03 July 2009

bakat kalau diasah, baru la mantap

Semua sedia maklumkan, sekarang Dayu sudah ada jawatan baru. Dia adalah tukang masak tak bergaji yang bekerja secara sukarela. Dikatakan sukarela kerana tanpa paksa setiap hari, pulang saja dari keje dia terus akan terus ke dapur pula. Ok, sikit tipu, selalu dia akan bukak tv dulu, golek2 sikit depan tv baru dia akan bangun semula dan keluar kan bahan pemasakan yg sudah membeku tu. Dan sementara tggu ayam/ikan tu defrost, dia akan kupas bawang dulu. Kalau dia jumpe citer best sebentar td, dia akan buat perangai tak senonoh.. dia akan kupas bawang, siang sayur depan tv. Tapi setakat ni baru sekali lah dia buat gitu. Ni betul, tak tipu..

Dayu, ko selalu kata ko memasak, tapi mana buktinya hah?? ke ko borak je lebih..

Tak lah, betul lah. Setiap hari saya masak tau. Untuk isi perut suami dan pastinya perut sendiri. Ke sebenarnya lebih kepada perut sendiri?? Itu tak pasti..hahahahah... Bukan tidak mahu menyediakan bahan bukti, tapi kalau setakat masak ayam kari, sambal udang, daging balck pepper, gulai ikan... tiada apa yang hendak dibanggakan. Tiada perlu nak tayang gambar bagai. Suami saya pun macam kesian, dari zaman bujang asyik rasa masakan yg sama. Cuma kali ni secara konsisten lah kan. Dulu..sebulan sekali pun dah kira bagus...

Dan bila membaca Pn Aiza yang memasak Ayam Gajus, Pn Tepung dengan Ikan stim dia.. Dayu rasa macam 'sian laki aku..makan benda sama je' Dan terus rasa nak cuba something new. Yang tak pernah buat lagi. Tapi kena mula dengan sesuatu yang mudah, agar tak kan kecewa dan menimbulkan rasa tidak mahu mencuba. Maka 'yang, jom gi beli siakap jom' Dia layan je..lagipun mmg kena gi pasar pun. Nape pasa borong selangor tu tak buat membership card erk?? Nak gak collect point.. Sape2 tolong cadangkan kat management pasar tu...

org kata, kena belajar jaga 2 tungku sekaligus, baru la suami tak main pinggan menunggu di meja makan. tapi semalam suami saya gi basuh kete. so boleh memasak dengan tenang sambil mencurahkan sos dgn penuh kasih sayang ke dalam periuk

siakap sweet sour je.. bukan payah mana pun kan. tp tu lah selagi tak cuba, mana nak reti*ada sekor lagi, apa kata kita masak steam lak..resipi please*

Suami saya kata 'sos dah ok, tp ikan kena garing lagi lah yang' Dan saya jawab 'wokeeyyy' Teguran suami harus diamik peduli. Baru lah boleh makan dengan tenang sampai licin pinggan tinggal tulang je.

Ok, nak meng'google resipi ikan masak steam ni..tapi semalam suami saya sudah marinated ayam ngan sos black pepper, dia nak makan ayam panggang dia kata. Takpe, ikan steam kita makan ari sabtu ye... Ko tengok, camne tak membesar dgn gemilang kami berdua, pe nak makan 2 ari lagi pun dah pikir...

26 comments:

  1. hihii..

    samalah kita dayu, bangun tido sudah pikir, ptg karang nak masak apa tok suami...?

    ReplyDelete
  2. Wow ..terbit air liurku melihatnya ... tentu pastilah enak.
    Lebih bagus lagi kalau cara buatnya di share.

    ReplyDelete
  3. Asah jangan tak asah Dayu
    Eh tapi betul tau..asik masak simple2 jer cam kesian kat suami kite kan..
    Tapi nak masak yang power mana la reti..
    Kena belajar banyak kan dayu..
    Komen suami tu anggap je la macam Chef@ Cikgu kelas memasak..Walau pedih sometime..harukk jer...

