16 July 2009

camne misi nak berjaya ni???

Keinginan tekak telah tercapai. Semalam balik je rumah terus ke dapur *setiap hari pun adalah sama,maka jgn cakap banyak kali,nanti ada org muak baca*

ikan kerisi masak asam pedas.. uihhh...gagal misi nak makan nasi dgn sedikit. Gagal!!! ngan udang masak lemak cili api *walaupun lauk semalam yg hanya akan dimakan oleh dayu* lagi lah failed. makin menjadi lah resdung guwe..makan ubat malas...

Ohhh,diri makin tembam. Nak timbang badan sendiri pun seram. En suami ajak sama2 naik atas weight scale semalam tapi bila dia kata 'yang, org dah tambah 2 kilo ni' terus lari duduk depan tv. Tak berani nak terima kenyataan kalau diri sendiri pun bertambah kilo. Lagi naya kalau angkanya lebih dari yang suami capai.

Sangat susah lah... tak kan tak nak makan, dah penat2 masak..harus la mencekik bersama. Kalau dok teman dia makan pun mesti mengunyah sama. Habis lauk2 tu aku ratah. Walau tadi dah makan dulu sbb tak sanggup tunggu dia yang lebih kenyang agaknya duduk kat workshop ngadap kete dia tu. Habis tu tak kan tak yah masak?? Nak suruh laki aku makan pe?? Roti cicah air teh?? Sekali sekala layanlah, kalau selalu sgt ada dia ngadu kat mak dia kang...yang naya sape?? i jugak...

Apa kata tak payah masak nasik malam... abis tu?? Tukar menu.. pe kata menu dinner setiap malam adalah berasaskan mee/mihun saja. 1st day kita makan mee sup, esok mee hailam, pastu laksa.. Hahh..ok gak idea ni. Tapi 3 ari je, pastu rotate balik menu sama. Sebab mee tu je yang dayu reti buat. Pastu laki aku pun kembang tekak. Pastu dia pun mogok tak nak makan kat umah. Pastu..padan muka dayu..*nanges* Reject!!! Lagipun laki saya tu kalau tak makan nasik mcm tak sempurna je hidup dia.

Takpe lah, demi kesempurnaan hidup suami kesayangan tu, kita korbankanlah kesempurnaan badan sendiri. Sanggup kah??? Tidak sebenarnya. Lagi2 kalau dia sendiri dah mula berbunyi. Huhuhu.. tidak sanggup. Dah la orang kata *nak gak org kata* laki ni walau baik dan bagus mana pun bini dia jaga, urus rumah tangga, tetap juga rupa fizikal yang dinilai. Yang cantik, comel loteh juga menarik perhatian. Ohhh, macam tak reti bersyukur je tau bunyinya. Nak yang terbaik semua segi. Cuba nilai diri sendiri dulu.. dah cukup sempurnakah kamu bagai seorang suami??
Kan dah tak pasal-pasal aku emo.. ni gara2 melihat keadaan sekeliling lah ni...

Oklah.. nanti free tambah lagi..nak draft report lah.. see ya..

27 comments:

  1. dayu...time nurul dulu sebelan sebelum bersedia nak pregnant nurul dah makan acid folic. tiap2 pagi mkn pil tu. pil tu mmg elok utk persedian utk pregnant dan time pregnant.

    selepas pregnant doktor tetap bg pil yg sama acid folic utk di makan. try laa dayu :)

    ReplyDelete
  2. bila hati dah suke,
    rase bahgia di hati,
    mkn pun berselera,
    nk ckp ape lg,
    biarla same2 menambah berat kan,
    hihi

    ReplyDelete
  3. betul tu
    kite dh penat masak.. tak kan tak makan kot

    sedapnye.. asam pedas ikan kerisi tu
    ikan kerisi tu kalau goreng garing2 punnn sedap gak tu
    lapar pulak tibe2..

    ReplyDelete
  4. hee akak..akak. comel je :)
    takpe ah kak. berkorban la utk suami hehe.takde la naik teruk sangat kan kak? tak pun every wiken akak ajak ah uncit lari pusing taman umah akak ke. hee baru maintain badan kot. kalau nak exercise petang2 mustahil la kan? 2-2 penat kerja :D

    akak,uncit x mkn western food ke? hehe, akak tuka la menu mlm2.selang seli ke. buat roti ke,pizza ke. cehh, mcm akak ni chef lak hahaa

    ReplyDelete
  5. nurul:
    jap lagi singgah guardian,kena conuslt ngan pharmacist dulu la kot kan...

    na: maka?? makan saja lah kan. kembang pun lantak lah. boleh ke???

    yani: fovorite lah asam pedas kerisi. ye..goreng mmg akan lagi sedap hingga jilat pinggan

    ReplyDelete
  6. PETANG PETANG PI LA JOGING NGAN SUAMI KESAYANGAN..BARU MAINTAIN BADAN..:)

    ReplyDelete
  7. sy yg tak kawen2 lagi neh.. pon makin tembam... takut gak nak timbang.. uwaaa..

    ps.. ku dtg dari blog yonna.. ehehe

    ReplyDelete
  8. Sgt rajin ho kamu! Anyway, cubaan yg baik. Ni yg hubby makin sayanggg ni. Auummmm!

