15 July 2009

rezeki tu ALLAH yang tentukan

Hati rasa gembira.

Ada gak yang paham pe yang aku rasa. Alhamdullilah, boss mmg baik hati dan sangat memahami. TQ boss.. boss lah bos terbaik pernah saya miliki. Kalau semua boss mcm boss mesti tak wujud perkataan stress kat pekerja2 di Malaysia ni. Ohhh, bertuahnya saya dapat boss mcm boss...

Sepatutnya hari ni akan terbang ke Kuala Terengganu bersama-sama Taufek dan Aziah. Tapi en boss tak nak sign waran flight dan borang keluar pejabat. Dia kata 'dayu, awak tak payah pegi lah. Awak baru je keluar, nak gi kursus lagi.. nanti lama sgt awak takde kat opis' Time dengar tu dah tersengih-sengih dah. Dalam hati lagi lah. Nak je jerit 'yes..yes!!! tak yah out station lagi!!!' Girangnya dalam hati!! Tak payah tinggal suami, tak la dia jadik peternak kulat yang berjaya lagi. Tapi siap sedia untuk minggu akan datang. Makan hati la merindui suami sendiri... *sedu dalam tangis*

Terlalu banyak perkhabaran gembira diterima dari rakan-rakan. Tahniah ye kepada mereka-mereka yang telah dikurniakan hadiah paling bermakna kat dunia ni. Rezeki kamu cepat... saya belum lagi. Namun sentiasa menanti. Saya tumpang gembira untuk kamu. Jaga diri elok-elok ye.

Tapi bila terlalu ramai yang asyik bertanya pasal isi perut ni, boleh jadik stress gak tau. Tapi suami saya kata 'cuba jangan pikir sgt, tak pasal2 awak tertekan je nanti' Ye, baik. Kita rileks je sebenarnya tp keadaan sekeliling yang mcm tak memahami. Tak sampai 2 bulan pun lagi kitaorg kawin, honeymoon pun tak gi lagi. Ada bagusnya gak kan, tak la nanti pening2 kepala time tgh happy2 ngan suami kesayangan pujaan hati tu *ni sedapkan hati ke apa ni??*

Kalau kita yang tak sampai 2 bulan kawin dah mula gelabah ayam bila dengar berita gembira kawan2 yang kawin sama time, bayangkan perasaan mereka yang kawin setahun lepas dr kita, camne derang rasa agaknya. Keinginan yang satu ni sape yang berani tolak, bahkan semua pasti sangat berharap. Tapi kalau belum tiba masa kita, jangan mula salahkan diri atau apa-apa. Teruskan lah meminta... berdoa sepanjang masa. Nanti tibalah giliran kita... *amin*

+ current favorite +
'cit, jom gi ikea beli frame..dinding umah kita kosong je ni'

27 comments:

  1. rezeki masing2 kan,
    lambat & cepat je..
    xpe kite doa same2 ehh..

    ishk..apsal la kuantan ni xde ikea..
    grrr..

    ReplyDelete
  2. sabar+kuat dayu!!
    pdulikan lalat² yg bertanya..
    Allah tahu yg terbaik buat hambanya...

    ReplyDelete
  3. takpe dayu..kita usaha gigih g ek
    heheee...

    ReplyDelete
  4. ingatkan akak nak cite pasal iklan bio aura tu! hahah yonna dah ready ayat nak tembak pasal bio aura tu hehe

    kak,akak byk2kan sabar eh :) hee, i'allah ada rezeki akak. taktau bile je janji akak teruskan ikhtiar :)

    ReplyDelete
  5. kan uncit yg ckp td rezeki tuhan yg tentukan..jd bsabar erk..
    roy doakan smoga uncit dikurniakan rezki yg paling dnnt tu..mgkn xlame lg..skrg nikmatilah hidup bdua dulu erk..
    ala nk la ikut uncit bdua pegi ikea..roy da lame sgt teringin mau kesana..
    nk ikot la cit!!!hik3..

    ReplyDelete
  6. ye..kena yakin rezeki tu ALLAH dah tentukan untuk setiap makhluk dia
    antara cepat dan lambat je
    dan kena juga percaya
    setiap pe yang berlaku ada sebabnya
    maka..kena belajar sabar dan redha..

    jangan gelabah..jangan gelojoh
    kang sendiri yang sakit

    ReplyDelete
  7. @nanonano: err nape privatekan blog? dari dulu lg nak baca tp xbleh.uuuu T____T

    @dayu: hehe sabar sabar...bwk2 g honeymoon dulu...ciare pon tak honeymoon lg nih. tak bila nk lari dari keje & g honeymoon pon x tau :(

    ReplyDelete
  8. cantiklah gambar dayu yg last sekali tu

    ReplyDelete
  9. tapi usaha tangga kejayaan..

    cepat lambat tu rezeki..mungkin bagi kamu masa untuk kumpul segala ilmu keibuan n kebapaan..heheheh

    ReplyDelete
  10. sabar dayu..rezeki Allah yang bagi...Insyaallah ada...cepat dan lambat je....yang penting usaha kita...

