04 March 2010

keadaan saya

Sedang menuju minggu ke -33. Rasa tak larat nak bawak diri sendiri. Perut rasa sangat berat. Jalan pun terhegeh-hegeh..slow je. Lagi-lagi sekarang ni, asal bangun nak berjalan je, 5,6 langkah pertama tu mesti diiringi rasa sakit menyucuk-nyucuk... Normal kah itu?? Tido malam kalau tak terjaga, aku akan kagum dan bangga dengan diri sendiri. Kalau dpt tido lena dr malam smpai pagi.. ohh, gembiranya lah rasa.

Klau dah duduk, nak bangun punya lah susah. Terasa sangat tak sabar pulak nak bersalin.

ohhh... rasa mahu berbaring berehat-rehat saja di rumah..*iye.. aku mcm dah takde mood nak masuk opis* tapi kalau ajak aku berjalan-jalan,menghiburkan hati..'wa no hal' Memang dasar tak sedar diri. Dan pagi ni, memasang keinginan nak tonton Alice in Wonderland, 3D punya.. Tak berkesempatan lagi tgk wayang 3D beb.. bagi lah peluang kat ibu mengandung ni. Nanti kempunan lak dia.. *dasar ngada2*

Hujung bulan ni ikut perancangan nak ke Terengganu. Puas mak aku tanya 'jadik ke pergi??' pastu esok tanya lagi 'along ikut gak ke gi terengganu??' Huhu, punya lah dia risau. Takut aku terberanak dalam kete agaknya. Hmmm, masa tu baru 34 minggu.. ok lagi rasanya. Takkan lah rasa skit tu nak muncul time2 tu. Tapi terpaksa la aku melambai-lambai je derang berlepas ke pulau. Tu aku tak cukup berani nak amik risiko, tak nak anak aku jadik anak pulau. Jangan menyusahkan orang ramai *lgpun kan kami sedang dlm saving mode, kena kasik berjaya ini mode*

Dalam tak sabar nak gelek anak sendiri.. aku terpikir nanti camne gaya la agaknya aku laki bini jaga anak. Reti ke tidak nak basuh berak, mandikan dia smua... huuhu..

22 comments:

  1. ko xyah riso dayu,bler ko dh beranak nnt otomatik ko terpandai sendri wat tu semo...

    tp aku start wat semo tu pas abis pantang, biasela ngade2 lebey coz mak aku yg settlekan dri A-Z hehehe...aku nengok jek ;p

    ReplyDelete
  2. seksa sangat kan nk bwk perut yg semakin memberat nih

    ReplyDelete
  3. salam...
    x pe dayu...penat bawa perut tu dah x lama jer lagi...nanti lepas baby kuar mesti rundu pulak nak berbadan dua :)...take care ya

    ReplyDelete
  4. HAHAHA kelakar je takut terberanak kat pulau. Jangannnnnn dibuat-buat.

    Dayu dah 33 weeks. Woooowwwwww 7 weeks lagi. Itupon kalau full term. Buatnyatercepat sikit, lagi beberapa weeks je la. Ni kalau Dayu tetiba lama tak update ni, dah tahu dah kot pergi mana :P

    Dalam 36 atau 37 weeks tu dah ada chance nak deliver baby. Chika pon dah mula countdown week by week. Berat baby dah berapa?

    ReplyDelete
  5. ha'a tul tu dayu...nt dh de ank AUTO je tau sndri..lgpn nt mst time tu mak² kita akn nasihat itu begini..pndai² lah amik yg logik..keke..

    ReplyDelete
  6. smua kata nanti akan tetiba reti punya, tp kalau tak reti gak..entyah pape lah jadik kat anak aku nanti..ohh sungguh sadis jadik mak buat pertama kali ni...

    akan rindu kah?? mungkin bila budak E*** ni dah boleh bermain-main, nanti baru akan rasa rindu nak prgnant lg.. seblum itu.. nanti2 dulu lah...

    mmg menghitung masa saja ini..sudah tak mampu nak bawak badan sendiri rasanya..

