08 July 2009

Siakap Masak Steam

Ohhh, ramai yang request resipi. Maka, Dayu dgn rasa penuh bertanggungjawab menyediakan resipi tersebut. Macam hak milik dia pun, sedangkan dia pun google je. Tapi serius, yang ni mmg boleh caya. Kan org kata resipi internet kadang2 entah pape...

And most important, sgt senang lah nak buat...

ikan kita lumur dgn tepung jagung, garam dan lada sulah. sebelum tu harus lah bersihkan dulu kan *ini gambar suami saya yg tolong capture* ikan tak semestinya siakap, ikan bawal, ikan merah pun boleh. asal namanya ikan la. Siakap kat pasar borong, RM14 sekilo. Dapat la 2 ekor sekilo tu. Bila dah lumur ketepikan dulu, buat sos pula.

Untuk sos:

Semua bahan adalah dihiris halus:


1. 5 - 10 biji cili padi - akan sgt pedas, kurangkan la kalau tak nak pedas sgt
2. 2 batang serai
3. 1/2 kuntum bunga kantan -sbb suka bunga kantan, sampai 2 kuntum aku hiris
4. 1 helai daun limau purut - yang ni pun aku guna lebih, sgt sedap ohh bau dia
5. 1/2 inci halia muda
6. 2 ulas bawang putih

Kemudian campurkan bahan-bahan hirisan tadi dgn 3 sudu jus limau kasturi, 2 sudu minyak masak, 2 sudu gula, 1/2 sudu garam.
Pastu lumur lah atas ikan tu. Kat dalam belahan perut dia pun isi. Pastu letak atas bekas tahan panas. Kukus lah, lebih kurang 10-15min. Ikut size ikan lah. Yang ni ikut penilaian sendiri lah. Tapi kalau isi ikan dah putih, masak la tu.

ingat nak rasmi steamer hadiah kawin, tp mana la muat ikan tu nak masuk dlm bekas steamer yang kecil molek itu. periuk kukus yang dah beli berbulan lamanya ini lah yang akhirnya dimanfaatkan.

ohhh sgt sedap dan yang penting suami saya makan sampai tak cukup nasi. nak lagi best, buat kailan ikan masin ke, kangkung goreng ke... peergghhh, mmg failed la kalau ada hajat nak berdiet.

Masak ni seronok. Lagipun boleh jimat kan kalau masak sendiri, Makan pun puas. Dan Ruangan Memasak bersama Pn Dayu diakhiri dengan...

hasil sentuhan sendiri. ohh skrg sgt taksub dgn editing style yang begini. mintak maaf lah ye, dayu mmg ngada2, dia mmg saja upload sekeping.. sekeping. feeling VIP terlebih dia ni. korang layankan je lah kegedikan dia tu

yg begini lagi best lah *di mata saya*

*apa mau masak untuk suami ye esok...

23 comments:

  1. makin hari makin bahagia la cik dayu ni. eh da tukar. puan dayu :D

    ReplyDelete
  2. baguslah Dayu ada kesempatan masak untuk suami..macam Hanieza ni masih tercari2 peluang memasak utk dia..
    maklumlah duduk berjauhan kan..
    harap2 next year dapat transfer lah..boleh duduk rumah sendiri.
    kalau balik selangor pun, cuma bleh tolong dia iron baju keje, basuh2 kain..masak pun jarang2..tapi selalunya kalau tak g maner2 sure akan masak bersama2...hehe..

    ReplyDelete
  3. hehehe..dayu nasib bukan bulan puasa.. kalu idak mau terliur tak hengat dunia.. by the way, jangan lupa ek forwardkan saya cara nak buat menda alah bekas telur surat kabar tuh ek.. thanks..

    ReplyDelete
  4. wah blh try ni..tp kena cr periuk kukus dlu..hehe..

    ReplyDelete
  5. pandai edit gmbr ye dayu :)

    ReplyDelete
  6. wah sonang sajer resepinyer..tp kan dayu..suami yana suke resepi kakak ipar die..maknanya yana kalo nk masak ni kene ikut resepi kakak ipar die la..aperpun, mmg seronok masak utk suami lg2 kalu makannya bertambah..

