01 July 2009

tempoh itu bagaikan tak terasa

Hari ni 1 Julai 2009. Disebabkan Jun 2009 tiada 31.6.09, maka 1.7.09 adalah dikira sebulan selepas 31.5.09.

Dan genaplah sebulan kami berdua menjadi suami isteri. Hidup berdua di kediaman sewaan kami ini, sama-sama bergolek2 depan tv atas karpet beli kat Nilai tu. Pergi keje berdua, pagi-pagi buta lagi dah kuar umah *gelap lagi,org smua masih sedap peluk bantal* Petang2 dia kutip amik bawak balik. Adakalanya kena menanti dgn setia *kawal hati jgn nak ngamuk tiba2* bila dia dtg lambat, janji kul 5, tapi kul 6 baru sampai. Tapi takpe, dia kan suami pujaan hati. Bila tgk je dia, terus cair hati ni. Iye, saya adalah obses kat suami saya. Pastu ngadap lah jammed kat Bulatan Lumba Kuda tu.

Sampai rumah, kami sama-sama macam kelaparan tahap maximum. Terus lah menumbuk bawang *peruntukan blender baru saja diluluskan oleh Pn Farhah, TQ babe* basuh ayam, potong2 sayur, tanak nasi *poyo ko dayu, pakai rice cooker mana boleh guna istilah tanak* Dan tugas rasmi suami saya *kalau dia mcm rajin lah* adalah membancuh air dan hanya mengisi nasi ke dalam pinggan. Dan kami suami isteri akan makan dengan penuh nikmat, tambah nasi tanpa rasa bersalah. Tapi bila lauk dah licin, nasi pun habis.. baru nak 'banyaknya kita makan yang' Pastu konon insaf, esok nak makan sikit je... takde maknanye, esok sama banyak gak kitaorg telan. Tapi takpe, dari membuang baik habis kan.. iye dok...

Dan sesungguhnya, saya adalah amat suka masak bagi suami saya makan. Biar lah pun, mcm penat, kadang2 rasa macam malas. Tapi bila dikenang kan perut suami yang nanti meleper kalau tak diisi, gigih kan diri. Alah, bukan susah pun. Ohhh, saya sgt suka gi pasar borong selangor tu. Nasib baik dekat, nak singgah tiap ari pun boleh. Rasa nak buat tom yam la arini...ohhh ye, saya MC..maka hari ni boleh masak dengan penuh rasa kasih sayang untuk suami tercinta makan balik keje nanti.

Saya tahu, suami saya suka makan apa yang bini dia ni masak. Dia pun sekarang, seboleh-boleh nak makan kat rumah, balik dari ber'window shopping kat Jusco Equine pun dia 'kita balik makan kat umah lah yang, nak makan awak masak' Dan sebagai seorang isteri, hati mana yang tak berbunga riang kalau suami puja masakan kita. Dan sila lah redha, kalau masakan ibu masih menjadi kegilaan dia. Jangan nak terasa hati ke apa. Dah dia membesar ngan air tangan mak dia, siapa kita, wanita yang baru hadir dlm hidup dia nak amik alih takhta tu kan *saya juga kagum ngan masakan ibu mertua,blk kg mcm segan je nak bagi org makan kita masak, rasa sgt jauh level masakan tu*

Tapi bila suami bersuara 'next week ayang out-station sape nak masak untuk org??' Ohhh, hati rasa sayu, mcm tak sanggup nak tinggalkan dia. Tapi apakan daya, tak kan nak abaikan tuntutan keje pulak. Pujuk hati dia 'ayang beli je lah, tak yah susah2 masak,tapau makan kat umah eh' Dia diam, tenung bini dia 'masalahnya, sape nak teman orang makan' Paling kan muka, peluk bantal, main remote astro.

Ohhhh.. Julai ini akan meninggalkan dia sebanyak 3 kali... almost every week akan bekerja di luar daerah. Sanggupkah???

30 comments:

  1. isteri solehah...bagus nye....semoga bahagia berkekalan mengelilingi idup korg..hehehe

    ReplyDelete
  2. comel nyer dayu n husband..hehehe

    ReplyDelete
  3. kena sabarlah dayu..farah ngan suami pun selalu outstation..kena lah paham tugas masing2 kan :)

    ReplyDelete
  4. Bagos3 memasak nak ikat per0t Usben...
    Jd isteri solehah...:)

    ReplyDelete
  5. Isteri sholehah yang sungguh menyejukkan hati sang suami.
    nice sharing

    ReplyDelete
  6. kekek tu la sama la cam cemut.e ven xbape nk pandai masak tp nak gak masak ntuk somi then die salu je ckp bes.. mcm pelikk jee.. kalao goreng telor mata kerbau taruk kicap pun die kata nye bes.. aduhai... ayat nk ambik ati tol kan.