    ReplyDelete
  7. kalo tak larat mtk la MC dayu..rehat aje kat umah. kang kaki bengkak ke hape lg susah.

    bestnya g ganu jln2 :)

    ReplyDelete
  8. sekejap je kan dah nak masuk 33 weeks dah dayu..makin berdebar la ni..kalau nak gi jalan2 pun make sure dalam beg ada kad antenatal tu..senang kalau jadi ape2..

    ReplyDelete
  9. ye..ye.. buku merah tu sentiasa ada dlm handbag skrg. angkut je gi mana2.. mana tau tiba2 nak terberanak lak kan... :)
    tp beg nak abwak gi spitsl tak kemas2 lagi..hahahaha, tiada rasa kesedaran langsung ini bakal mak..

    mmg terasa nak MC je..tiap pagi bgn tido, asyik pikir nk ponteng keje.. tp bgn gak..

    ReplyDelete
  10. bila dah masuk 3rd trimester ni badan kita sgt lambat nak recover tau dayu..

    last weekend saya pegi bp kenduri kawin kawan saya..skali tgk smp ke hari rabu which is yesterday masih lagi lemau and lesu..last2 smalam tak jd p keje walaupun dah bersiap coz rasa tak larattt sgt..so be prepared ye utk rasa cam tu kalo p ganu tu

    ReplyDelete
  11. amy rasa kan, dayu baru je kawin. now dah 33 weeks of pregnant. kejap nyer masa berlalu. sekeliling amy ramai yg pregnant, buat kan perasaan nak ada baby jugak. *nih gedikss namanya*.

    ReplyDelete
  12. hye dayu,selama nie sy just jadi silent reader awk jer....xpenah komen pape coz sy xder blog,tapi arinie sy dah wat blog....kalau awk free link la saya ye....

    ReplyDelete
  13. badan sgt lemah...
    oohhh...nanti mmg dh siap sedia segala persediaan nak berjalan jauh, risau gak kalau sebenarnya badan tak larat..
    tu yg mak riasy sgt nak bagi gi tu..
    insya allah, takde pape lah..

    ReplyDelete
  14. heee selagi takde tanda, teruskan niat, kang dah beranak tak bole buat dah semua yg diingini kan :D

    ReplyDelete
  15. dayu, kalu jd gi ganu...kontek aku ek...mana tau kot tetiba anak ko nak jd warga ganu..heheheh

    ReplyDelete
  16. Salam..
    Betol betol..bila dah ada anak sendiri sure otomatik tau buat gak..
    Fana ade 8 anak buah. Semua jenis Fana jagaa..hoho..memang payah memulaa.tapi lama lama dah biasa :)

    ReplyDelete
  17. samalah.even tak larat pun still gigih nak jalan2 gak.takpelah...org ckp kena bnyk jln kasi baby senang kuar ti

    ReplyDelete
  18. Salam

    Dayu.. banyakkan beristirehat k. Jaga diri dan baby..

    ReplyDelete
  19. dayyu masuk 33weeks eh...same like me la.

    semua dayu rasa tu pun sama sy rasa..mencucuk bile bangun. nurse kata anak dah kebawah dah 33weks ni..cume ade ruang sikit lg kat rahim so blom nak bersalin ag la.

    travel jauh nye..hati2 ye.

    sha dah follow blog dayu dr sebelum dayu kawen ag....sbb kite kawen pun lebih kurang tarikh.
    silent reader.

    ReplyDelete
  20. memang saya akan nikmati segala masa yg ada sebelum masuk ke alam berpantang dgn melakukan dan makan segala apa yg diingini.. selagi larat, selagi rasa sakit tak muncul..

    selagi laki aku rajin nak melayan..

    *sedang mendalami ilmu mengurus anak bersama en google

    ReplyDelete
  21. lg 7 wks je dayu..:) take care tau..:)

    ReplyDelete
  22. wah bestnyer nk holiday ke t'ganu..
    bley g pasar pasang syoknyerr..

    hmm..dayu dh msk trimester ke 3 lebey mencabar kesabarn..tido xlena, bdn terasa panas, asyik bgn g toilet,terasa berat bdn nk move,ari2 perut terasa ngilu..semua tuhh simptom2 trimester ke 3 coz baby semakin mmbesar..

    ReplyDelete