    ReplyDelete
  4. msk sdiri adlh lg bes sbb dpt menambah dgn xmalunye kan?
    :p

    ReplyDelete
  5. hehehehe..smua newly wedd mmg gini eh
    smua akan terpikir2 'arini nak masak pe erk??'
    dedikasi sungguh kita kan

    dan iye, makan di rumah bersama suami adalah sgt mengembirakan
    boleh sambil makan, sambil bermanja
    hahahaha...gielr gedik, makan pun sempat nak bermanja
    takde lah.. nak main suap2 pun boleh kan kalau kat umah...

    dan ye juga, kena kukuhkan ilmu di dada..biar perut suami berjaya diisi dgn gemilang

    ReplyDelete
  6. hehehhe... comei jer..:D

    mak cikin pun *kner citer makla.. syer blom kawin lg* pening kapla pk mau masak ape tiap2 hari.. huhu..:P

    ReplyDelete
  7. gigih ok...

    tapi bagus sesama makan sampai licin..


    buat jadual la menu masak utk sebulan....mesti lagi senang ..hahaha

    ReplyDelete
  8. dayu, kamu nak x sos black pepper buat sendiri..sy dulu cari resepi kt tenet dan dah mencuba..mmg sedap sgt..

    ReplyDelete
  9. wah bagusnya..pas ni leh share resepi lak ek..maria pn br nk mengasah bakat memasak ni..huhu..

    ReplyDelete
  10. tepok tangan untuk cik dayu .. clap clap clap .. wah makain hebat ko di dapur ye ;)

    bravo bravo ..

    ReplyDelete
  11. alahii..nk main masak2 gak lah
    supaya perut mr sharil lagi besar
    ;P

    ReplyDelete
  12. Rajin nye kamu..aku skang pagi msk utk anak..ptg msk utk bapaknye pulak..letih btol..tapi ko mmg rajin msk kan sjk bujang2..gigih tau ko ni..salute.....

    ReplyDelete
  13. chedapnyeeeeee
    nak tapau sikit bole?

    ala, puchong dgn puncak jalil bukan jaoh mane, pon. err, tp wiken je aa ade kt sane. hari lain, kat bandar pesisir air.

    hee

    ReplyDelete
  14. bakat di dapur saya tidak la hebat mana..setakat nak bagi keluarga sendiri dan suami makan, boleh lah..
    nak menjamu org ni, blum ada keyakinan lagi la..*malu*
    tapi kalau dah terpaksa...redah je

    hajar: mahu..mahu, nanti saya dtg minta resipi ye..ikan masak steam takde ke??

    dan sesungguhnya memasak sendiri bagi suami makan adalah mendatangkan kepuasan yg tidak terkata

    ReplyDelete
  15. betul, betul saya setuju!
    saya ni mcm aiza gak la start dari zero tatau ujung pangkal hehe..adakalanya ok, adakalanya tak ok..tp smgt tu tetap ada coz nak hidang utk suami kan?

    ReplyDelete
  16. wah awak! impressive! kita je yg tak msak-masak lagi :(

    ReplyDelete
  17. eh xpe dayu..
    kupas bwg² dn mcm² depan tv byk manfaatnya...
    wat keje 2 in 1..
    sy pn slalu sgt wt cmtu..
    tv dpt tgk, keje pon siap!

    ReplyDelete
  18. kupas bawang ngan potong sayur depan tv tak sesnonoh ek?
    baru pikir2 nak buat camtu
    :)

    ReplyDelete
  19. rasa kalau bawak bawang, sayur smua depan tv, kelihatan mcm tak senonoh
    mak pun marah kalau buat gitu
    tu yg rasa mcm tak patut buat tu
    tapi biasalah
    benda yang tak patut buat yg best

    *buat je asal jgn depan mak mertua sudah

    ReplyDelete
  20. dayu..

    saya teringin makan donut sambal style johor la. tolong buat kan..ihiks..:P

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum dayu.

    kat rumah family syira setiap hari kena kupas bawang sebelum masak.
    tapi syira pernah tengok mak bf syira blend bawang siap-siap buat stock.
    nampak lebih mudah..
    blk kerja je rencah dah siap.
    ouh..
    sekarang sedang gigih belajar memasak.
    syukur mak bf tak lokek ilmu.
    harap-harap esok dah jadi family pun relationship kami mcm ni.
    sebab..
    selalu dengar mentua n menantu susah sikit nk ngam.
    hhuhuhu..

    ReplyDelete
  22. http://www.myresipi.com/top/detail/705

    saya amik resepi kat ctu..bawang n tomato tu saya kisar dulu, x pun dah siap semua saya masukkan dlm blend n sy blender..
    lada hitam terpulang..nak pedas letak byk2..
    selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  23. gulp...alahai segan je dayu mention nama kita kat sini..

    ikan steam kita main campak2 jek..main agak2...

    ReplyDelete
  24. rajin dayu masak. nurul sejak pregnant dah tak rajin nak memasak. alahai

    ReplyDelete
  25. wah.... hebat2!! amy nih boleh ke memasak bila dah jadi isteri org nanti? :(

    ReplyDelete