09 January 2013

Hal makanan

Ini adalah waib setiap kali balik Pahang. Aku rasa tak pernah yang aku balik Pahang, tak makan tempoyak. Pasti ada menu berasaskan tempoyak dihidangkan. Memang orang Pahang sungguh. Tapi itu yang aku suka. Kat KL ni mana nak dapat ikan patin masak tempoyak yang sedap macam mak mertua aku buat ni. Memang nasi bertambah-tambah lah. Bila balik kampung memang takde istilah diet-diet lah, buat rugi je. Nasi paling minimum harus 2 pinggan, tak bertambah nasi memang macam tak logik.

Ikan patin masak tempoyak, ikan bakar tempoyak, sayur tempoyak. semuanya tempoyak.
memang terbaik

rambang mata tak tau nak makan yang mana

Kat KL ni memang aku jarang masak makanan berasaskan tempoyak ni. Selain daripada faktor ketiadaan bekalan tempoyak di sini, aku sengaja mengekalkan eksklusiviti tempoyak itu sendiri. Bagi laki aku lagi terigau-igau patin tempoyak mak dia. Kat sini aku biasakan tekak dia dengan asam pedas je lah. Nasib baik dia jenis makan je aku masak. Lagipun, patin masak tempoyak mak je yang paling memenuhi kriteria. Yang lain, ada je tak kena. 

Nak menuntut, tapi pasti tetap tak sama kan. Itu namanya air tangan.

*aku nak mula suap Eisya makan guna tangan lah, bagi dia lagi serasi dengan masakan aku. asyik bagi makan pakai sudu je. sampai bila sesekali aku suap pakai tangan dia akan 'amik udu lah abu

10 comments:

  1. patin sg.pahang ngan patin kolam/loji kt KL lain rasanya kan.daku juga penggemar tegar tempoyak.dlm fridge kt umah tu ada je stok tempoyak.xdpt ikan patin, ganti ngan ayam pon sedap jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak skit kadang2 tempoyak tp aku je yg macam buat sambal. Masak2 ni balik pahang baru kita makan (;

      Delete
  2. hidayu, same lah kite, kalo balik kampung, dah tak de istilah diet diet ni ..pastu perut tak sempat lapar, dah dibagi makan lagi ...memang tak tahan dengan penangan air tangan mak :)

    ReplyDelete
  3. haku memang suap Faqihah makan pakai tangan... tapi tang sup kena sudu gak la sebab Faqihah HANTU sup...

    anyway.. sedapkan tempoyak.. yummy... MIL haku kalo kami balik asyik2 la NASI DAGANG.. ate org ganu... bosan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata tganu beb, haruslah nasi dagang. Sedap pe..kat kl jarang dpt yg best

      Delete
  4. Sedang cuba menahan nafsu makan huhuhu

    ReplyDelete
  5. Kat segamat banyak durian, tapi kat pahang yang banyak tempoyak kan. Aku pun asal balik umah ayah aku tu soh je mak tiri aku masak tempoyak. Peh! Memang marbeles 14bintang aku kasik. Sedap gile!

    Aku pun bagi husna makan pakai tangan. tapi dia susah nak makan ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah kes anak aku. Kalau dia mkn byk skit dr biasa gembira bukan main 'abu' dia ni

      Delete
  6. Nasib kau penggemar tempoyak Dayu.. Kalau aku dihidangkan lauk sebegitu balik rumah MIL, mmg kecik hati MIL aku sbb tak sentuh masakan dia. Hahaha.. Saya adalah penggemar durian tp, tidak tempoyak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau try skali hana..perghhh mmg terbaik lah. Tp kena yg kat pahang lah. Kat KL x sedap

      Delete