    ReplyDelete
  7. makin hari makin sayang..ye itu objektif kehidupan berumahtangga. sama2 lah kita warnai ia...ceh ayat aku...kang ada lagi org panggil poyo ..

    alhamdullilah, lepas kawin tidak perlu berjauhan. duduk asing2, tdk menjadi wiken husband and wife...
    dan kami dpt duduk di umah sendiri
    tidak perlu menumpang di umah sesiapa
    kehidupan dpt dijalani dgn cara kami sendiri
    dan dpt memberi suami makan dgn masakan sendiri...alhamdullilah

    tapi rasanya mmg dr dulu suka masak kot..so dah ada suami yg nak makan ni, selalu lah jadiknya

    ReplyDelete
  8. amboi2 dah tempek resepi la.... sy nie bila la nak rajin memaak, resepi dah berlambak... hehehe

    ReplyDelete
  9. seronoknye masak2...
    nanti hari raya buat open house ek..
    mesti sedap dayu masak ni.. :P

    ReplyDelete
  10. erkkk...lapor la perut sy tgk ikan steam tuh...
    adoyaiii....terliurnyer....

    ReplyDelete
  11. waa...lapar plak tgk siakap steam ni..hehehe

    ReplyDelete
  12. ikan terubuk ok x?

    feeling la....kx kisah pun sebab kitaorg pun ada laki malam kang...

    hehe..

    yang kisah sangat...syohhh jauh2 tawww

    ReplyDelete
  13. ahahaha..dayu
    tak lupa letak gambar kawen ek bawah tu..
    yeah..tu sebenarnya pertanyaan tak rasmi pd OP, "bila album nak siap?"..ahaks..*sabar..sabar*

    macam best je..
    ok. nanti saya buat.kalau tak jadi, saya hantar ikan je gi umah dayu..ahaks :P

    ReplyDelete
  14. whoa...share resipi...bagus2..
    tingkatkan usaha...bg perut suami buncit dulu...nad dh berjaya...huhu

    ReplyDelete
  15. oowhh comfirm lalats mkn ati lg tgk dayu msk bes2 tuk husband tercenta ni kan dayu??
    hihi

    ReplyDelete
  16. wahh akak. sure uncet akak kenyang gila ah hahhaa. mesti mcm ular sawa :p bagus2. selalu2 isikan perut suami akak dengan makanan. try western plak ke? suami akak suka x? hee

    ReplyDelete
  17. jangan sampai terliur
    minta maaf lah kalau ada yg tgh ganti pose tu, rasa tergugat iman tgk siakap tu
    pe kata buat buka pose nanti
    senang je pun kan...

    heheheeh...
    actually takde lah nak kasik perut suami tu buncit
    nanti mcm tak ensem la pulak dia
    lalat pun takde hati lagi nak mengata
    sekadar jalankan tanggungjawab lah kawan2..
    sape lagi nak kasik perut suami berisi kan kalau bukan isteri sendiri...
    selagi mampu dan larat...
    kita cuba lah pape resipi pun..

    *malam ni nak masak pe???

    ReplyDelete
  18. ye..ye..gambar kawin adalah harus ditempek sekeping 2 di setiap entry

    kira macam penyeri entry la *hahahaha*

    *album majlis kat pahang dah siap. yg JB bila nak siap ni??

    ReplyDelete
  19. sedapnyeee.......(sambil mensalin resepimu.HAHAHA)

    ehh! tp umah kite xde periuk kukus daaa..huks =P

    ReplyDelete
  20. sedap nya Dayu...mleleh air liuq tgok.cik lalat itam tu kalu ade peluang msti snggah nk berak kn..

    ReplyDelete
  21. serius ini amat berguna utk saya yg tak berapa reti memasak ni...hahahaha

    temkiu puan dayu

    ReplyDelete
  22. heheheh.. macih dayu utk resepi itu.. kire mmg fail la kalo mau berdiet cenggini.. hohohoh..:P:P *lg tambah nasi adela*

    ReplyDelete

Followers

+ Tajaan Bulan Ini +