10 December 2010

merawat kesan tinggalan

Krim Elomet yang dicadangkan oleht linziana memang terbaik lah. Baru guna sehari dah nampak kesan yang sungguh mengagumkan. Dari merah-merah, macam terkopek kulit, kering dah. Pastu tak merah, putih-putih je. Dah macam orang kena panau lah aku tengok kelengkang ngan bonoto Eisya. Tapi Alhamdullilah, tak lah kepedihan lagi dia time membasuh bontot.

Dapat je tahu pasal cream ni, terus aku bergegas ke farmasi.

Elomet Cream
RM 28.90 untuk 15gm.

Cream-cream lain jugak mungkin berkesan. Macam yang Sha cadangkan, dia suruh guna Pureen Nappy Rash. Dia guna kat Qaish berkesan. Sebab aku dah beli Elomet ni dulu. Tak berkesempatan la nak try Pureen tu. Ada gak cadangkan SUDOCREAM. Mungkin ikut kesesuaian kulit masing-masing. Alhamdullilah, Elomet berkesan kat Eisya. Dan pharmacist tu juga kata boleh guna untuk rashes yang lain. Sapu 2 kali je sehari. Macam Cha, aku sapu sekali lepas mandi pagi, sekali lepas mandi petang. Dan haruslah diaper tukar 2jam sekali. Tak nak lembap, takut merah semula kelengkang dia.

Cream yang dicadangkan bagi merawat melecet akibat cirit-birit:


Sudocream : akan memcipta kesan kalis air so boleh elakkan kesan melecet bertambah teruk bila kena baby membuang air kecil atau besar

Pureen Nappy Rash Cream: juga ada protective shield untuk elak kulit tersentuh dengan kuman-kuman dalam hasil buangan

Tapi sangat kecewa dengan nursery. Melecet Cha dah baik dah, kering, takde merah-merah pun lagi. Tapi bila tukar diapers dia petang semalam, terkejut aku laki bini. Kelengkang dia bukan setakat merah, siap luka lagi. Ada yang berdarah. Geramnya aku. Sedih aku tengok anak aku. Elok-elok dah baik. Melecet balik..

Aku geram, tapi pendam je. Aku tegur elok-elok. Tak marah. Aku tak minta apa pun, cuma tolong tukarkan diapers dia lebih kerap. Sementara kelengkang ngan bontot dia belum betul-betul healing. Tolonglah, bukan susah sangat pun. Kalau keadaan mengizinkan, memang aku nak jaga dia sampai dia betul-betul baik. Ni pun, aku tak keje arini. Cuti dah negatif. Tapi aku tak sanggup nak hantar Eisya ke sana hari ni. Tapi minggu depan apa option aku ada?

Aku benci betul bila terpaksa macam ni.

** tengok Eisya tersengih-sengih main ngan ibu, bertuahnya kalau dapat berdamping dengan anak sepanjang masa
* harap-harap kesan melecet tu terus hilang dan tak meninggalkan sebarang tanda. tak seksi lah nanti bontot anak dara i

17 comments:

  1. ksiannya eisya...smpai lecet siap berdarah...sakitnyee..krim tuh ok ke?nak bli jgkla...kulit aisya pn jns cpt melecet jgk...huhu...smg cpt sembuh eisya!

    ReplyDelete
  2. kysha pun kena.tp bukan bontot,bahagian depan&celah kangkang tu.cirit birit penangan antibiotik haritu.bila kita yg jaga,mmg lah dah nak kering.hantar umah pengasuh,merah balik.sbb nye salin pampers sekali je.bila cakap,di salahkan pampers.suruh pakai lampin baru baik.hoh.
    so far kysha pakai drapolene krim,ok lah.

