24 November 2009

menamakan anak bukan mcm nama kan anak kucing

Bila orang tanya 'apa nama anak dayu?' Aku memang akan jawab 'entah,takde nama lagi ni' Dan terus minta org yang bertanya tu tolong pikirkan nama apa nak bagi kat anak aku nanti.

Tapi serius beb, buat masa sekarang ni. Dalam usia kandungan nak masuk 5 bulan minggu depan dan dalam keadaan perut yang masih macam segan-segan itik nak terbonjol *kecuali aku pakai baju yang bersaiz S* masih tiada nama yang dipilih untuk diberi kepada 'dia'. Serius.. bila bincang hal ni dengan daddy 'dia' Boleh lak daddy dia keje gelak je bila mummy bagi cadangan nama. Semua dia tak berkenan, tapi bila suruh dia yang bagi nama. Lagi entah pape je nama dia bagi. Kuat merepek tau laki i ni.

Nama budak2 sekarang ni, dah lah glamer2. Kreatif sungguh mak bapak sekarang. Macam2 nama, smua sedap2 je dengar. Kena kat orang macam aku, ko bagi nama anak sedap2, aku panggil entah pape. Tapi jangan risau, mestilah dipanggil dengan nama yang kedengaran comel dan paling cute untuk seorang baby. Baby kan comel,kena lah panggil ngan nama2 comel. Nama sedap yang mak pak dia bagi tu boleh guna masa nak ngorat kat FB bila dah akil baligh.

Masih relevan kah Facebook di zaman anak2 kita nanti?? Ke derang punya social networking akan lebih maju dari kita??

Dan terus mahukan nama yang simple bagi anak saya. Juga yang comel. Itu harus.

bila tengok gambar ni, tergelak kejap

*jantina masih belum diketahui, mood nak memilih nama pun tak berapa mari

20 comments:

  1. dayu dah tau baby girl or boy ke...hehehe jiha n suami excited dah gi beli buku nama2 anak tu..tp lom tgk2 sgt lg pon hehehe

    ReplyDelete
  2. kakak,ni blog yg yonna maksudkan :)

    lizarazak.com

    HAHAHA dia lah dlm entry yonna tu. poyo gila

    ehh jgn approve komen ni ok.

    ReplyDelete
  3. aku dulu pilih2 nama...last2 bila baby dh keluar, register nama lain...

    ReplyDelete
  4. xper dayu, xtau jnatina pun blh sediakan nama jugk..sedia jer nama utk kedua2 nama..bila dh tahu jntina amik jer nama tu..lg satu, nama yg pling baik, plih nama yg ringkas tp ada makna

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum dayu.

    serius tergelak tgk cartoon tadi. nama panjang2 kesian budak nak mengeja masa masuk sekolah nanti. huhu..

    ReplyDelete
  6. hehee..takpe2.jgn pening2
    ada 4 bulan lagi.
    tp baby kitorang dah get ready nama.daddy nye awal2 dah berkenan kat 1 nama nie.so..ikutkan aje.hehee...

    ReplyDelete
  7. excited kan nk pilih nama baby.. jgn risau, kena masanya adalah tu ilham menjelma. :)

    ReplyDelete
  8. tak apa kat internet pon melambak rujukan..google aje (ehh mcm penah google je minah ni. peknen pon belom T__T)

    ReplyDelete
  9. xpe dayu.. slow2.. cer la beli buku nama2 baby..;)

    ReplyDelete
  10. tak mungkin.

    sedangkan friendster pon cepat lapuk bagi kita (tak sampai brapa tahun), inikan fb.

    tapi sha yakin dayu akan pilih nama anak yang bagus maknanya:)

    ReplyDelete
  11. hehehe tak pe...pelan2..awal lagi kan..cam elly ngan abg bebel mmg dah gatai...lepas tunang lagi kitorg dah start cari nama anak2...berangan...

    ReplyDelete
  12. ha'ah kan. org skrg kemain lagi bubuh nama anak canggih2. pastu, bila masuk bab panggilan, jadik pendek je. takpun tuka jadik nama yg tade kena mengena. heee

    hepi name hunting, neway!

    ReplyDelete
  13. jantina baby adalah masih belum diketahui, doktor tu kata tak confirm. tggu next scan nanti lah..
    tu yang masih tak semangat nak pilih nama ni..

    tapi nama yang ringkas mmg jadik pilihan, simple sudah
    kalau satu nama je sudah, tak payah sampai 3,4..pjg sgt nanti

    ReplyDelete
  14. nama nak kena canggih manggih sekarang ni tapi bagi aku biar lah yang sedap didengar dipanggil dan paling penting punya makna yang baik baik.hehe...


    **eh, kat blog kau pun bini aku komen guna nick aku?sabor aje lah.harap paham masalah laki bini bloger sambilan ni.hehe

    ReplyDelete
  15. abg sedara hubby siap buat pertandingan cari kan nama untuk anak de..sape menang...dia belanja KFC...hehehe...dayu wat cmtue juga la...

    ReplyDelete
  16. buku nama2 tu dah ada, biras dh bagi pinjam..tp tak pilih2..bila ada yg mcm berkenan..laam2 kemudian mcm berkenan yang lain
    entah lah kan, silap2 nanti beriya pikir macam2 nama, tp last2 register lain..

    buat pertandingan cipta nama anak bagus gak kan..
    buat contest kat blog..heheheeh

    ReplyDelete
  17. Sebaik-baik nama tu, adalah yang membawa maksud yang baik. Sebab nama ni yang kita gendong sepanjang usia kita, sampailah bila nak dipanggil di padang mahsyar nanti. Takyah la nama fancy sangat kalau setakat nak glamor kan? Macam kata Dayu, kang panggilnya, Bob, Boboy, Girl, Ecah dsb. Contohla.

    Chika paling suka nama yang pendek. Jadi kita pon boleh panggil dia nama penuh terus. Sebab nama tu kan satu doa :)

    Kalau maksud dia baik, mesti sedaplah tu nama tu :)

    ReplyDelete
  18. maria pn pening ni...lagi sebulan baby nak kuar tp nama masih tak jumpa..rupanya sgt susah nak bagi nama pd anak sendri..huhu..hrp2 kami nnt sepakat utk letak nama anak..oh sgt memeningkan kepala..

    ReplyDelete
  19. hhak....mase tu ntah nose book agaknya..huahuaa...

    ReplyDelete
  20. ala dayu.. carik ler nama dr skrg... hehehe... carik nama boy n nama girl... nnt tinggal nk pilih jer nama yg sesuai... excited tau carik nama baby... kalo bleh mmg nk simple spy senang org nk panggil... kn?

    ReplyDelete