27 July 2009

nape weekend tu 2 hari je hah?? 3 hari tak bleh ke??

Hujung minggu ke-3 bulan 7 ini adalah terasa sangat singkat. Rasa macam sgt sekejap, dah kena masuk keje smula. Nape pendek sgt weekend kali ni?? Macam tak puas je tido, golek2 tgk tv smua dah kena gosok baju nak gi keje. Isskkk..isskkk...tu lah, banyak sgt aktiviti luar, sampai rasa mcm jap je dok dalam umah.

Sabtu gi mengemukkan badan. Makan nasi orang kawin sampai perut rasa senak yang amat. Apa tak nye, smua menu yang ada nak ditelan,sampai suami saya kata 'uuiihhh, dah..dah jangan telan pape lagi, cukup2 lah tu, mcm esok tak dapat makanan je lagi' Nak buat camne, dah smua sedap, harus lah tak reti nak stop makan. Dan ternampak Shada tapi mcm segan mau tegur, takut salah org.. tapi mmg betul, itu dia.. hye babe...*lambai-lambai tgn kat chada*

sorok pipi belakang kepala suami dgn harapan dapat sorok kan ketembaman yang bermaharajalela.. tq ye sayang, amat bermanfaat kepala kamu...

Kemudian balik rumah, penuhkan perut lagi..

bukan time raya je ye boleh makan rendang tau, hari-hari biasa pun boleh

Hoyay!!! Pengembangan tahap maksima akan berlaku sebentar lagi. Tak pun siap sedia je apa nak jawab esok bila abang ipar aku tanya 'yu, ko dah tambah bape kilo ni?? Tak perlu nak tersengih-sengih nak menipu konon 'mana ada, tak tambah lah.. sama je' Kau tak payah nak menipu lah dayu, smua org akan nampak proses pengembangan yang telah berjaya dilakukan dgn gemilang tu.

Tapi serius, semalam hampir nak pitam *tipu* bila try naik atas penimbang kat IKEA tu. Rasa nak jerit sekuat hati, bagi semu terpaku seketika. Tapi sebab waras.. cepat2 turun sebelum suami sendiri yang menjerit terkejut pastu lagi naya kalau dia yang pengsan tgk berat terkini bini dia. Buat susah je. Terjejas proses nak habiskan duit gaji kami suami sendiri layan sales IKEA tu.

Sangat menyampah, beriya tolak troli nak gi amik meja nak letak kat dapur, meja untuk dijadikan tempat Dayu bekarya di dapur. Niat hati, nak buat ala-ala island lah konon. Kata umah sewa, nak pasang kitchen cabinet smua tak dibenarkan. Harus la puas hati ngan 'island' saja. Bila tgk kosong je rak tu, rasa macam nak nangis. Out of stock la pulak... dah berangan dah, meja putih, kerusi merah... sedih... sedih.. Aku tahu la tu meja paling murah kat IKEA, tapi nape smua org nk meja tu. Gi la beli meja yang harga dia 1k++ tu, yg smua nak amik yg ni nape??? *harga kat IKEA ni kadang mcm mengarut, tp tetap org berpusu-pusu kan*

Rasa macam nak sumbat semua dalam troli, tapi bila suami mula jeling-jeling. Letak balik. Lagipun mcm tak perlu kan. Jangan membazir. Tak elok amalan tu. Tapi dalam kena jeling-jeling tu, habis gak Rm200++. Lain kali nak masuk IKEA kena tinggalkan kad kredit lah. Bahaya, boleh mengancam nyawa.

nak amik 2 bijik, tapi suami saya kata 'nak buat pe sampai 2, satu sudah' Ye, saya isteri yang patuh. Nak lagi sebijik, dtg angkut lain kali.

storage rack nak letak dalam stor. giler lah, rak dalam stor pun rembat kat IKEA. mana usaha berjimat cermat kita ni sayang weehhh???? gagal sungguh...

Sebab pembelian telah dilakukan dengan jaya, dan terasa macam telah berbelanja terlebih dalam satu malam, bila bersuara 'yang, kita dinner kat luar je lah eh malam ni' Suami saya tanya semula 'kenapa?? malas ke nak masak??' Bila dia dah cakap gitu, maknanya dia suruh masak lah tu. Dia nak makan kat umah la tu. Maka, batalkan niat nak balik umah boleh terus golek2 depan tv tgk Jangan Lupa Lirik. Harus kena berkarya di dapur. Tapi takpe, memasak makanan yang mengenyangkan perut suami pahala dia sama macam mengerjakan haji/umrah ok... Maka, harus ikhlas memotong bawang segala kat dapur tu.. jangan timbul sedikit rungutan pun. Memasak dengan penuh kasih sayang tu kan lagi menyeronokkan.

ayam masak merah yang masih memerlukan penambahbaikan. ada 2 bulan lagi sebelum raya, masih sempat nak praktis.

