Eisya tidur je, terus aku masuk dapur. Boleh pulak dia tidur lambat malam tu, pukul 11.30pm baru aku mula pukul butter ngan gula. Pukul 1 lebih baru siap. Clearkan sinki, tidur.
Dan ini hasilnya. Taraa!!!
Giler hodoh aku rasa kek ni. Rasa frust sgt sebab sebelum diselaputi cream cheese tu, kek aku comel molek je. Sapu je cream cheese terus hancuss.. Rasa nak nangi. Tapi sebab tak mampu nak layan sebak di dada sebab penat dan katil memanggil-manggil, aku sumbat je lah kek ni dalam peti ais.
Esok bangun je terus aku serbu peti ais, keluarkan kek hodoh aku ni, amik pisau, baca selawat, bismillah banyak kali dan potong. Alhamdullilah. Adalah sikit rupa, kalau tak memang aku sumbat balik la kek ni dalam peti.
Boleh lah, walaupun sebenarnya aku macam tak puas hati dengan lapisan kek tu. apsal lah dia macam nak tercampur. Kurang whipped cream kot. Ok, next time aku sapu banyak-banyak
potong masuk bekas buat edaran kepada mereka yang berkaitan.
Aku tak pasti apa size loyang yang aku guna, mungkin besar skit dari size 8' yang sepatutnya digunakan kot. Tu lapisan kek aku macam jadik nipis je. Dan kek aku pun rendah je lah. Compare dengan yang orang lain buat, macam tinggi je. Next time aku nak buat guna loyang petak lah. Hajat hati nak buat kek ni untuk birthday kek Cha, tapi cancel lah. Tak yakin aku bab sapu creamcheese tu. Buruk bebenor. Tapi kek ni memang sesuai la untuk birthday budak pompuan, colourful. Budak-budak tengok mesti suka kan. Rasa pun, sedap lah. Lembut je.
Birthday awak, ibu beli kek Chocolate Indulgence je lah Cha eh.. Tapi awak tak suka coklat, apa kata New York Cheese.. Ok?? Boleh lah eh..
Nak resipi?? Aku pun amik dari Puan Nano kita. Nah amik ni: RESIPI KEK PELANGI
tgk kat blog.. fb.. cantik kek ni.. tapi skrg mood nak buat kek dah ke laut.. memang harapan la.. tp ada gak keinginan nak cube.. cantik kek awak.. 1st time buat dah cam tu.. next time mesti makin cantik.. yang penting sedap! kan..
ReplyDeleteokey la tu.. kira nie permulaan yg bagus la jugak.. nanti cuba lagi :-)
ReplyDeleteoklah tue dayu.....yang penting dah mencuba.....hehehee
ReplyDeleteBestnya kalo aku jadik opismate ko dayu... ko buat kek je aku dapat rase. Ni tengok jela kat dalam blog. hahaha
ReplyDelete*orang takde oven* :p
apesal cpt sgt give up ni???
ReplyDeleteko blh buat dayu, hr tu kek keramel cmtu gak kan??
1st time agak mengecewakan,
next trus mengujakan, prctice make perfect beb :)
ok la tu utk yg 1st time buat
ReplyDeletennt cuba lagi :-)
lawa kaler dia terang2
rajinyer ko dayu..ok la tu 1st time buat dah cun.2,3 kali buat harus blh lawa tokey..hehhee
ReplyDeletedayu, malam tadi pon aku buat kek ni :) tapi sama mcm ko lapisan kek aku tu jadi.nipis, x gebu mebu macam gambo google tu :) tapi hazab aku rasa wat cake ni sbb aku ade satu loyang n oven kecik. buat 4 wrna kene bakar 4 kali..
ReplyDeletekalo tokey kek kite tu mula buat kek baru, ramai aje pengikut muncul kan? HAHAHHAHA
ReplyDeletexpe dayu 1st time buat. asal rasa dia sedap da cukop baek =)
dr org yg x penah buat kek nie kan? hehehehe
ape kata dayu order je kek pelangi utk besday cha nanti.price pon lebih kurang je ngan SR tu
ReplyDeletepuas ati dpt tgok...tngu version sy plk!!
ReplyDeletewah..semua pakat buat kek rainbow2 ye..achik nak buat jugak ni..haha..
ReplyDeletetgk org ramai buat..teringin nk buat kek ni...
ReplyDeletetp bila pikir nk tunggu 6 layer tu..
bapak tak sanggup rasa nyer..
tunggu betul2 senang bru boleh buat..
Gigih Dayu..kalau aku berjaya buat cake rainbow ni lompat bintang lah.
ReplyDeleteboleh la tu dayu ade la rupa pelanginya...hebat dh tu
ReplyDeleteOK lah tu untuk percubaan pertama. Hehe. Aku tak rajin lagi nak buat kek ni. Leceh rasanya bakar selapis selapis tu
ReplyDeleteHehe..x sbaar nk tggu bezday cha nnt.kek indulgance utk bzday girl..kek pelangi utk guest.trbaikkk..
ReplyDelete