16 May 2012

Phuket: Kusuma Seafood

Sebelum sampai Phuket, aku sempat lah jugak buat study pasal Phuket ni lagi-lagi pasal tempat makan. Banyak blog yang review pasal Kusuma Seafood ni. Dengan masing-masing tayang gambar makanan bukan main lagi, dengan komen yang sangat mengiurkan.Siap ada yang keluarkan statement 'kalau dah rasa tomyam Kusuma, balik Malaysia mesti rasa semua tomyam tak sedap' Terus aku mark Kusuma dalam jadual perjalanan. Eh, ada ke jadual perjalanan? Mana ada, gi Phuket ni ikut suka hati je lebih.

Yang lagi best, semua kata harga Kusuma 'very..very cheap'

Sebelum pergi tu dah catat dah GPS location Kusuma ni, tapi boleh lak tertinggal kan. Nasib baik hotel ada free Wi-Fi. Boleh lah google.  Tapi merasa lah nak carik mana letaknya 118 Rat U thit song Roy Pee Road. Mengagau mencarik. Berpusing-pusing kitaorg sekitar Patong tu. Tapi Alhamdullilah, jumpa jugak akhirnya. Dan sebab datang awal, kedai masih tak ramai orang. Sangat seronok lah meng'order.

Rasa macam kat Malaysia okay bila datang Kusuma Seafood ni. Tak payah nak speaking.

sebaik ketibaan di Kusuma Seafood

sampai-sampai terus pilih lobster. 

1st time dalam hidup tengok lobster depan mata *kesian saya* Bulat mata Eisya tengok udang besar bagak. Selalu tgk yg saiz 2 jari dia je. tu tak kopek kulit, kalau dah kopek size jari telunjuk dia je.

dan dia ni jadik santapan kami malam itu. 1700baht sekilo

dalam percubaan nak menakutkan Eisya dengan ikan-ikan besar..hahahaha, sian anak aku kena buli

Makanan memang super sedap lah. Memang terbaik dia masak. Tomyam dia memang sedap. Rasa dia tak sama dengan tomyam kat Malaysia ni, even yang claim resipi tomyam thai bagai tu. Paling sedap sotong masak telur masin. Peerghh!! Tak payah la nak diet-diet, buat rugi je. Dan merasalah dalam hidup buat pertama kali makan lobster. Memang terbaik. Dah tak pasal-pasal laki aku kejenya nak carik lobster je sekarang. Ada gak dia sebut nak ke Sabah semula, nak makan lobster semata. Tapi lobster masak cili Kusuma Seafood memang sedap.

Memang super lazat lah!! Setiap hidangan bernilai RM15. Kuantiti boleh tahan lah, puas lah makan 4 orang dewasa. Peergghh!! Asparagus dia memang menyelerakan. Air yogurt blended pelbagai perasa, RM4 segelas. 

Memang terbaik!! Lobster masak cili. 

muka-muka yang dah tak sabar nak membaham (:

Bagi aku harga makanan dia takde lah very very cheap bagai dikata, tapi kalau dengan rate seafood lain di Phuket memang Kusuma paling murah lah. Kalau compare dengan kedai-kedai lain, memang harga dia murah. Makanan halal kat Phuket kan mahal. Seafood restaurant adalah melambak-lambak kat Patong ni. Total semua kami kena malam tu 2500 baht (RM250). Kalau tak masuk lobster, RM80 je pun *murah lah lagi sebenarnya untuk 4 orang makan*

masing-masing kekenyangan. habis comot Eisya. siap je bayar terus lap badan dia guna baby wipe dan salin baju. untuk cha aku order kan sup ayam. Kusuma punya sup ayam tetap ada pengaruh tomyam, dengan serai, lengkuas segala. nasib baik Eisya telan je.

Ini ada sedikit landmark yang boleh dijadikan panduan kalau nak carik Kusuma Seafood ni. Dia terletak betul-betul depan Siam Commercial Bank ni. Pastu dia ada banner besar, terang-terang tulis KUSUMA SEAFOOD.

Siam Commercial Bank depan Kusuma Seafood


Selain Kusuma Seafood ni, hasil review yang aku jumpa, antara tempat makan halal yang boleh dimanfaatkan untuk mengisi perut di Phuket adalah:
  • Kat Jungceyloon Mall. Carik kedai ni (kat food court dia rasanya)

Credit to: Afif Farhi
  • Phong Phang Seafood. Terletak di  22/2 Moo 3 Soi Palai, Chao Fa Road, Tambol Chalong, Muang, Phuket 83000 Thailand

 
Credit to: Zaid
  • Medan selera di hadapan Subway, kat Patong. Credit to: Ejan
  • Wai Restoran, kat hujung Patong Beach, berdekatan dengan Graceland
Pergi tempat orang, beginilah caranya. Kalau tak jumpa tempat makan, memang boleh kebulur jawabnya. Bawaklah megi siap-siap. Nak jumpa megi halal punyalah susah kat Phuket ni. Dah lah mahal. Jangan jadik macam kitaorg, pergi tak bawak makanan langsung. Lupa kot, nak pergi negara asing. Faktor busy, dan penat menguruskan birthday Cha juga adalah mungkin.

Maka, redha je lah masuk 7 Eleven keje belek kotak air milo carik tanda halal. 

tapi ni sebenarnya beli stok untuk ke pulau esok hari.

Lepas makan kenyang-kenyang.. Jom shopping!!! Takde lah shopping sangat pun sebenarnya. Beli sovenir sikit untuk sedara-mara di tanahair.


2 comments:

  1. comelnyer lobster tuh...syg nk makan

    ReplyDelete
  2. babe, ade whatsapp x? nk tnya something nie..ehehhe

    ReplyDelete