15 May 2012

Phuket: Food Hunting

Benda paling tak best kalau pergi tempat orang haruslah tentang MAKAN. Lagi-lagi orang yang pemakan macam aku ni. Mana boleh hidup takat makan roti je. Tak kenyang okay. Dah la banyak tenaga nak guna nak bergerak ke sana, ke sini. Nak tak nak kena makan berat jugak. Kalau dapat nasi memang seronok habis. Tapi kalau dah pergi negara yang majoriti penghuninya bukan islam, siap sedia je lah nak hadapi kesukaran nak dapatkan makanan halal.

Puas aku google 'tempat makan halal di Phuket' sebelum terbang. Macam tak banyak. Yang banyak orang cadangkan adalah di sekitar kawasan masjid. Memang masa on the way ke hotel ada nampak masjid tu, tapi bila nak hala semula ke sana, haruslah sesat. Dengan map yang tak berapa update. Maka, ikut je lah ke mana kaki ni nak bawak. Eh, bukan kaki, tapi motor (:

lapar!! lapar!! jom gi carik motor

Ye, silalah sewa je skuter kalau ke Phuket. Lagi senang nak bergerak. Patong adalah sangat padat. Sesak sepanjang masa. Kalau naik kereta, parking adalah sangat bermasalah. Lagipun memang kebanyakan pelancong akan naik motor je. Nak sewa motor pun, kat mana-mana ada. Keluar hotel je dah jumpa tempat nak sewa motor. Harga adalah sangat murah. Aku rasa ni je kot yang murah kat Phuket ni. Yang lain, serba-serbi mahal. Sewa adalah 200baht (RM20) je sehari. Dahlah minah sales tu baik giler, tak berkira langsung bila kita orang tak dapat nak pulangkan motor dalam tempoh 24 jam. Dia tak amik extra charges pun.

motor untuk di sewa di mana-mana. berderet-deret tepi jalan

motor sewa di kawasan sekitar San Sabai Patong Resort

siap pose lagi mamat ni

Pilih mana yang berkenan kat hati. 

Tapi RON25 adalah sangat mahal. Satu botol, dalam seliter lebih sikit je dah 40bath (RM4). Sebab tu kot tak ramai yang pakai kereta kat sana.

#TIPS
Korang akan diminta untuk membayar deposit dalam 1000baht, dan tinggalkan salinan paspport. Dan carik lah tempat sewa yang buka sampai malam, senang sikit urusan nak pulangkan motor nanti.

#TIPS lagi
Sila pakai helmet. Memang kebanyaka orang tempatan tak pakai helmet. Tapi polis kat sana macam ngada-ngada sikit. Orang luar strict, kang tak pasal-pasal kena saman.

Bila dah dapat motor, rasa nak gi carik masjid tu. Tapi perut adalah sudah lapar. Dah hampir ke tahap kebulur. Nampak je restoran ada tanda halal, tak pikir apa dah. Parking motor terus belek menu. Memang lapar sungguh gayanya. Restoran Lubanese pun layan lah. Tapi memang mahal giler lah harga makanan dia. Nasi goreng berisikan ayam je 150baht (RM15), ini yang paling murah ni, air coke 40baht (RM4). Pastu aku gedik pulak order oren jus, merasa aku minum jus oren 120baht segelas. Nasib baik sedap. Tapi tak tahulah kalau tengah lapar kan, terus rasa sedap. Dan itulah makan tengahari paling mahal dalam hidup. 2 pinggan nasi goreng, 2 gelas air untuk 3 orang makan sampai 500baht.

nasi goreng sepinggan RM15. makan sampai licin, jgn tinggal sebutir pun.

Redha je lah. Kat tempat orang, tak boleh memilih sangat. Nak makan kat gerai-gerai tepi jalan confirm tak halal. Terus terfikir, patutlah orang arab suka datang Malaysia, senang carik makan.

Lepas perut dah kenyang, dah bertenaga balik. Ingat nak jalan-jalan sekitar Phatong sambil carik Kusuma Seafood untuk makan malam kang. Alang-alang dah sewa motor, jom kita ronda. Perghhh, Patong adalah sangat panas. Panas yang terasa terik dia. Tapi layan je lah. Nasib baik Eisya tak meragam. Dia pun seronok je naik duduk atas motor.

Eisya di Patong Beach. Seronok budak ni kejar merpati.

okay, ni wajib print masuk dalam album percutian keluarga

Masa singgah kat Patong Beach, jumpa sorang pakcik ni. Orang Kedah tapi dah berpuluh tahun duduk kat Phuket. Apa lagi, amiklah kesempatan minta dia tunjukkan mana tempat-tempat makan yang halal. Rasa sangat bertuah jumpa pakcik ni. Pastu di pulak yang terlebih bersemangat suruh ikut dia dari belakang, dia nak bawak ke kedai-kedai yang dia cakap tadi. Banyak je tempat makan halal sebenarnya. Kat area pantai tu pun banyak. Tapi harga makanan kat sana memang mahal lah, nasi goreng semua stok 80baht ke atas.

Tapi malam tu kami tetap ke Kusuma Seafood jugak. Berpusing-pusing lah jugak nak carik seafood halal kat Patong ni.

Okay, Kusuma aku citer next entry ye.

4 comments:

  1. comels nya gamba 1 family. siap ada helmet. mmg betul2 kenangan di Phuket :D

    ReplyDelete
  2. dayu jgn lupa framekan gambar cha tu. dah macam anak dara sangat! ayu jer nampak kuis rambut kat telinga...

    ReplyDelete
  3. hi, kalau gamble nak ke sana ok? tour agency ada je ke kat mana2

    ReplyDelete

Followers

+ Tajaan Bulan Ini +