29 November 2009

camne rasa baby gerak??

Bulan 12 nanti, kandungan saya adalah berusia 5 bulan. Dan mengikut fakta, sepatutnya dalam tempoh ni dah boleh rasa baby gerak kan. Sekurang-kurangnya pun sedikit tendangan lembut baby kan. Dan kini, saya asyik tertanya-tanya camne rasanya tendangan baby tu?? Camne rasa baby gerak2 dalam perut ni. Kang sebenarnya lain, tapi ingatkan tu baby nyer movement.

Kalau dulu, posisi paling selesa masa tido adalah mengiring ke sebelah kanan. Sampai sakit2 tulang bontot aku tampung berat badan sendiri. Nak ngiring sebelah kiri macam tak best. Ada rasa tak sedap kat perut. Tapi skrg ni, tak kira kiri ke kanan ke, smua adalah tidak boleh. Ada rasa.. rasa camne  erk?? Tak reri nak describe. Nak kata angin..tak kan lah ada sepanjang masa. Maka, tido terlentang je lah. Mati lah kalau kena tido macam ni sampai bulan 4 taun depan.

Duduk pun kena bersandar, kalau tak.. siap sedia lah sakit pinggang segala. Kalau bersila pun.. jgn la lama2. Kalau tak,bantuan suami adalah diperlukan untuk bangun. Bunyinya macam dah sarat je kan. Hakikatnya, perut pun masih segan2 lagi nak tersembul, lagi2 kalau pakai baju longgar. Kalau streachable materials, nampaklah sikit.

*baju kurung mulai tidak boleh disarung. okay, masa untuk melabur membeli pakaian sewaktu mengandung. tapi saya adalah berminat dgn baju2 yang saya akan masih boleh sarung walaupun selepas menjadi ibu nanti. maxi dress adalah pilihan utama. nasib baik saya adalah tinggi. sesuai la gak nak sarung maxi dress.

21 comments:

  1. salam. hye selamat hari raya aji. hehe. eh blom rasa lg baby tendang2 yer....ingatkan da rasa :) wuaaa bestnyaaa...uhuhu..btol la dayu tggi, seswai pakai maxi dress tu

    ReplyDelete
  2. dayu...beli seluar maternity lagi bagus...now trend pakai seluar and u can but any stretchable, modern and usable top...dulu aku p nichii fr tops...beli yg size L and pas deliver sure bleh pakai...but its up to ur choice n comfortability..maxi dress is no in trend kot...tp if kau suka... go ahead beb...take care...minum susu byk...avoid caffein

    ReplyDelete
  3. rase bb bergerak mase awal2 tu mcm angin yg buat kite rase cam sengal2. klu kite x pegnen, rase cam perut kembung ade angin nk buang segala isi dlm perot nih hehe :p angin yg bergerak2 huhu

    ReplyDelete
  4. ms aku dh msuk 5 bln aku tk tau cmne rase bb tu tendang dayu hehe...aku rs bb dh start tendang2 dh tp aku wat dek jek sbb perot aku bebunyi2 n megelodak.aku ingat tu tdk bls sbb perot lapo..rupenye bb dh tendang2...yela first time kan tk tau lg..ms 5 bulan tu kire tendangan tk brp kuat lg..tp aku plg suke bile dh 9 bln tetibe rase siku or kaki die tesembol kuar hehe

    ReplyDelete
  5. selamat raya haji!! best nyer dah nak ada baby. selalu org ckp kalau tidur mengiring ke kiri baby boy, baby girl suka ke kanan. semoga semua selamat eh!

    ReplyDelete
  6. hi...eh, dayu blm rasa baby gerak2 ek..ada kot tp dayu xperasan kot. rasa baby gerak bole wat perut kite nmpk senget tau. kalo die tendang. lagila. bole tersentak jap. tp xsakit. seronok. sbb baby cuma berkomunikasi dgn ibu die.. :)

    ReplyDelete
  7. hye....salam perkenalan...jalan2 jumpe blog ni...sama2 preggers kot. hehe....1st time kite rasa cam ade bubble2 dlm perut kot...hihi

    ReplyDelete
  8. sabar yer xlama lg dpt la rasa baby tendang2 tu

    ReplyDelete
  9. dayu...kalo dok relax tu ade rs mcm movement (mcm angin dlm perut) tu la movement dia....lg2 kalo lapar...ade rs pape x?bdk kecik ni kalo da lapo,dia buat akrobatik je....

    ReplyDelete
  10. oohhh, ramai 1st timer mother yang tak perasan baby dah gerak2 kat dalam tu eh..
    yelah kan, mana kita tahu kan
    ohhh..macam angin ye..
    hhmmm.. dah rasa lah kot kalau mcm tu
    tiap duduk2, kalau tunduk lagi lah terasa..

    oohhh..tido ngiring kanan baby girl ye
    ye kot.. dr awal dulu tido ke kanan je, bila ke kiri, rasa tak selesa sgt..

    ReplyDelete
  11. selamat bershopping untuk baju maternity..mesti comelkan

    ReplyDelete
  12. bila kandunagn mencapai 5 bulan akan rasa pergeakan baby. masa nie lembut jer baby menendang. sampailah satu tahap dayu sudah sarat baby akan semakin kuat menendang sehingga dayu akan rasa tidak selesa hendak tido. take care dayu

    ReplyDelete
  13. 1st time mummy mmg x dpt nk beza cmana rasa bb gerak...

    bb gerak tu consider cm angin gak sbb 4-5 bln tu space msih byk lg..so bb leh pusing2 1 perot tu lg..

    nt dh 6bln++ bru rsa pegerakan+tendang n mcm2 lg sbb ruang dh sempit...

    ReplyDelete
  14. my husband said, dia macam gas. macam ada butterfly dlm perut tp biasanya kita tak notice seawal ni. Dia jelas around 20 wk +++

    ReplyDelete
  15. seronoknyer! bilelah agaknya rezki saya :(

    ReplyDelete
  16. kau taruk ikan idup idup dalam plastik berisi air. letak tangan kat luar plastik tu. bila ikan tu langgar kat tempat ko letak tangan tu, rasa dia lebih kurang macam tu masa aku pegang perut wife aku masa pregnant yg sebelum ni.hehe...

    kalau rasa dia dalam perut tu aku pun memang teringin nak rasa tapi takut la, nanti dia nak kuar ikut mana?hehehe

    ReplyDelete
  17. Dayu..sye xpenah rsa lg mcm tu..tp terasa agak mencabar jugak kan nak jd mummy ni. Tba2 rsa bersalah kat mak ble igt perangai nakal time kecik2 dulu..huhu..Take care tau;)

    ReplyDelete
  18. dayu kalu ko duk diam2 duk relax dapat la rasa baby gerak...

    ReplyDelete
  19. sonoknyerr dapat baby .. kanns

    ReplyDelete
  20. woooo..dayu mmg tinggi dn sgt cnthek sarong dress..baru jd bakal ibu yg meletoppss

    ReplyDelete
  21. awak slalu buat saya rasa nak kawen cepatlah dayu..

    hiks~~

    ReplyDelete