Yang penting, skrg mcm sangat suka sebab sudah 2 bulan tidak perlu membayar bil api dan juga air. Semua ditanggung oleh kerajaan. Macam sangat best duduk di dalam negeri Selangor.Walau hanya rm20/sebulan, kalau dah banyak bulan, penjimatan di situ ok. Isskk.. seronok sungguhlah.

Ok cukup, nak proses payment supplier ni, poster pun tak siap lagi... jumpa di keluaran entry akan datang ye. Bye

16 comments:

  1. dayu, dah berapa kilo naik tu? nampak sangat pipi naik... seram la tgk... kuntrul sikit makan dayu... elok2 dayu dah comel mcm sebelum kawen tau?

    ReplyDelete
  2. na turun kl mggu lepas..
    hihi,konon2 nkg serang ikea la..
    ntah cmne, tmpat lain nkg,
    tmpat lain lak yg g
    haishh boring btl..
    grr..

    owhh bil yg under 20 tu kan semua negeri buat cmtu kan?
    bulan lepas umah na xyah byr gak,
    alih2 bil bulan ni 20.70..
    cmne la terlebih 7osen tu..
    terpakse gak la byr,
    grrr...

    ReplyDelete
  3. hadoih, sgt jeles tgk entri ini kerana dayu telah serang itu IKEA. Ada sale gila2 ke skrang ni dayu? sampai bile eh...huhu ingat nak pegi jgk ke sana sabtu lepas, tp tak jadi sebab ke tempat lain, hee kalau tak tah2 bertembung yer :D

    ReplyDelete
  4. amboi dayu..
    bershopping sakan kat ikea ye..
    kita x berpeluang lagi la
    sbb dok umah mertua kan
    tunggu la dah masuk rumah sendiri nnt
    ahahahahha~

    ReplyDelete
  5. dayu nak resepi rendang boleh?

    ReplyDelete
  6. bestnya dapat shopping kat ikea yer..
    btw,
    sedapnya ayam masak merah tu...
    kira raya ni boleh la dayu wat open house kan?? heheee

    ReplyDelete
  7. sue xtau la nape su rasa kak dayu n abg ekwan a very2 pasangan yg sgt sesuai..

    even xderla muka nampak sama.. tp sue rasa sgt padan.

    seri pengantin xilang lagi la kak dayu.

    ReplyDelete
  8. hehhehe... skrg ni smuer topic *berat dh naik* hohoho..;P

    pn dayu dh semakin mantapppp masakannyer la..;) *tabik spring utk pn dayu* ;)

    ReplyDelete
  9. sue: bape kilo?? takmo reveal la, malu la saya..sbb byk sgt dah.. dan sgt ketara kan..

    na: ohhh, smua tempat dpt free api air eh.. bgus lah kerajaan malaysia skrg ni
    ingatkan selangor je..ni lepas ni nak vote sape ni??

    hani: tak pasti lak sale dia sampai bila, tp tu lah.. yg murah2,best2 smua dah habis..tinggal yg mahal2 je
    tapi boleh la, layan berangan jap kat sana tu

    mala: alah mala,takde la sakan mana. sikti2 je.. duit tak byk..berpada2 lah...

    ReplyDelete
  10. ms ct: resipi?? ok..ok..nanti kita pass, tapi.. kita pun google je..pastu ammend pape yg patut..hahahaha nak gak ke??

    ija: open house?? raya eh... insya allah..ada rezeki,ada masa..bolehlah buat..teringin gak. kalau ada,mesti smua dijemput

    sue: hmmmm...alaahai adik akak...jgn lah kata gitu,malu akak tau. smua org gitu lah sue. smua couple look sweet..

    cikin: masakan tidak la mantap mana,yg makin mantap adalah lemak2 di badan

    ReplyDelete
  11. dayu...adat la tu lepas kawen berat mesti naik..elly pun sama..masak sepot je nasi...cukup2 makan dua orang...kalau abg bebel tambah..elly wajib tambah tau..so cam ne tak naik berat badan..ni pun nasib baik masa pregnant berat tak naik sangat..so dapat balik la berat badan macam sblm kawen

    ReplyDelete
  12. tu lah kakak.err nampak kecomelan akak terserlah hahaa.xpe kak. janji uncit akak x lari udah la yea hehe

    ReplyDelete
  13. nak juga dayu...sebab my husband suka makan rendang...nak try resepy dayu plak

    ReplyDelete
  14. sob2... ikea tengah sale tapi this month budget more to brg2 lain. nampak gayanya, lain tahun lah shopping kat ikea. :(

    ReplyDelete