalau dh lama sgt tak membung, mkn la lebih ckit.

    kes saya, 4 hari lps bersalin msh tak bunag, so saya telan 4 biji terus. terus membuang, cair gila2 smpai tak sempat nk g toilet.... huhuuh~ tp bagus la kn... hihihi

    tp bila sy stop mkn, mmg sembelit gila2! pernah tu sy duk toilet dua jam teran! menitik2 peluh! baby plk dh bgn menangis nk susu. terpaksa la sy kua toilet kjp, ambil baby, susukan dlm toilet sambil membuang... sungguh dasyat sembelit sy!

    sjk tu sy mkn pil stp 2,3 hari. then skg dh ok.

    sy pn jahitan terbuka jgk, tp alhamdulillah, tak perlu jahit semula. skg msh rasa ngeri ngilu ckit kt jahitan tu, tp tak lah teruk sgt. membuang pn dh kembali normal walupn keras ckit. p tandas duduk dh jadi pilihan!!! huhuhu

    apa2 pn, dayu blh try pil tu. ckp je Bisacodyl, farmasi tahu.

    yg psl mkn sawi tu, mmg berkesan jgk...

    good luck!

    ReplyDelete
  33. sy pun vacuum jg dulu.tp xnampak alat2nya.kalau tau camtu, seram jg ya.. hope dayu dpt cara penyelesaiannya. check doc pun bagus gak

    ReplyDelete

Followers

+ Tajaan Bulan Ini +