19 November 2009

saya risau lah

Nape perut ni macam kecik je ni???

Risau tau. Lagi2 kalau pagi2 baru bangun tido, rasa macam kempis je perut ni. Macam takde pape lak kat dalam. Macam buncit2 biasa je. Tak macam org mengandung 4 bulan langsung. Kalau lepas mencekik tu, ok lah skit. Kembung lah skit perut ni, kalau tak... tak feeling pregnant langsung.

Ngadu domba kat suami, dia kata 'bagus lah' Haiiyya..sayang weh, kalau perut ni mmg penuh lemak je,mmg lah harus i melompat kegirangan, ni kat dalam ni ada baby tau. Risau i tau.. cukup makan ke baby aku ni? membesar ngan sempurna ke dia?? Tak tenang tahu. Tangan asyik usap2 perut sendiri. Tak puas hati. Serius, risau tau. Iyelah, dia kat dalam. Mana kita nampak pe kan. Nasib baik laki aku ada sikit rasa prihatin, bila tgk bini dia macam resah lebih je, dia dtg pujuk 'alah, takde apa ni, lepas awak makan kang buncit la balik'

Tapi sesungguhnya,hati tak tenang. Risau jadik pape yang tak diingini. Takde ke pape cara untuk kita tau keadaan dia kat dalam tu erk??

tatap la muka pucat puan hidayu ni. skrg brg2 mekap smua entah mana duduk. malas nak layan, sampai kadang2 laki saya kata 'ni apa serabut sangat ni??' huhuhu..nasib baik dia komen je. tapi tetap terima keserabutan dan keselekehan bini dia ni.

Gambar full body takde lah. Nantilah, esok suruh suami saya amikkan gambar penuh ye. Esok mahu pulang ke JB. Sepupu saya mahu kawin. Dapat hadir dia nikah saja. Tak dpt nak bergedik-gedik amik gambar atas pelamin. Tak best je rasa, tapi sbb Sabtu nak berlari ke Pahang pulak. Pun sepupu kawin.. nasib badan lah. Pastu lari lak ke KL. Mak mertua dan kakak ipar sekeluarga mahu terbang meninggalkan Malaysia.

Harap2 tulang-temulang dalam badan akan berkelakuan baik. Semoga susu 'low fat, high calsium' tu berfungsi dengan sempurna.

15 comments:

  1. bukan ke certain people jenis yang tak nampak sangat yg dia pregnant? perut mereka cam tak besar mana. tapi amy pun tak sure about this.. tak pernah plak baca buku-buku berkenaan ibu2 mengandung ni.

    dayu ada buat check-up kan? if tak cukup berat, mesti nurse dah sound awal-awal dah. so, don't worry lah. inysa-Allah tak dek apa-apa lah tuh.

    ReplyDelete
  2. rasa kalo my sis dulu pon perot kecik cenonet je..masuk 5 ~ 6 bulan baru lah terdadak dadak perot dia ke depan. comei :)

    wuahh sibuk dia mggu ni.take care ye :)

    ReplyDelete
  3. perut ko jns nipis kot..so x nmpk sgt..kalo org perut tebal baru nmpk

    hehehhee..ko kan g check up..doktor check die tau baby ok ke tak..hehehe

    ReplyDelete
  4. tu lah, laki aku pun kata 'kan awak check-up,misi smua kata takde pape' tapi guwe risau beb
    ramai yg kata 'perut ko nipis ni, tu yg kecik je' dan smua juga kata 'tggu 5 bln nanti, tiba2 mcm belon'

    kalau betul takde pape.. oklah..tapi aku ni kan risau terlebih

    ReplyDelete
  5. hehee...jgn risau dayu
    takde apa2 tu
    zuris dulu masa 4bulan pun perut tak besar
    nampak cam buncit aje.
    skrg...dah naik sket.
    :)

    ReplyDelete
  6. 1st pregnancy mmg pewot lambat membesar bagaikan juara... (",)

    ReplyDelete
  7. kite dah 6 bln+ pon x bape nmpk sgt pewot..smpi Dr. pon ckp kecik btl pewot u nih..hehe..

    hmm tp skrg dah start nk membesar sbb bb dh nk kompol lemak kt bdn dia..:p

    ReplyDelete
  8. tkpe dayu..ko mmg pattern pewot nipis..aku pon dulu cmtu gak..nk dekat 7 n 8 bln br membesar...5 bln lg la mcm org tk pregnant jek rupenye...ko jgn isau...as long stp bulan naik 1kg kire bb ko mbesar dgn jayanye =)

    ReplyDelete
  9. hehe aku segan nk bgtau org aku ade blog hehe

    ReplyDelete
  10. berat mmg maintain naik 2kg sebulan, siap misi tu kata 'jaga makan skit ye puan'
    tp smlm bila timbang.. ye, berat sudah hilang 1.5kg..

    ke mmg perut ni kulit dia nipis??
    kalau benar bagus gak, boleh feeling slim lagi *perasan tak ingat*
    tp tak best gak, nanto org yg tak tau i pregnant dok kata dalam hati 'dah buncit gini pun tak reti jaga makan lg pompuan ni'

    ReplyDelete
  11. dayu, as long as berat badan naik, tak ada masalah. jangan jadi macam aisha, berat badan turun mendadak.

    erk, pernah dengar tak, kalau badan ibu mengandung tak banyak perubahan, maka anak dalam kandungan adalah lelaki? pernah?

    mungkinkah? :)

    ReplyDelete
  12. malas makeup ek?

    ni mesti baby boy punya angkara.. hahah.

    A'ah.. kakak sue gitau klu first pregnancy mmg kdg2 perut kecik jer.. tgu sikit lagi bulan ke 5 or 6.. baju sure tak muat..

    ReplyDelete
  13. heheheh...
    xpe dayu...
    perut kite pon kecik je ni....mcm xpreganant pon...
    rupenye konflik kite sama...wawawaw...
    yg penting sihat 2 2...

    ReplyDelete
  14. dayu, samela dgn kite, usia kandungan dah 17 minggu tp maintain slim shaddy, aritu naik komuter, xde sape pon nak offer tempat duduk, berdirila sepanjang jalan tu, padahal badan dah nak lembek je rase....

    arini pon, ade staf opis tgr, xnampak pon perut, slim shaddy jek..ekeke...tp kalo pakai baju ketat sket, nampakla cam buncit, kalo baring nampak bonjolan kecik...

    dont wori ek dayu, asalkan bby sihat..dayu dah rase ke baby gerak2??

    ReplyDelete