    ReplyDelete
  11. cari frame smpi ke ikea..good2

    anyway lily dh tukar blog baru,update kay ;)

    http://myrillys.com

    -rillys-

    ReplyDelete
  12. toi 2...
    relax ade ezki ade...
    sabo ek..
    same² kite nantikan brite geumbira 2...

    ReplyDelete
  13. Benar sekali ...soal rezeki "ALLAH' yang menentukan .
    Domain kita hantalah sekedar Ichtiar.

    ReplyDelete
  14. heheh samer la kiter dayu..jumper org asyik tanya dh ader isi ker blum..honeymoon pun blum jejak lg..

    ReplyDelete
  15. ye la dayu...
    saya juga merasainyer tau...
    saya lagi lah..
    dah 3 bln lebih kahwin,masih x di kurniakan
    sedangkan yg terkemudian dari saya dah mendapat perkhabaran gembira itu
    kita mmg relax..tapi org selekiling yg membuatkan kita x relax
    tapi rezeki masing2 kan dayu
    rezeki kita lambat kot
    Insyaallah, sampai masa DIA nak bg tu, saya terima seadanya

    ReplyDelete
  16. ye dayu..rezki tu bkn kt tgn kita..kalo mcm tu nnt byk salah guna kuasa..hihi..sy do'a kan awk k

    pic tu sgt santek..harus frame kn beso² tu dayu..

    -wardah-

    ReplyDelete
  17. Dayu saya pun cam awak gak..sebenar nyer excited dalam hati ni Tuhan saje yang tahu..
    Siap jaga makan minum lagi okeh lepas berkahwin ni takut anything happen kan sebab benda tu kan tajam..(tah teori mana ajar saya tah)
    Tapi belum ade rezeki lar Dayu..Sob sob sob..

    ReplyDelete
  18. sabar hek dayu. owh besla lps ni takyah o/stn lagi... boleh kosentrasi bersama suami. hak.

    ReplyDelete
  19. usah fikir ape orang kata dayu... yang penting, dayu teruskan usaha... insya-allah, sampai gliran dayu nanti...

    ReplyDelete
  20. betul tu dayu, cepat lambat, bukannya urusan kita, bukan nya tak usaha kan? :D
    doa byk2

    ReplyDelete
  21. insyaAllah.. sape yg xnak kan..:)

    ReplyDelete
  22. dayu..doa n bersabar..insyaALLAH rezeki itu milik kamu..cuma cepat atau lambat je k dear..jgn stress2...tak bgs..

    ReplyDelete
  23. farah...nurul harap kamu bersabar. macam nurul dulu free 3,4 bulan. mmg plan mcm tu. sbb nak sesuaikan hidup berumahtangga bersama suami, honeymoon, bermanja2 dgn suami, stabilkan apa yg patut juga yg paling penting diri kita dan suami bersedia nak mendapat chaya mata. selepas tu baru nurul berusaha bersungguh2 untuk mendapat chaya mata.

    Alhamdulilah impian nurul dan suami tercapai. nurul cadangkan kat dayu mkn pil acid folic utk persediaan utk pregnant :).

    ReplyDelete
  24. lambat atau cepat smua tu bukan kita yang tentukan
    iye dok..maka jgn tergesa2
    kena yakin rezeki untuk kita mmg ada
    blum tiba masa je lagi

    tapi yang penting, usaha tetap kena ada..
    lagipun, dah betul2 bersedia ke kan
    so,amik la masa nak prepare diri dan keadaan sekeliling
    biar nanti tak rasa menyesal diri

    *oohhh, mmg sgt teringin la

    ReplyDelete
  25. itu baru 2 bulan.. akak nie dah 8 tahun dik.. hanya tuhan ye mengerti perasaan ku ini :(

    ReplyDelete
  26. isk...xpe...saya dan suami x pnh fkr psl tu lg..buat masa skrg saya nk tumpukan pd kehidpn melayan suami ...tp rezeki semuanya dtg dr DIA kan...

    ReplyDelete