16 July 2013

Enam: Nak meniru konon

Aku laki bini *ke aku je erk? statement ni kena confirmkan smula ni* kini dalam misi kononnya tak nak amik nasi wak tu berbuka. Nak manfaatkan peluang untuk berdiet dengan penuh iltizam. Maka, memerah otak lah aku memikir menu tidak berasaskan nasi untuk dihidang atas meja waktu berbuka puasa. Dan menu less karbohidrat yang pertama kami adalah Bebola Daging. Dan dengan penuh rasa yakin nak meniru brown sos IKEA yang super menjilat sudu tu.

Gigih aku google macam-macam resipi. Bila tengok-tengok bahan, soal diri sendiri 'boleh jadik ke ni??' Tapi bila tengok rupa hasil resipi tu, ada lah juga ala-ala sos Ikea tu kan, terus salin resipi. Bahan pun semua ada dah kat rumah. Memang makin bersemangat lah aku. Tapi sebab semalam sampai rumah agak lewat, ada 45minit je nak main masak-masak, kenalah minta bantuan Ekwan untuk goreng meatball tu. Aku berusaha keras membuat sos. Sambil tu rebus kentang, dan celur sayur.

7.15pm siap, dan inilah hasilnya.

Cubaan meniru Meatball Ikea.

Percubaan adalah tidak menjadi. Rupa dah ada, bau pun dah ala-ala. Tapi rasa tak sama. Tak berapa menjadi. Terlebih manis dan tak cukup pekat. Mungkin sebab aku masak tak cukup lama kot, yelah sebab dah nak berbuka kan. Dah la sos tu nak kena sejukkan sikit, pastu kena blender. Mungkin.. mungkin.. Tapi sebab meatball masih banyak kat rumah tu, aku merancang nak cuba resipi lain pulak.

Siap sedialah laki aku makan meatball sesaje. Alah, idea dia kan nak stock up meatball dalam fridge.

2 comments:

  1. tengok rupa macam dah jadi :-) okla tuwww.. tak delah ngantuk sgt klu nak terawih kan.

    ReplyDelete