    ReplyDelete
  9. wuwuwu...menu yang sama nad masak arini...sedap weh...

    ReplyDelete
  10. sedapnye asam pedas~~~~

    ciare fail ar masak asam pedas..kalo tak cair mesti jd pekat bangat atau masam bangat..


    nk resepi asam pedas....hehe

    ReplyDelete
  11. wow..sedap betul tgk asam pedas tu..
    klu x habiskan lauk, kan dah membazir..:)

    ReplyDelete
  12. hari2 failed gi dapur..
    balik2 makan kat kedai...
    failed sungguh...

    hubby pun dah naik fed up..

    ReplyDelete
  13. yonna:
    exercise?? iye, itu azam sebiak saja lepas kawin, tp tinggal azam semata2..
    western?? dia suka tapi akak tak reti la dik ooii, setakat spageti muak dah dia telan

    farhana:
    seronok..betul..cubalah..tp ni bukan main2 eh, ni betul punya

    axim:
    berjongging adalah impian yg hanya tinggal impian,tak tercapai
    takpe..wiken ni cuba

    jard:
    tak kawin takpe, bf nak komplen masih boleh buat tak tahu
    tapi dah kawin ni,segala komen harus diamik tindakan
    kang sendiri yg naya

    ReplyDelete
  14. kak yan:
    semoga usaha ini akan berterusan dan dihargao oleh suami.
    tapi kita mmg mcm suka la kak masak2 ni, tgk dia makan smua

    nad:
    masak asam pedas ke?? heheheeh..menu kita 2,3 arini sama lah jawabnya

    ciare:
    asam pedas boleh la..kata org johor kan..dr kecik tekak ni asyik asam pedas je..
    nak resipi..nanti ye..tapi mcm segan la,sebab mcm biasa je..

    hajar:
    sebab syaang tak nak membazir lah badan kembang mcm tong drum
    tp...takpe lah
    tak elok buang2 kan..

    kak hasbi:
    selagi mampu,rasa nak masak gak walau ari keje
    sbb brg basah pun dah beli
    kang membazir lak

    ReplyDelete
  15. asam pedas johor mmg meletops tauu..dulu housemate umah bujang org johor dia slalu masak asam pedas ikan keli.ya Allahhhh..sedapnyeeeee...kuahnye pekat dari segi rupa tp tak pekat sgt dari segi rasa...


    slurppp~~~

    ReplyDelete
  16. wah wahh..dahsyat penangan u dear ;)

    ReplyDelete
  17. Hi Dayu,

    Lama dah i baca your blog (silent reader). First time nak comment since you cerita pasal nak rotate menu berasas mee/meehoon etc..Actually jadik kat i, i kawin 1 week earlier than Dayu and baru start belajar masak (hehe), tapi hubby tak nak mkn nasik mlm (taknak gemuk) so paksa i pun takleh mkn nasik, jadi mmg pening rotate menu berasas mee!!! Lebih baik Dayu stick pada menu biasa sbb hazabnya rotate atas menu berasas mee and western!

    ReplyDelete
  18. bes la dayu pandai masak.... jeles la..

    ReplyDelete
  19. if m your neighbour, would love to tumpang sekaki d dinner. sgt la tak yah risau dinner nak makan pe. and u dun have to eat all d left overs =p

    ReplyDelete
  20. xpe.asal dpt bahagiakan suami..pahala besar tu...kalau dah agak2 mmbsr mendadak sgt...brulah diet sket2..ok x dayu...

    ReplyDelete
  21. wahhhhhh... kire terror la dayu masak *taraf anak didik chef ni*

    ReplyDelete
  22. hush menu xigt...
    mmg xblh diet la kalo mcm ni dayu..
    nak nye mkn ngn org tersayang pulak..
    hehee :)

    ReplyDelete
  23. rilly:
    hebat?? penangan apakah itu?? penangan membesar dgn riang bersama suami?? iye,entah sape pengsan dulu agaknya

    berry:
    u should expose urself earlier
    agar kita boleh sama kongsi resipi
    waahhh,mesti byk resipi mee u dah kumpul..kasik kongsi skit

    cemut:
    alah..semua org boleh masaknye
    kena rajin cuba..
    practice make perfect dear

    aminah:
    wish u to be my neighbour
    meh pindah sini meh
    boleh sama2 membesar dgn i
    baru tak rasa mcm menakutkan naik weight scale tu

    ReplyDelete
  24. anil:
    ahaksss...ok gak gitu kan
    skrg ni balun je
    nanti dah mcm over baru diet
    tapi 'over' tu cmne nak define dia tu

    cikin:
    anak didik chef tu melampau sgt
    tapi setakat nak bagi laki sendiri makan tu ok lah
    nak bagi mak mertua makan masih belum berani
    seram sejuk i tau

    ReplyDelete
  25. ape2 pun kebahagian rumah tangga tu yang penting.. perut kenyang, hati senang, badan bulat.. wakakkaaka ;D

    ReplyDelete
  26. Dayu..try mnum teh orang kampung..mkn buang mkn buang!pastu lapo gak...cmno tu?

    ReplyDelete