    ReplyDelete
  3. hi,krim elomet ni memang bagus. i pun guna gak kalau naik rashes. highly recommended la :)

    ReplyDelete
  4. nak try beli elomet tuelah. pastu yg sudo ape ntah tue. since naurah kan penghidap eczema yg berjaye...tsk tsk..susah benor nk tgk kulit dia bersih tanpa cacat cela...asek ade merah2 aje =(

    anyway moga Eisya cepat sembuh. teruk betul nursery Eisya tuelahh..naik geram jgk kite dibuatnye..x pandai jaga bdk lansong!

    ReplyDelete
  5. mya kena ruam teruk kt leher aritu pon pharmacist suggest krim ni jugak.mmg berkesan.owhh rupanya utk nappy rash pon buleh jgk ye.utk montot melecet mya dulu sy boh drapolene cream ajer.pon bekesan

    ReplyDelete
  6. kesiannye cha!! kenape nursery buat gitu? xde peri kemanusiaan ke? ape lah salahnye tukarkan pampers ikut permintaan si ibu kan? bukannye suke2.. da budak tuh tengah saket.. sian cha.. sabar dayu.. semoga cha dapat perlindungan di tempat baru.. amin!

    ReplyDelete
  7. 1 g yg sesuai..brand sebamed..mmg cepat hilang..

    ReplyDelete
  8. ngeeheee heeee, ni pun paed azryl yang cadangkan as dulu kena ruam susu, pehtu besela dok umah orang naik bijik merah,campur ngan ruam lampin...sehari dah ada effect. Cha cepat sembuh ye> muah!!

    ReplyDelete
  9. salam.. slm perkenalan. Slalu gak sy bc blog u... pity ur daughter... hopefully anak awak cepat elok ye....

    ReplyDelete
  10. siannye cha.. macam putry masa kat ward aritu..kesan dari beri2 sebab makan antibiotik.. melecet sampai melalak2 satu wad.. puncanya lupa bawak tepung ubi.. sbb Putry dari pantang serasi ngan tepung ubi.. hihihi semoga cha cepat sihat

    ReplyDelete
  11. mun guna drapolene cream bile tiap kali tukar pampers..ok jugak..pastu untuk kulit mirza mun guna sebamed full set...mandian...krim...shampoo....lotion...mmg mhl tp kulit anak kenelah jg kan...

    ReplyDelete
  12. dayu,
    bile start antar eisya kt PJD?

    ReplyDelete
  13. dayu....jgn harap krim jew ok...kengkadang diapers pn membantu juga...bile tyme melecet2 tue bekal kn diapers yg extra comfort n xtra soft n xtra dry...cth mamy poko xtra comfort....coz dulu mase alya kena cm tuh..tyme tuh je la alya pki pampers mhl pn....kkiki...susah kn jage punggung baby nie..sian kt dier tyme menangis2 tuh...mesti pedih...

    ReplyDelete
  14. Haih memang kecewalah kita jaga dah nak dekat baik, bila hantar kat orang, makin teruk pulak.

    Tapi dah lumrah kan, orang jaga takkan sama dengan kita jaga.

    Kadang2 terfikir, kalau dalam dunia ni semua orang kerja dengan ikhlas, buat kerja dengan betul, mesti aman dunia. Hahaha.

    ReplyDelete
  15. dayu..thanx eh wat entry ni.. aritu putry pun sama gak..merah2.. elly try beli elomet nie.. alhamdulillah..hilangggg

    ReplyDelete
  16. salam...sy pun guna cream elomet tu utk qhalish haiqal sy...ruam kt muka..ntah nape ntah...pas balik langkawi ari tuh...naik pulak ruam kt muka die...gi klinik bg cream...lmbtnyer 10 ari pun x baik lg....then cuba klinik lain..n doc suggest guna cream elomet tu...Ya ALLAH...cpt betul baiknya...alhamdulillah...sy suggest kan sume ibu2/mama2 guna cream nih utk anak2/bayi...mmg THUMB UP!

    ReplyDelete
  17. Sangat bagus untuk kulit yg bermaslah seperti kurap...

    ReplyDelete