    ReplyDelete
  7. hehe...klu satu hari terserempak dayu di jusco equine + pasar borong selangor harus kata..dayu nk masak pe arinih?...~ kerana kami juga ke situ =)

    ReplyDelete
  8. isteri solehah?? *amin*
    semoga dayu mmg benar2 layak dpt title tu...tak pun sekurang2 nya dapat lah menjadi isteri seperti yang diidamkan sang suami kan...

    *oohhh, ada blogger yg sama2 memborong di pasar borong selangor ke..nanti kita shopping sama eh

    ReplyDelete
  9. Wah masih bersemangay waja ko ye ;)

    makan2 gak dik.. jng kadik mcm akak dah la..

    'pesanan ikhlas dari kak eLLy the bumm' hikhikhik ;)

    ReplyDelete
  10. hehe.. comei jer bacer citer dayu nih..:):) semoga kekal bahagia selamanya..:)

    manjenyer en suami dayu..;)

    ReplyDelete
  11. PUJ9/27D lah dayu.erm kite ni bjiran tp xpenahnye jumpe.smlm cdg nk ronda umah dayu, tetiba ada jiran lain plak terjah umah kitorg..huhu..berita gembira?erm xtau lah lg..wait n seee =D puan dayu pula gimana? hiks

    ReplyDelete
  12. alahai..yg drop komen kt entri kali nih banyak yg bergelar "PUAN" da..

    terus mati idea..mau komen ape..haih!

    ReplyDelete
  13. Sweet kan?
    Nasi goreng bodo tkde rencah pon dorg boleh kata 'u masak lagi sedap dari kedai yg tah hapa2 tu'.. Mmg touching habis!

    Sememangnya, ayat2 ni la yg motivate kita2 ni semua utk terus masak kan... :D

    ReplyDelete
  14. saya tak sggup!ececehh bajet dh kwen:p

    ReplyDelete
  15. hehehe sweetnyer la..ekwan mcm fahmi jugk ar..tp bile masuk dapur die yg lebih2..yana nk masak tp alih2 die take over..tersngt suka msak..
    slmt jadik isteri idaman kalbu

    ReplyDelete
  16. "masalahnya, sape nak teman orang makan' Paling kan muka, peluk bantal, main remote astro."

    haha..saya suka sgt ayat ni..comelnya dua2 couple ni..

    btw, sempat lagikan ucap selamat pengantin baru..:)

    ReplyDelete
  17. nk kawen jgk!!!!!!!!!

    rase sweeet je tgk korg ni


    uhhh jeleshhh jeleshhhh

    ReplyDelete
  18. MASAK..? isu yang merunsingkan sy lah pn.dayu.. takut tak kena tekak bakal hasben tu nanti...hikhik. Dayu ada feeling2 tu tak awal2 dulu??

    ReplyDelete
  19. semoga berbahagia selamanya erk..
    bestnye tgk org dh kawin.. sy ni bl la lgi nk kawin kn.. kikikii

    ReplyDelete
  20. dayuuu... akupun sama.. bulan ni kena induksi 4 hari kat perak.. tak smapai hati nak tinggalkan hubby.....

    ReplyDelete
  21. eh Jusco Equine?
    kita berkongsi tempat shopping la.
    rumah auntie syira kat apartment atas bukit tu je.
    next time kalau syira dtg sana, syira calling2 dayu yer.
    wink..wink.

    ReplyDelete
  22. alahai,
    pengntin bru dah nk kene tggl ke,
    hehe..
    xpe la,dah kerja cmtu ek,
    wahh mc??
    apekah?
    jeng jeng jeng..

    ReplyDelete
  23. ala sweetnya couple ni..susah jugakkan kije jenis outstation ni..

    ReplyDelete
  24. thanks dayu...!!
    mmg cepat lekat, tapi x best la..
    xdapat nak honeymoon lama2 dgn hubby...

    apa2 pun saya pun harap kamu cepat jugak dapat baby...

    ReplyDelete
  25. tu lah kan...
    susah gak kalau keje kita ni jenis yang memerlukan kita asyik terpaksa meninggalkan suami
    dulu zaman bujang best lah
    boleh sambil keje sambil makan angin, dah ada laki ni..
    sayu je rasa hati tu

    dan semangat nak mengenyangkan suami harus lah berterusan
    malah makin menjadi2
    mcm resipi dicuba..best lah
    skrg masak ada yg nak makan
    zaman bujang dulu, housemate smua keje nak diet je

    ReplyDelete
  26. hi dayu. :)

    wow sekejap je dah sebulan heh. tapi kan, perasan tak kalau sesuatu yg seronok tu mesti rasa kejap je. hehe

    bersabar ye. tu ade lah pengorbanan bila kena kerja luar. nasib sy pun sama cuma bukan saya yg kena keluar. begitulah agaknya perasaan sy bila dah kahwin nanti. haih

    ReplyDelete
  27. still tak terlambat to wish selamat pengantin baru kan.. sweet couple la both of you.. :)

    ReplyDelete